Fără categorie

Primăria Eforie respinge toate încercările de denaturare a adevărului în privința romilor evacuați

Indiferent de sprijinul acordat, romii din Eforie refuză integrarea

Prin intermediul unui comunicat de presă  lansat zilele trecute de autorităţile oraşului Eforie se precizează că acestea vor continua să aplice legea în cazul tuturor cetăţenilor care au  efectuat lucrări de construire, neautorizate în condițiile legilor în vigoare, pe domeniul public al localităţii.
În acest comunicat se precizează că orice ajutor venit din partea organizaţiilor neguvernamentale este binevenit în această situaţie, mai ales că până acum, de atâţia ani, Primăria Eforie este singura instituţie care face eforturi să rezolve această problemă.
În acest sens ONG-urile sunt așteptate să se alăture proiectelor începute încă din 2009 pentru construirea unor locuințe de necesitate pentru persoanele care îndeplinesc condițiile cerute de lege.

Un aticol de Ștefan KOSTOFF

 

Totodată,- este cuprins în comunicat- sunt respinse cu fermitate toate încercările de a denatura adevărul în privința acțiunilor legale ale Primăriei și de a instiga la nerespectarea legilor de către toate persoanele indiferent de naționalitate, etnie sau stare sociala. Acțiunile de dezinformare a opiniei publice nu pot constitui nicidecum o modalitate de rezolvare reală și rapidă a problemelor cu care se confruntă unii cetățeni. „Le cerem tuturor acelora care se consideră lideri ai unor organizații să înceteze campania de denigrare și intimidare a tuturor celor implicați în aplicarea legii, din cadrul administrației locale”- se mai menționează în comunicat.

Ce s-a întâmplat, în fapt

De-a lungul timpului, pe strada Agricolă din Eforie Nord s-au instalat câteva familii de romi, care au atras la rândul lor alte familii de romi în a se stabili aici. Ei au ridicat ilegal mai multe adăposturi improvizate pe domeniul public şi privat al oraşului, astfel că în strada Agricolă nr. 1 și nr. 2 au ajuns să locuiască 35 de adulți și 33 de copii. Dintre aceste persoane, numai câteva aveau domiciliul în Eforie. Dintre cei 35 de adulți, doar 15 aveau cărți de identitate în Eforie și numai opt dintre ei aveau adresa în strada Agricolă nr. 2. Alte 12 persoane aveau cărți de identitate provizorii, dintre care opt erau expirate. Numai șase dintre acestea figurau la adresa indicată în actul de identitate. Restul au domiciliul în alte localități de pe raza județului Constanţa ori în alte județe ale ţării.
De la finele anului 2001 și până în prezent, la secretariatul Primăriei Eforie au fost depuse de către locuitori ai orașului aproximativ 30 de sesizări cu privire la comiterea de fapte penale. Acestea vizau în special furtul sau tentativă de furt, comise de către diferite grupuri sau persoane de etnie romă care locuiau fără forme legale în strada Agricolă. Locuitorii din zonă au reclamat că sunt terorizaţi de romii care intrau în gospodării şi chiar în case sustrăgând tot ce le pica în mână: de la fier vechi, haine și animale, până la mâncarea din frigider. Hoții furau ziua în amiaza mare, iar când erau prinși de păgubaşi îi amenințau cu bătaia.
Localnicii au arătat, prin plângerile repetate adresate edililor, că de-a lungul anilor în această zonă s-a creat o stare de nesiguranță și teamă în rândul cetățenilor, o atmosferă și un climat greu de suportat.

Vara, situația devine insuportabilă

În timpul sezonului estival, situaţia se agrava, deoarece din cauza condiţiilor în care trăiau romii de pe strada Agricolă, cartierul devenea un real pericol pentru sănătatea publică. Acest lucru a atras numeroase somaţii adresate de Garda de Mediu Constanţa pentru igienizarea şi dezafectarea zonei care se transformase în focar de infecţie. În urma acțiunilor de control s-a constatat că o suprafață de 3.000 metri pătraţi de teren public şi privat, ocupată de locatarii de pe strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2, se transformase în platformă de gunoi. Aici erau depozitate deșeuri amestecate de tip plastic, pet-uri, sticlă, materiale textile, moloz și multe altele. Pentru evitarea pericolului de îmbolnăvire și a disconfortului creat locuitorilor din zonă, Primăria Eforie ajunsese să cheltuiască anual sume între 100.000 și 150.000 lei, care se foloseau doar pentru igienizarea zonei.
Pe lângă toate astea, persoanele din adăposturi au mai fost amendate pentru comerț ambulant, furt, tentativa de furt, tulburarea liniștii publice, de Jandarmerie, Poliția Locală și Poliția Eforie cu sume în cuantum de 8.846 lei iar amenzile totale, primite și de la alte autorități, tot pentru încălcarea legii ajung la peste 1,6 miliarde de  lei vechi, bani care nu au fost recuperați  nici până în prezent.
Apelurile repetate ale colocatarilor și situația din teren au impus solicitarea de către Serviciul de Poliție Locală Eforie a implicării Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, care, prin tragerea la răspundere din punct de vedere legal, să ducă la dezmembrarea acestor grupări de indivizi cu ridicat risc infracţional. Prin comportamentul lor antisocial, acestea grupări poziţionate în afara legii au imprimat teroare locuitorilor oraşului.

Măsură necesară și inevitabilă

În faţa situaţiei de fapt, la data de 19 septembrie, primarul Ion Ovidiu Brăiloiu a emis Dispoziția nr.296/19.09.2013 privind desființarea pe cale administrativă a adăposturilor edificate pe strada Agricolă fără autorizație de construire pe domeniu public și privat al orașului Eforie. Măsura adoptată de edil era necesară pentru dezafectarea zonei şi redarea ei circuitului urbanistic.
Aici este planificat a se realiza un cartier de locuinţe sociale, de care să beneficieze persoanele cu venituri reduse, care doresc să fie membre active ale comunităţii şi care au nevoie de susţinerea acesteia. Conform Planului Urbanistic Zonal, în acest perimetru – al Bulevardului Soarelui – sunt proiectate a se construi blocuri de locuințe, locuri de joacă și spații verzi, investiție care se află în derulare.
Primăria Eforie a comunicat persoanelor care locuiesc în strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2 măsura administrativă de desființare pe cale administrativă a construcțiilor abuzive. Totodată, acestora li s-au pus la dispoziţie spaţii asigurate de către Primărie în două clădiri amenajate special: în clădirea fostului internat școlar și în clădirea școlii vechi. Acestea asigură inclusiv adăpostirea familiilor cu copii pe timpul sezonului rece.
Celor cazați în adăposturile provizorii li s-au oferit toate cele necesare unui trai decent: mobilier, instalaţii de încălzit (sobe de teracotă şi calorifere), pături, saci de dormit, îmbrăcăminte, precum și ajutoare constând în produse alimentare. Decizia edilitară a fost transmisă în timp util locatarilor, pentru ca aceştia să aibă timp să elibereze adăposturile improvizate.
După evacuarea zonei, ca urmare a acțiunii de desființare și salubrizare, echipele primăriei au transportat numai până în acest moment peste 600 de tone de gunoi. Iar operaţiunea de igienizare este departe de a se fi încheiat. Edilii estimează că până la final vor fi colectate din zona Agricolă peste 2.000 de tone de deșeuri.

Sobele din adăposturile puse la dispoziție de Primărie- distruse și transformate în WC-uri

Cu toate eforturile depuse de autoritățile locale, cei cazați în adăposturile puse la dispoziție de Primăria orașului Eforie au revenit la vechile lor obiceiuri. Obiectele de mobilier şi cele de utilitate casnică au fost distruse sau li s-au dat o folosinţă necorespunzătoare, iar instalaţiile metalice pentru încălzire au fost smulse din pereţi şi vândute la fier vechi. În imobile s-au strâns grămezi de gunoi, iar locuințele riscă să se transforme, şi acestea, în focar de infecție. Strigător la cer este faptul că în unele încăperi ale locuințelor, sobele de teracotă au fost distruse, romii făcându-și nevoile în vetrele acestora.
Problema minorităților a fost întodeauna în atenția Primăriei Orașului Eforie, care prin Compartimentul de Asistentă Socială a colaborat cu Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Constanța și Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, având drept scop prevenirea abandonului și menținerea copiilor în familie.
Potrivit statisticilor Compartimentului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Orașului Eforie există numeroase cazuri de abandon în spital, copiii fiind dați în plasament la asistenți maternali autorizați, pentru care s-a recomandat participări la ședințe de consiliere cu specialiști de la D.G.A.S.P.C. Constanța.

Romii refuză sprijinul autorităților

Aceste recomandări nu au fost însă urmate de părinții copiilor de etnie romă, care au refuzat sistematic sprijinul acordat. De exemplu, dintre cei 33 de copii care locuiau pe strada Agricolă, 12 sunt preșcolari, iar restul ar trebui să meargă la școală. Dintre aceștia însă, numai opt sunt înscriși într-o formă de învățământ, restul fiind neşcolarizaţi sau în abandon școlar.
Primăria Eforie va continua eforturile de integrare în comunitate a familiilor de etnie romă, fără discriminare, dorind ca toţi locuitorii să respecte Legea, o Lege care este valabilă pentru absolut toți cetăţenii României, indiferent de etnie, stare socială, religie sau sex.

 

Actualitate

To Top