Politic

Crușoveanu: Pedepse drastice pentru samsarii care vând autoturisme ce au kilometrajul dat înapoi

Deputatul Marian Crușoveanu anunță că a fost avizat pozitiv proiectul de lege privind înființarea unui sistem electronic pentru citirea odometrelor autovehiculelor de către Registrul Auto Român, care interzice manipularea neautorizată a odometrului și prevede obligativitatea furnizării cumpărătorilor de certificatul „RAR Auto Pass” la vânzarea autovehiculelor înmatriculate în România, pentru a-i proteja pe cumpărătorii de bună credință de samsarii de mașini second-hand.

„În cadrul comisiei de transport, am avizat pozitiv proiectul de lege referitor la înființarea unui sistem electronic privind citirea odometrelor autovehiculelor de către Registrul Auto Român. Această bază de date va fi construită din informațiile culese de RAR cu ocazia verificărilor tehnice în cadrul stațiilor autorizate de ITP. De asemenea, în acest registru electronic vor fi incluse și informațiile transmise de către operatorii economici autorizați din domeniul reparațiilor de mașini.
Proiectul legislativ prevede că orice înlocuire a odometrului unui vehicul (schimbarea numărului de kilometri) fără a fi înregistrată și transmisă corespunzător la RAR, va fi considerată fraudă și va fi pedepsită conform legislației în vigoare. Practic, se interzice orice manipulare neautorizată a odometrului și schimbarea voită a kilometrajului real al unui autovehicul.
În plus, la vânzarea unui autovehicul (cu un număr de locuri maxim 8+1) înmatriculat în România, vânzătorul va fi obligat să furnizeze cumpărătorului certificatul ”RAR Auto Pass”. Acest certificat eliberat de RAR va conține toate informațiile despre istoricul autovehiculului. Astfel, prin acest act normativ adoptat, vor fi protejați cumpărătorii de bună credință în fața samsarilor de mașini second-hand”, a declarat Marian Crușoveanu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top