Consiliul European

Cine n-are specialiști, să-și cumpere!

De vreo două săptămâni încoace, în satele de pe lângă Galați, pământul geme, scrâșnește și se zguduie. Câteva zeci de seisme au scuturat casele localnicilor, care, fiind mai obișnuiți cu cutremurele din Vrancea (aflată la doar câteva zeci de kilometri distanță) au asociat automat fenomenul cu amintirile dezastrelor din 1940 și 1977, când întregi orașe din regiune au fost demolate instantaneu. Subiectul a ajuns rapid în atenția națiunii, a specialiștilor de tot felul, ba chiar și pe agenda guvernului. Cu toate acestea, în momentul de față situația stă mai prost decât la începutul crizei: Localnicii sunt panicați, isterizați; autoritățile sunt alertate la maxim, gata să facă – nici ele nu știu ce; în stradă, pe forumuri, la televiziuni, diferiți indivizi avansează teorii bizare – de la apariția iminentă a unui vulcan, la efectul unor presupuse fracturări hidraulice începute pe șest de misterioase cârtițe aservite americanilor de la Chevron; presa ieftină stoarce și ultimul dram de senzaționalism, complicând lucrurile și mai mult; și, deasupra tuturor, îi avem pe specialiștii seismologi. Care asistă cu un calm imperial la denaturarea situației și la exasperarea localnicilor.

Un editorial de Răzvan PETRE

Despre abilitățile de comunicare ale specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) m-am convins pe propria piele, în urmă cu câțiva ani. Documentam un articol despre două imobile din Constanța, construite prea aproape unul de altul și, în acest context, am încercat să aflu de la autoritatea supremă în materie de cutremure – Gheorghe Mărmureanu – pe ce direcție se propagă undele seismice în cazul cutremurelor de Vrancea. Directorul Institutului mi-a retezat-o scurt – informațiile le pot primi de la INFP doar contra cost. După care m-a bruscat verbal și m-a anunțat să nu mă deranjez, pentru că nu îmi pot permite financiar și pentru că oricum nu mi le dau, având în vedere că nu am educația necesară să le înțeleg! Am dat în judecată Institutul și am abținut o decizie favorabilă (nu însă și informațiile necesare), fapt ce a dus la o schimbare radicală. Directorul Mărmureanu îmi răspunde acum cu plăcere, și unde mai ieri mă lua peste picior că (indiferent ce studii am) nu am educația necesară, astăzi mă gratulează cu “un om cu studiile dumneavoastră înțelege mai bine lucrurile acestea”.
Poate v-ați aștepta ca într-un institut ce se ocupă cu fizica Pământului să se afle oameni cu o bază solidă de cunoștințe privind alcătuirea scoarței terestre. Ei bine, vă înșelați! Privind la cv-urile conducerii (în frunte cu Mărmureanu) nu veți găsi pe nimeni cu studii superioare de specialitate (seismologie), iar din cei peste 100 de angajați, doar câțiva au studii de geografie/geologie. Prin comparație, numărul juriștilor este de câteva ori mai mare decât al geologilor. Majoritatea angajaților sunt ingineri constructori, ale căror aptitudini de comunicare se ridică arareori peste nivelul unui diriginte de șantier surprins de un inspector ITM. În condițiile astea, nici nu e de mirare că “specialiștii” INFP se exprimă greoi, comunică generalități și se contrazic unii pe alții. În urmă cu ceva timp, invitați în aceeși zi, la televiziuni diferite, Gheorghe Marmureanu și Mircea Radulian transmiteau două mesaje radical opuse – unul spunea că putem dormi liniștiți vreo 40 de ani de acum încolo, iar celălalt zicea că nu se poate prezice un cutremur, drept care unul puternic ar putea avea loc chiar mâine. Deunăzi, aceeși situație: Radulian explica reporterilor că e vorba strict de cutremure, normale pentru zona Galați, în timp ce Mărmureanu glosa în direct la TV pe tema “localnicii aud apa de la inundații, care s-a infiltrat în Pământ”.
Așadar, localnicii vor rămâne panicați, autoritățile – în alertă, iar specialiștii mai mult sau mai puțin avizați – în starea de “dat cu părerea”. Oamenii de la INFP vor înregistra date, apoi vor scoate o lucrare în genul “Monitorizarea cutremurelor de la Galați din 2013” care îi va ajuta – pe unii – să își ia doctoratul – pe alții – să își umfle CV-ul. La sfârșitul crizei, ei vor declara același lucru ca acum – să stăm liniștiți, sunt cutremure normale, s-a mai văzut și în alți ani etc. Cât despre localnicii afectați – o da Domnul și or trece peste necazul ăsta, așa cum au trecut și peste altele…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top