Opinii

Ce primari din Constanţa nu se tem de anul 2012

În mai puţin de un an, electoratul fie îi va urechia, fie îi vă răsplăti pe edili. Deşi sunt cei mai pesimişti în ce priveşte viitorul economic al ţării, primarii sunt şi cei care îşi duc la bun sfârşit proiectele şi demarează altele. Fie că fac împrumuturi bancare, primesc bani la Guvern, consiliile judeţene, UE sau fac economii la sânge pentru a achita studiile de fezabilitate sau firmele de construcţii, aceştia fac eforturi ca să îmbunătăţească pe cât posibil condiţiile de trai din localităţile pe care le administrează.

Un articol de Andreea PAVEL

Pentru că ei sunt cei pe care nimeni nu-i întreabă dacă au sau nu bani şi dacă se descurcă, ci, dimpotrivă, o dată la patru ani, aceştia trebuie să dea explicaţii pentru ce au făcut şi, mai ales, pentru ce n-au făcut. Şi pentru că a mai rămas mai puţin de un an până când vor fi traşi la răspundere, primarii se străduiesc să îşi mulţumească localnicii pe cât posibil. Vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează, despre activităţile câtorva primari din judeţul Constanţa, pe care electoratul cu siguranţă nu-i va urechia în 2012.

Gheorghe Topalu (Aliman) şi-a mutat angajaţii în „casă nouă”

Localnicii din comuna Aliman beneficiază de noua reţea de alimentare cu apă. Primarul Gheorghe Topalu a organizat recepţia investiţiei care a fost demarată în 2009 în satul Dunăreni şi în 2010 în Aliman. Fiecare proiect costat 6,5 miliarde de lei vechi (fără TVA) şi asigură funcţionarea, la parametri normali, a sistemului de alimentare cu apă curentă. „Investiţia era absolut necesară. Aceasta se încadrează într-un plan mai amplu de investiţii care să le asigure localnicilor mei confortul necesar şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai”, a declarat primarul Gheorghe Topalu. Un alt proiect dus la bun sfârşit este construirea unui nou sediu pentru primărie. Administraţia locală nu are voie să cumpere mobilier nou, dar chiar şi aşa condiţiile în care angajaţii primăriei vor lucra de acum sunt indiscutabil mult mai bune decât cele precedente, atunci când funcţionarii publici erau obligaţi să lucreze într-un spaţiu îngust din cadrul Căminului cultural. Costurile noii primării au fost achitate din bugetul local, treptat, în funcţie de disponibilităţi.

Gheorghe Moldovan (Albeşti) cumpără utilaje agricole şi construieşte şcoli

Chiar dacă momentul în care a preluat frâiele primăriei a fost unul total nefast, primarul Gheorghe Moldovan a făcut tot posibilul pentru a demara câteva proiecte prin care să lase ceva în urma sa, fie că va mai candida sau nu. Cea mai nouă investiţie este achiziţionarea unor utilaje agricole, în valoare de aproape 280.000 lei, de la o firmă din Teleorman. Firma care a câştigat licitaţia s-a angajat să furnizeze către Primăria Albeşti un tractor, o remorcă, o cisternă vidanjă, un încărcător frontal cu cupă şi o lamă de deszăpezire.
Potrivit celor declarate de primarul comunei, Gheorghe Moldovan, utilajele au început să fie aduse în comună. Până acum au primit tractorul şi vidanja, iar restul urmează să ajungă zilele acestea. „Le transportă de la un punct de lucru din Ialomiţa, urmează zilele următoare să ajungă şi celelalte”, spune edilul. Chiar dacă nu a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Constanţa, iar sursele de finanţare l-au ocolit pe ghinionistul primar, Gheorghe Moldovan nu s-a lăsat descumpănit şi a avut curajul să demareze câteva lucrări: „Acum se lucrează la şcoala de la Cotu Văii, probabil va fi gata la începutul anului şcolar următor, iar terenul de sport este în lucru, spre finalizare. Vreau să încep o grădiniţă la Albeşti. Acum, o grupă de 16 copii învaţă într-o sală a Căminului Cultural. În plus, mai avem nevoie şi de învăţătoare”, a declarat primarul comunei Albeşti.

Niculaie Dragomir (Ostrov) se bucură de Măsura 322

Primarul comunei Ostrov este unul dintre norocoşii care au primit finanţare pentru proiectul desfăşurat pe Măsura 322. astfel, autorităţile locale din Ostrov au scos la licitaţie zilele trecute serviciul de asistenţă tehnică – dirigenţie de şantier pentru obiectivul menţionat, cu titlul „Construcţie sistem de canalizare şi staţie de tratare a apei uzate, extindere reţea de alimentare cu apă potabilă, modernizare drumuri comunale şi construcţie grădiniţă şi înfiinţare muzeu al satului”. Concret, este vorba de extinderea reţelelor de canalizare pe străzile Mureşului şi Florilor şi de asfaltarea a trei străzi din localitate. Conform anunţului de participare nr. 316460/22.09.2011 publicat în SEAP, data limită pentru depunerea ofertelor este 19 octombrie, deschiderea acestora având loc în aceeaşi zi. Costurile proiectului sunt asigurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Finanţarea este asigurată din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Obiectele investiţionale sunt construcţia sistemului de canalizare şi staţie de tratare a apei uzate, extindere reţea de alimentare cu apă potabilă pe două străzi, modernizarea drumurilor comunale şi construcţia şi dotarea unei grădiniţe.

Vasile Neicu (Pantelimon) construieşte o fabrică ecologică pentru prelucrarea solului

Administraţia locală din comuna Pantelimon, reprezentată prin primarul Vasile Neicu, a scos la licitaţie un teren pe care urmează a se construi o fabrică ecologică de prelucrare şi tratare a solului. Terenul, care se întinde pe o suprafaţă de trei hectare, în spatele fostului Agromec, va fi concesionat pe o perioadă de 25 de ani. Pe acest teren se va ridica o fabrică de prelucrare a solului infestat cu diferite produse nocive. Firma care a câştigat licitaţia este SC Ecoteh Pantelimon SRL: “Această fabrică va rezolva cel puţin temporar problema locurilor de muncă. Dacă oamenii vor avea locuri de muncă, vor avea şi cu ce să-şi plătească taxele şi impozitele locale şi totul va merge bine. Pe de altă parte, rezolvăm problema gunoiului de animale, care va fi colectat şi din care se va face mraniţă. Ulterior, din solul infestat se va scoate pământul care nu este bun şi se va pune mraniţă”, a declarat primarul Vasile Neicu.

Vasile Delicoti (Poarta Albă) face pistă pentru biciclişti

După ce a terminat toate investiţiile fundamentale din localitatea Poarta Albă, primarul Vasile Delicoti a trecut la următorul nivel de proiecte. Astfel, edilul a depus la Administraţia Fondului de Mediu, un proiect referitor la înfiinţarea unei piste pentru biciclişti. Primarul consideră că investiţia este necesară pentru că drumul naţional care traversează comuna este îngust şi bicicliştii au întâmpinat probleme în trafic, iar accidentele în această zonă sunt nenumărate. „Pista pentru biciclişti se va construi de-a lungului localităţii, pe ambele părţi ale drumului european 81 şi se va continua pe partea dreaptă a D228A. Acestea vor face legătura între Poarta Albă şi Galeşu. Conform ghidului APM, pista trebuie să aibă o lăţime de doi metri. Din cauza drumului îngust care leagă cele două localităţi, pe fiecare dintre cele două părţi pista va avea lăţimea de un metru, iar în Poarta Albă va avea doi metri. Pe ambele părţi, pista va avea lungimea totală de 3.000 de metri liniari”, a declarat primarul Vasile Delicoti.

Gheorghe Frigioi (Crucea) a asigurat transportul şcolarilor

Şcolarii din comuna Crucea nu vor mai fi nevoiţi să facă eforturi pentru a participa la cursuri. În sfârşit, eforturile Primăriei Crucea au fost răsplătite şi micuţii vor merge la şcoală cu două microbuze nou-nouţe, achiziţionate de administraţia locală. După multe străduinţe, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a apărut anunţul de participare pentru procedura de achiziţie. Microbuzele costă puţin peste 95.000 euro, bani care vor fi viraţi de Primăria Crucea. “Zilnic, 150 de elevi ajung la şcoală cum pot, drept pentru care consider că achiziţionarea microbuzelor era absolut necesară. Copiii sunt prioritatea noastră, pentru că ei reprezintă viitorul nostru şi cele mai de preţ comori. Acum şapte ani am cumpărat un microbuz pentru transportul copiilor, dar s-a stricat. Am solicitat prin ISJ să ni se dea un altul, dar de fiecare dată când se făcea împărţirea prin Ministerul Educaţiei eram săriţi. Se dădea altor primării de alte coloraturi politice decât cea pe care o am eu. Cu avansul pentru aceste microbuze ne ajută Consiliul Judeţean”, a declarat primarul Gheorghe Frigioi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top