Actualitate

Consiliul Local Carcaliu a aprobat implementarea proiectului de înființare a rețelei de gaze naturale

Comuna tulceană Carcaliu a făcut încă un pas pentru implementarea unui proiect deosebit de important pentru orice comunitate: înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale.

Astfel, după ce în luna februarie a acestui an, aleșii locali au aprobat întocmirea Studiului de fezabilitate, a documentațiilor pentru obținerea acordurilor/avizelor/autorizațiilor și a serviciilor de consultanță pentru obiectivul de investiții ,,dezvoltare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale”, în luna aprilie Consiliul Local Carcaliu a aprobat și implementarea proiectului de investiție.

Primarul comunei, Gheorghe Panfil, a fost desemnat reprezentant legal al administrației locale pentru implementarea acestui proiect.

Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale este destinat primăriilor din România. Acestea vor putea accesa, până în 2029, fonduri UE nerambursabile de 1 miliard de euro pentru înființarea și extinderea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale sau pentru transformarea rețelelor existente în rețele inteligente.

Conform Guvernului României, „prin rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale se înțelege acea rețea de distribuție a gazelor naturale care asigură cel puțin una din următoarele funcționalități:

  • utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul presiunii, debitelor, contorizării, inspecției interioare a conductelor, odorizare, protecție catodică, reacții anticipative, trasabilitate;
  • tehnologii IT integrate care permit integrarea activităților participanților pe piața gazelor în procesele de transmitere, distribuție, stocarea și utilizarea gazelor prin participarea activă a utilizatorilor finali la creșterea eficienței rețelelor de gaz;
  • tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale, să asigure un acces continuu, sigur și rentabil la gaz și să ofere, de asemenea, capacități tehnice pentru a oferi clienților servicii noi care să optimizeze consumul de gaz”.

Programul a devenit posibil după ce Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Operațional Infrastructură Mare, respectiv modificarea axei prioritare 8 – Sisteme inteligente și sustenabile pentru energie și gaze naturale în vederea sprijinirii proiectelor de investiții care vizează  creșterea nivelului de funcționalitate inteligentă a infrastructurii de distribuție de gaze naturale prin îmbunătățirea  flexibilității, siguranței, eficienței în  operare, precum și prin integrarea activităților de transport, distribuție și consum final.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top