Actualitate

Ultima săptămână de program la City Tour

Pentru cei care nu au avut prilejul să circule cu autobuzele etajate ale City Bus pe traseul estival, acum este ultima șansă: Începând cu data de 11.09.2023, linia turistică City Tour va fi deservită de 4 autobuze etajate, în intervalul orar 10-18 (ora 18:00 – ultima plecare de la capul de linie „Gara CFR”). Lunea viitoare, pe 18 septembrie, traseul se suspendă, următoarea întâlnire a turiștilor și localnicilor cu autobuzele etajate urmând a fi abia în sezonul turistic 2024.

Tur urban unic în România

Spre deosebire de alte tururi urbane din România sau alte țări, traseul City Tour propune o experiență unică. Asta pentru că, față de alte orașe în care puteți admira doar clădiri vechi sau emblematice, traseul City Tour Constanța include încă din start și un periplu unic prin Portul Constanța. De la Gară, autobuzele etajate coboară pe Valea Portului, prin Poarta 5, oferind călătorilor un peisaj superb, al zonei de nord a portului.
După coborârea de pe podul de la Poarta 5, autobuzele se îndreaptă spre Șantierul Naval, apoi către silozurile de cereale proiectate de arhitectul Petre Antonescu și construite acum 120 de ani de inginerul Anghel Saligny.
În funcție de direcția vântului, experiența trecerii pe lângă silozuri poate deveni una multi-senzorială: În contextul creat de războiul din Ucraina, toate danele și silozurile de cereale sunt solicitate și utilizate la maxim, iar silozurile realizate de Saligny acum 120 de ani nu fac excepție, deci puteți asista de la distanță la încărcarea sau descărcarea unei nave, cu toată pleiada de zgomote, nori de praf și celelalte „fenomene” asociate…
Mai departe, traseul trece prin dreptul Gării Maritime, clădire proiectată de arhitectul tulcean Gheorghe Brătescu și inaugurată în 1934. Punctul terminus al periplului prin port este reprezentat de Cuibul Reginei – fost „pavilion regal”, actualmente Muzeul Portului Constanța. Proiectat de Victor Stephănescu (arhitectul autor al altor clădiri emblematice, precum Muzeul de Geologie din București și clădirea actualului Muzeu de Arheologie din Constanța) și construit tot de Anghel Saligny, Cuibul Reginei a fost locul preferat al Reginei Elisabeta și gazda întâlnirii istorice dintre Regele Carol I și Țarul Nicolae al II-lea, în 1914, cu două săptămâni înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.

Lecție de istorie și stil, la preț de chilipir

Periplul prin port prezintă o imagine în oglindă a Constanței, cu amestecul ei de stiluri arhitectonice și îmbinarea utilului cu plăcutul: Silozurile sunt în stil neo-clasic american, Gara Maritimă în stil neo-românesc. Clădirile moderne se îmbină plăcut și util cu cele inaugurate de regii Carol I, Carol al II-lea și Mihai I. Iar pe lângă ele, vizitatorii pot admira instalațiile portuare și vase maritime de sute de metri lungime – spectacolul viu al unui port modern, funcțional.
Autobuzele liniei City Tour pleacă de la Gara Constanța cu o frecvență de 30 de minute. Durata călătoriei este de 130 de minute, uatobuzele străbătând o parte a Portului Constanța, orașul Constanța și Stațiunea Mamaia. Costul unei călătorii este de 6 lei, iar un bilet „hop-on / hop off” costă 10 lei. Biletele se pot achiziționa în mijlocul de transport sau prin aplicația 24Pay.

Un articol de Răzvan PETRE

Articol scris ca urmare a colaborării ziarului Dezvăluiri.ro cu Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top