Actualitate

Lupte tradiționale turco-tătărești – KUREȘ, organizate în comuna Mihail Kogălniceanu

Primăria și Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu, în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat pe 20 mai evenimentul „Lupte tradiționale turco-tătărești KUREȘ”.

Astfel, locuitorii comunei, dar și oaspeți din alte localități, au venit în Parcul Tineretului (Pădure) pentru a asista la o demonstrație de cinste, curaj și dibăcie.

Kureșul este un gen de luptă care datează din anul 1.500 î.Hr. şi care a devenit de-a lungul timpului unul dintre sporturile tradiţionale ale tătarilor. Este asemănător cu judo, sportul tradiţional japonez, iar tătarii îl practicau la diverse ocazii: nunţi, botezuri, sărbători câmpeneşti.

Küreşul, sportul tradiţional al tătarilor reprezintă o demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi dibăcie, prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice. Veche de mii de ani, manifestarea sportivă a fost păstrată până în zilele noastre, cu mici variaţii, ducând cu ea una dintre numeroasele valori tradiţionale ale etniei tătare. Fiind un sport de masă, küreş-ul este destinat amatorilor.

Regulile care stau la baza organizării küreş-ului sunt simple iar caracteristica de bază este întrecerea dreaptă. Potrivit tradiţiei, la final competiţiei, învingătorul pleacă acasă cu un batal, iar învinsul primeşte un „bayrak”, un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare.

În mod tradiţional, regulile Kureșului interzic lupta la sol. Odată ce genunchiul unuia dintre luptători atinge solul, arbitrul opreşte meciul, iar concurenţii trebuie să repornească lupta lor din poziţia iniţială verticală (în picioare). Nu este permisă priza pe picioare sau pantaloni, să se folosească tehnicile de forţare a articulaţiilor, lovirile şi strangulările.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top