Actualitate

Comuna Mircea Vodă, în straie de sărbătoare

Locuitorii comunei Mircea Vodă și-au sărbătorit „Ziua Comunei” sâmbătă, 20 mai. Administrația publică locală a pregătit cea de-a XVI-a ediție a acestui eveniment deosebit ce s-a desfășurat pe Baza sportivă din Mircea Vodă.

Oamenii prezenți la sărbătoare au putut urmări artiști consacrați care au urcat pe scenă: Matilda pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, Oana Radu, Jador, Elena Vasile Călin, Ionuț Bostan, Dragoș Nicula și mulți alții.

Desigur, seria evenimentelor a fost deschisă de copiii comunei care au demonstrat un talent artistic deosebit. Iar seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

Primarul George Ionașcu a premiat seniorii comunei și a urat tuturor celor prezenți sănătate și multe bucurii. Alături de primar s-au bucurat de această zi reușită: senatorul Felix Stroe, președintele PSD Constanța, Daniel Georgescu, prim vicepreședinte PSD Constanța, Marilena Dragnea, subprefect, Mihai Soare, primarul comunei Siliștea, Luminița Vlădescu, vicepreședinte PSD Constanța, Ana Malciu, secretar TSD, și deputații Ileana Cristina Dumitrache, Marius Horia Țuțuianu, Lucian Lungoci.

Satul Mircea Vodă, după ce a fost sub ocupația turco-tătară, a cunoscut și ororile primului Război Mondial, când în anii 1916 – 1918 a fost ocupat de trupe bulgare, germane și austro-ungare.

Dovadă că pe teritoriul acestui sat au avut loc lupte între armatele române și cele de ocupație străina este MONUMENTUL EROILOR din cadrul Cimitirului Internațional de Onoare „MIRCEA CEL BĂTRÂN” , de la Mircea Vodă – gară ridicat în cinstea eroilor care și-au jertfit viața pentru independența poporului român. În cimitirul de lângă monument își duc somnul de veci peste 8000 militari căzuți în 1916 -1918 și în felul lui este unic în Europa prin faptul ca el „găzduiește” amici și inamici, mai concret: români, rusi, nemți, bulgari și austrieci. Această simbioza parcă vine din istorie să justifice și să mențină buna conviețuire de astăzi dintre etniile Dobrogei.

Denumirea veche a satului Mircea Vodă este Cilibichioi, denumire ce a purtat-o până în anul 1931, când acest sat a fost declarat comună cu denumirea Mircea Vodă, denumire luată după gara Mircea Vodă. Acest sat, până în anul 1881, a fost locuit de 40-50 familii de tătari de origine crimeană, iar în perioada anilor 1881-1883 au venit și s-au stabilit aici un număr de 30-40 familii de romani.

Comuna Mircea Vodă a preluat în anul 1951 satele Satu Nou, Țibrinu și Gherghina.

După împărțirea administrativ-teritorială din anul 1968 comuna Mircea Vodă avea în componență 7 sate: Mircea Vodă, Satu Nou, Țibrinu, Gherghina, Saligny, Ștefan cel Mare și Faclia.

În prezent comuna Mircea Vodă este formată din 4 sate: Mircea Vodă – sat de reședință și Mircea Vodă – gară; Satu Nou – la 7 km de reședință ; Țibrinu – la 9 km de reședință; Gherghina – la 5 km de reședință.   

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top