Politic

Cristina Rizea, despre întâlnirea cu prim-ministrul Estoniei

Un grup de parlamentari din România vizitează zilele acestea Estonia. Deputatul constănțean Cristina Rizea a vorbit pe pagina de facebook despre această experiență, despre modestia și profesionalismul prim-ministrului estonian, dar și despre ce putem învăța de la cea mai avansată societate digitală din lume.

„Prima zi în Estonia. Știam despre estonieni și performanțele lor în digitalizarea interacțiunilor dintre cetățean și stat. Cu toate astea, impactul “pe viu” al sistemului estonian e incomparabil. Prima întâlnire a grupului nostru de parlamentari a fost cu doamna Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei. Mi-am dat seama că niciodată nu m-am gandit să fac o poză cu Cîțu, dar pe femeia asta aș lua-o acasă. E un model de modestie și de simplitate și profesionalism și avem mare nevoie de oameni cum e ea. Ne-a explicat fără emfază despre ce înseamnă să fii cea mai avansată societate digitală din lume cu un sistem sigur și transparent în care peste două mii din serviciile guvernamentale sunt online. Fără dosar cu șină, doar la un click distanță, de la deschiderea unei firme, în 5 minute, la rețeta periodică pe care o ridici direct de la farmacie, după ce ți-ai sunat medicul. În curând, va fi implementată și telemedicina, ceea ce înseamnă că pentru o consultație medicală nu mai trebuie să te deplasezi în cabinetul medicului, poți participa de acasă, din fata laptopului, în videoconferință.
Piatra de temelie a întregii digitalizări din Estonia o reprezintă sistemul național de documente electronice de identitate. Un card unic care folosește ca act de identitate, card de sănătate, card bancar, etc. Acesta a permis introducerea la nivel național a votului online, încă din 2005. În 2019, 44% din alegători au votat online la alegerile parlamentare.
Cum au ajuns estonienii aici? Răspunsul e simplu: sunt permanent preocupați de educație, acel gen de educație care presupune învățare permanentă și dialogul egal între cel care predă și cel căruia i se predă, pentru că fiecare are de învățaț unul de la celălalt. Și mai e ceva! Respectul pe care statul îl are pentru cetățenii săi!
În România mai e destul de mult până departe și sper să avem cu toții înțelepciunea de a rămâne pe drumul cel bun”, a transmis Rizea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top