Fără categorie

Curs internaţional în domeniul reconstrucţiei şi stabilizării post-conflict

Tip: 

Comunicat de presă

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a participat astăzi, 12 decembrie 2011, la deschiderea cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor, intitulat „Post-Conflict Reconstruction and Stabilisation – key challenges and responses”.

În alocuţiunea prezentată cu acest prilej, Doru Costea s-a referit la importanţa derulării proiectelor de resort în zonele afectate fie de conflicte, fie de dezastre naturale, astfel încât să fie prevenite eventuale agravări ale ameninţărilor la adresa securităţii pe care le pot genera aceste situaţii. A accentuat necesitatea cooperării şi coordonării internaţionale pe teren şi s-a referit la experienţa concretă a experţilor români participanţi la operaţiunile civile de asistenţă în diverse ţări şi regiuni ale lumii. În acest sens, a reliefat rolul dialogului dintre experţii respectivi şi reprezentanţii comunităţilor şi, după caz, a autorităţilor locale, astf…

Tip: 

Comunicat de presă

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a participat astăzi, 12 decembrie 2011, la deschiderea cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor, intitulat „Post-Conflict Reconstruction and Stabilisation – key challenges and responses”.

În alocuţiunea prezentată cu acest prilej, Doru Costea s-a referit la importanţa derulării proiectelor de resort în zonele afectate fie de conflicte, fie de dezastre naturale, astfel încât să fie prevenite eventuale agravări ale ameninţărilor la adresa securităţii pe care le pot genera aceste situaţii. A accentuat necesitatea cooperării şi coordonării internaţionale pe teren şi s-a referit la experienţa concretă a experţilor români participanţi la operaţiunile civile de asistenţă în diverse ţări şi regiuni ale lumii. În acest sens, a reliefat rolul dialogului dintre experţii respectivi şi reprezentanţii comunităţilor şi, după caz, a autorităţilor locale, astfel încât rezultatele vizate de realizarea acestor proiecte să fie compatibile cu aşteptările şi trăsăturile specifice locale.

Cursul se desfăşoară în perioada 12 – 16 decembrie şi este organizat de Ministerul Afacerilor Externe în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – România.

Programul de instruire, organizat la Centrul de Formare pentru Reconstrucţie Post-Conflict (CeFoR), a fost finanţat din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (ODA) al MAE. Cei 31 de participanţi din Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Tunisia, Egipt, Liban şi România vor lua parte la o serie de module teoretice privind gestionarea crizelor şi la un modul practic, desfăşurat în teren, care contribuie la pregătirea necesară unei participări efective la misiuni civile in acest domeniu. Activităţile teoretice şi practice ale cursului sunt susţinute de experţi din cadrul Naţiunilor Unite, Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Justiţiei, precum şi de reprezentanţi ai ONG-urilor de profil.

Acţiunea se înscrie pe linia eforturilor MAE de dezvoltare şi consolidare a mecanismelor şi procedurilor existente la nivel naţional în domeniul pregătirii experţilor civili şi al gestionării resurselor necesare pentru participarea la operaţiuni de stabilizare şi reconstrucţie.
 

Informaţii suplimentare

Centrul de Formare pentru Reconstrucţie Post-conflict (CeFoR) a fost înfiinţat în cadrul MAE prin ordinul ministrului Afacerilor Externe. Proiectul CeFoR răspunde evoluţiilor conceptuale din ultimul deceniu, care se reflectă în importanţa crescută acordată dimensiunii civile a gestionării crizelor şi a reconstrucţiei post-conflict, ca o importantă componentă a acesteia.

România este angajată cu resurse importante în acţiuni de reconstrucţie post-conflict (EULEX Kosovo, EUPM şi Althea BiH, EUMM Georgia, EUPOL Afghanistan etc.). Prin activitatea specifică de pregătire în domeniu, CeFoR vizează utilizarea sistematică a acestor resurse şi dezvoltarea propriilor capacităţi de gestiune civilă a crizelor la un nivel comparabil cu al celorlalţi actori internaţionali (în special state membre UE şi NATO), urmărind, totodată, consacrarea pe o poziţie de excelenţă în domeniu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top