Fără categorie

Comisarul Šemeta efectuează o vizită în China pentru a impulsiona cooperarea în domeniul controalelor vamale şi lupta împotriva mărfurilor contrafăcute

Comisarul UE pentru Impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta, va pronunța mâine discursul de deschidere al conferinţei internaţionale care se va desfăşura în cadrul Shanghai World Expo 2010, având ca temă identificarea unor modalităţi de colaborare cu scopul de a facilita schimburile comerciale dintre China şi UE. Obiectivul conferinţei este acela de a analiza posibile modalităţi de dezvoltare a cooperării vamale dintre UE şi China, care să conducă la fluidizarea fluxurilor comerciale dintre cele două părţi şi să ofere, în egală măsură, cetăţenilor garanţia unui grad ridicat de protecţie. Printre principalele subiecte de pe agenda de discuţii se vor număra securitatea lanţului de aprovizionare, problema mărfurilor de contrabandă (în special ţigări) şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. China este al doilea partener comercial al UE, după SUA, şi în acelaşi timp principala sa sursă de importuri. La rândul său, UE este pentru China cea mai mare pi…

Comisarul UE pentru Impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Šemeta, va pronunța mâine discursul de deschidere al conferinţei internaţionale care se va desfăşura în cadrul Shanghai World Expo 2010, având ca temă identificarea unor modalităţi de colaborare cu scopul de a facilita schimburile comerciale dintre China şi UE. Obiectivul conferinţei este acela de a analiza posibile modalităţi de dezvoltare a cooperării vamale dintre UE şi China, care să conducă la fluidizarea fluxurilor comerciale dintre cele două părţi şi să ofere, în egală măsură, cetăţenilor garanţia unui grad ridicat de protecţie. Printre principalele subiecte de pe agenda de discuţii se vor număra securitatea lanţului de aprovizionare, problema mărfurilor de contrabandă (în special ţigări) şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. China este al doilea partener comercial al UE, după SUA, şi în acelaşi timp principala sa sursă de importuri. La rândul său, UE este pentru China cea mai mare piață de export. Așadar, atât UE, cât şi China au tot interesul să se asigure că pe pieţele lor pătrund produse sigure, autentice şi legale. Comisarul Šemeta va petrece 3 zile în China şi va discuta cu autorităţile naţionale şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri chestiuni primordiale legate de măsurile vamale şi antifraudă. Comisarul va vizita, de asemenea, portul Shanghai pentru a observa la faţa locului modul în care se desfăşoară controalele vamale efectuate de autorităţile din China.

Comisarul Šemeta a declarat în acest sens: „Comerţul înfloritor dintre UE şi China este un lucru cât se poate de pozitiv. Există însă şi dezavantaje care decurg din aceasta, şi anume creşterea în paralel a comerţului ilegal, fenomen care trebuie stopat. Pentru a ne proteja cetăţenii şi pentru a garanta fluxul liber de mărfuri între partenerii comerciali, respectarea normelor vamale este un element esenţial. De aceea, trebuie să facem mai multe eforturi în direcţia unei cooperări eficiente între UE și China, bazată pe încredere reciprocă şi pe obiective comune”.

Vămile din UE îndeplinesc un rol crucial, şi anume acela de a asigura echilibrul dintre nevoia de a proteja societatea şi cea de a facilita fluxurile comerciale legitime. Vămile deţin informaţii cu privire la fiecare import sau export care traversează graniţele UE şi utilizează metode sofisticate pentru controlul acestor mărfuri. China reprezintă pentru UE principala mare provocare în domeniul politicii comerciale. Ca atare, colaborarea dintre autorităţile vamale ale celor două părţi este esenţială pentru facilitarea schimburilor comerciale.

Securitatea lanţului de aprovizionare

Bunele relaţii comerciale trebuie să se bazeze pe încrederea că ambele părţi se angajează ferm să asigure un grad ridicat de securitate a mărfurilor pe care le exportă. UE şi China au lucrat timp de mai mulţi ani la cimentarea acestei colaborări bazate pe încredere în domeniul vamal. Printre principalele măsuri adoptate se numără semnarea Acordului de cooperare vamală şi asistenţă administrativă reciprocă şi crearea Comitetului mixt UE-China în domeniul cooperării vamale, pentru a promova cooperarea şi schimbul de informaţii şi a identifica soluţii comune la problemele care apar în acest domeniu.

O chestiune importantă pe care o va discuta comisarul cu omologii săi de la Shanghai este extinderea proiectului pilot Smart and Secure Trade Lanes (SSTL), lansat în 2006. Acest proiect crucial testează măsurile de securitate aplicate în cazul unui container, precum şi tehnologia aferentă (cum ar fi sigiliile inteligente) de-a lungul călătoriei acestuia de la locul expedierii la destinaţie şi promovează schimbul de date şirecunoaşterea reciprocă în ceea ce priveşte anumite aspecte esenţiale din domeniul vamal. Prima etapă a proiectului a inclus câteva porturi din Regatul Unit şi din Țările de Jos, precum şi portul Shenzhen din China. Proiectul pilot SSTL a dat rezultate excelente în aprofundarea înţelegerii, încrederii şi cooperării dintre administraţiile vamale participante și a accelerat progresele în domeniul recunoașterii reciproce a programelor de parteneriat în afaceri, de ambele părți. În prezent, UE și China pregătesc lansarea următoarei etape a proiectului SSTL, care se va extinde odată cu participarea Belgiei, a Franței, a Germaniei și a Italiei, precum și a portului Shanghai. Pe termen lung, obiectivul acestui proiect este facilitarea acordului cu privire la recunoașterea reciprocă a măsurilor de securitate, a rezultatelor controalelor și a operatorilor economici autorizați.

Drepturile de proprietate intelectuală

Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi combaterea falsificării şi pirateriei sunt esenţiale pentru ca relaţiile comerciale dintre UE și China să decurgă în condiţii bune. În ianuarie 2009, UE şi China au semnat un acord care viza adoptarea unui plan de acțiune ambițios pentru o cooperare mai strânsă între UE și China în domeniul aplicării normelor privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală. Obiectivul acestuia este înăsprirea controalelor vamale în scopul combaterii falsificării şi pirateriei în cazul mărfurilor comercializate între cele două părţi (a se vedea IP/09/193). În cadrul planului de acţiune, cele două părţi au insistat asupra creării şi implementării unei reţele a vămilor în scopul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală şi asupra organizării unor acțiuni în anumite domenii-cheie, cum ar fi schimbul de date, schimbul de bune practici și colaborarea cu reprezentanţi industriei în aceste privinţe. În cursul vizitei comisarului în China, cele două părți vor discuta despre prelungirea planului de acţiune până la sfârșitul anului 2012, astfel încât acesta să se poată implementa cu succes, şi vor analiza posibile modalităţi de îmbunătăţire a activităţilor din cadrul planului.

Combaterea contrabandei cu ţigări

Comisarul Šemeta va aborda şi chestiunea intensificării cooperării dintre UE şi China cu scopul de a stopa comerţul ilegal cu ţigări. Pentru UE, comerţul cu ţigări contrafăcute şi contrabanda cu ţigări reprezintă o problemă de proporţii uriaşe; anul trecut, vameşii din UE au confiscat peste 5 miliarde de ţigări ilegale, iar aceasta nu reprezintă decât aproximativ 5-10% din ceea ce se bănuieşte a fi volumul real de marfă comercializată. UE și statele membre pierd anual până la 10 miliarde EUR ca urmare a taxelor neplătite pe fondul comerțului ilicit cu tutun. Mai mult decât atât, cu banii obţinuţi din vânzarea ţigărilor contrafăcute şi din contrabanda cu ţigări sunt finanţate grupurile teroriste şi mafiote, fapt care constituie o amenințare pentru întreaga lume. Cooperarea UE-China în domeniul combaterii contrabandei cu ţigări se desfăşoară în cadrul Acordului de asistenţă reciprocă semnat de cele două părţi în 2004 (a se vedea IP/04/599). Din 2008, OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) are la Beijing un ofiţer de legătură care colaborează cu autorităţile vamale chineze și cu alte autorități pe probleme legate de contrabanda cu ţigări. Cooperarea strânsă şi schimbul de informaţii cu privire la transporturile suspecte sunt esenţiale pentru precizia operaţiunilor şi pentru îmbunătăţirea controalelor care vizează comerţul ilegal cu ţigări.

Pentru mai multe informaţii, a se vedea MEMO/10/389

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top