Anunțarea candidaților PSD Constanța pentru primăria municipiului și Consiliul Județean, în cadrul unei conferințe de presă a vrut să arate unitate, dar mai curând a scos în evidență diferențele de opinii din interiorul organizației.
Acest lucru a fost cel mai evident la apariția neașteptată a fostului primar Decebal Făgădău. Acesta a spus că astăzi s-a decis să se întoarcă în partid pentru a-l susține pe Horia Constatinescu în campania pentru Primăria Constanța.
Totodată, Făgădău nu s-a sfiit să arunce săgeți în direcția colegilor care s-au dezis de el în perioada absenței sale din partid.
În calitatea de maestru de ceremonii, Stroe Felix a ținut să creeze o surpriză în debut, sau un Breaking News, după cum s-a exprimat el. Cum acesta nu (mai) putea fi legat de cei doi candidați, Horia Constantinescu și Cătălin Grasa, Stroe a prezentat-o pe noua colegă de partid, deputata Cristina Rizea (fost USR-PLUS, fost Reper).
Cristina Rizea la PSD, noutatea lui Stroe
În afară de noutatea înscrierii în PSD, știrea lui Felix Stroe a fost că Rizea va candida la primăria Valu lui Traian.
„Despre doamna deputat Cristina Rizea, nu cred că este nevoie să spun mai multe cuvinte. Un om puternic, un deputat cu multe inițiative, luptător în Camera Deputaților.
Și eu îi mulțumesc doamnei deputat pentru că a intrat direct în competiția electorală la firul ierbii. Va candida pentru funcția de primar la comuna Valu lui Traian, unde se va confrunta direct cu doamna viceprimar de acolo”.
„Doi candidați foarte puternici”
După ce a spart gheața, șeful PSD a trecut la pozițiile cu greutate, candidații la cele două funcții importante. Mai întîi a ținut să spună că au fost multe analize, sondaje și consultări pentru a-i alege pe cei doi „candidați foarte puternici pentru funcțiile de primar în municipiul Constanța și de Președinte pentru Consiliul Județean Constanța”.
„În ultima lună de zile am purtat aceste discuții cu alți colegi de ai noștri. Și astăzi la Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat. După cum bine știți, probabil, decizia s-a luat cu unanimitate de voturi ca pentru funcția de primar în orașul Constanța să candideze domnul
Horia Constantinescu. Cred că nu are nevoie de prezentări, este președinte al ANPC.
Iar pentru cealaltă funcție, de președinte al Consiliului Județean, venim cu o candidatură, spunem noi, foarte, foarte, foarte serioasă. Domnul doctor Cătălin Grasa, care nu mai are nevoie de prezentări.
A fost director medical, manager general la Spitalul Județean, chirurg, predă la Facultatea de Medicină la Universitatea Ovidius. Ambii sunt membri vechi al Partidului Social Democrat.
Amândoi sunt membri cu zeci de ani de vechime”.
Constantinescu a fost măsurat în 3 sondaje. Cătălin Grasa, nu
Stroe a ținut să repete, că decizie a fost luată în urma unor analize multiple cu organizațiile Partidului Social Democrat din județ, cu organizația municipală. Analize la care au participat membrii Biroului Permanent Județean.
Dacă în cazul lui Constatinescu, Stroe e spus că s-au realizat trei sondaje, despre Grasa a recunoscut că evaluarea s-a bazat mai mult pe discuții și consultări. Motivul: E greu să măsori un candidat pentru județ.
„A contat și activitatea în cadrul Partidului Social Democrat, activitatea de manager timp de mulți ani de zile la Spitalul Județean, recomandările de la Organizația Municipală.
Și cu siguranță această decizie nu a fost luată în pripă. O decizie care a fost îmbrățișată și primită bine la conducerea națională.
Era foarte important să mergem cu cele mai puternice candidaturi, pe care noi le-am apreciat a fi domnul Horia Constantinescu, domnul Cătălin Grasa”.
Horia Constantinescu vrea să ducă o campanie pozitivă
Candidatul la Primărie, Horia Constantinescu, a vorbit despre demisia de la ANPC și despre tipul de campanie pe care îl va duce.
„Mi s-ar părea absolut ciudat să ocup și fotoliul de candidat și fotoliul de președinte al ANPC. După ce mă voi asigura că acolo rămâne o echipă ce va putea duce la bun sfârșit acest proiect foarte important pentru România, mă voi dedica campaniei.
Cu siguranță cred că va trebui să nu avem neapărat o campanie dâmbovițeană, ci să reușim să avem una a proiectelor. Cel puțin nu numai că îmi propun, asigur că acest tip de campanie îl voi duce și eu și echipa alături de care vom demara campania electorală. Cred că ar trebui să constatăm mai puțin ceea ce poate vedea fiecare dintre constănțean prin simpla deschidere a ușii sau a geamului, uitându-se afară.
Trebuie să arătăm ce putem face de la acest moment pentru a îndrepta lucrurile și nicidecum de a arăta cu degetul spre celălalt. Fiecare dintre contracandidați are libertatea, bineînțeles, să demareze o campanie negativă.
După cum știți, nu ar fi nici prima nici ultima dusă împotriva mea, inclusiv de a lungul carierei la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Constanța sau la nivelul Autorității. Sunt obișnuit și destul de bătătorit.
Vin cu o listă întreagă de proiecte. Va trebui să discut cu președintele organizației PSD și o listă foarte solidă de consilieri, pentru că rolul candidatului pentru funcția de primar nu este acela al unei locomotive în spatele care se vor așeza vagoane.
Este o locomotivă ce trebuie să aibă alături și o serie de alte locomotive, pentru a duce un proiect destul de dificil, cel al administrării unui oraș care în ultimii ani nu s-a aflat în direcția cea mai bună”.
Cătălin Grasa nu a fost surprins de decizie. Dar a vorbit doar despre sănătate
Candidatul pentru Consiliul Județean, Cătălin Grasa, a răspuns la rândul său întrebărilor jurnaliștilor. Una dintre întrebări a fost dacă a fost luat prin surprindere de decizia partidului. Mai ales că numele său nu mai fusese vehiculat în acest context, pănă ieri. Grasa a mai fost întrebat ce îl recomandă și ce proiecte are.
„Fuseseră discuții mai vechi, de câteva luni. Deci nu am fost surprins. Și acum, dacă tot m-ați întrebat, o să vă spun că motivul principal pentru care am acceptat e legat de sănătate. Sunt pregătit pentru campanie. Când am fost în județ ultima oară? În județ am fost și eu știu prin prisma meseriei și cu ce ne-am lovit ca manager de spital, vizavi de sistemul sanitar din celelalte orașe. Unde există într-adevăr probleme mari legate de actul medical în sine și de ajungerea constănțenilor la sistemul sanitar.
Mă recomandă faptul că am reușit cu Spitalul Clinic Județean Constanța să trecem printr-o criză sanitară, acea pandemie care ne-a surprins pe toți.
Și am să vă mai spun un lucru, județul Constanța are o problemă imensă, nu are decât un spital. Nu are spital de pediatrie, nu are maternitate, nu are spital municipal multidisciplinar. Toate sunt pe structura acestui spital, ca să nu mai spunem că urgența este făcută, deci urgența partea de urgență medicală este făcută pentru Județul Dobrogea. Și am mai spus-o de câteva ori, adică cazurile grave din întreaga Dobroge vin la noi”.
Anunțarea candidaților PSD Constanța: Decebal Făgădău a pus în umbră surprizele lui Stroe
În timpul conferinței s-a produs un moment ciudat, în care a părut că se încearcă împiedicarea accesului lui Decebal Făgădău. Până la urmă Făgădău a intrat, organizatorii au dat vina pe o confuzie, dar impresia generală a fost că nu s-au bucurat de prezența lui.
Fostul primar al Constanței a explicat că s-a retras din PSD în urma unor probleme cu justiția, iar după rezolvarea lor a decis să se întoarcă. A ținut însă să sublinieze faptul că decizia de întoarcere a fost luată în urma unei discuții pe care a purtat-o azi „la București”.
„Îmi voi depune adeziunea în Partidul Social Democrat. Și am venit aici pentru a-l felicita pe Horia Constantinescu, pentru a-i ura mult succes în campania electorală. Am venit, de asemenea, să îl felicit pe doctorul Cătălin Grasa. Cu care, de altfel, sunt și într-o relație de amiciție. Și mă bucur să văd pe cei mai mulți dintre foștii colegi.
Da, mi-am dat demisia din Partidul Social Democrat în momentul în care am avut probleme cu justiția. Întrucât acestea s-au încheiat, așa cum am spus, voi lua o decizie dacă mă întorc sau nu în viața politică. Astăzi, întrucât am avut o întâlnire la București, am luat decizia de a mă întoarce în viața politică și de a-i împărtășit din experiența mea, cu bune cu rele, cu realizări, dar și cu greșeli,
lui Horia, astfel încât orașul să intre pe un făgaș de normalitate.
Și să se oprească această nebunie care sincer, cel puțin pe mine ca cetățean, mă face să nu mai înțeleg nimic, nici unde suntem și mai ales unde ne îndreptăm.
Da, sunt proiectele mele în mod evident și mă bucur că spuneți acest lucru, eu mă mândresc cu proiectele mele. Spre deosebire de alți colegi, care timp de vreo 3 ani și jumătate nu au spus că acesta a fost proiectul meu și au vorbit așa: <fosta administrație>.
Da, sunt proiectele mele și mă mândresc cu ele. În schimb, nu mă mândresc deloc cu modul în care au fost implementate și faptul că atâtea greșeli au transformat viața constănțenilor într-un coșmar care pare că nu se mai termină. Nu acesta era scopul proiectelor, ci îmbunătățirea vieții constănțenilor”, a spus Făgădău.