Actualitate

Cadastrarea terenurilor cu fonduri europene bate pasul pe loc în judeţul Constanţa. Riscul ca banii să fie pierduţi este foarte mare

La mai bine de 16 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, fondurile comunitare rămân o oportunitate pe care, de multe ori, nu o valorificăm suficient. E și cazul Proiectului Major “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, implementat de Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în valoare de 312.891.155 euro.

În județul Constanța, sunt 21 de localități beneficiare ale lucrărilor cuprinse în proiect. Dintre acestea, s-a finalizat înregistrarea sistematică doar pentru 3 UAT (Istria, Săcele și 23 August). Se află în diverse stadii de execuție cadastrarea pentru 15 UAT (Agigea, Amzacea, Castelu, Cobadin, Cogealac, Deleni, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazu, Mircea Vodă, Ostrov, Peștera, Siliștea, Topraisar, Valu lui Traian), cu un grad de realizare a lucrărilor cuprins între 15% și 90%.

De altfel, pentru 3 dintre localități (Cuza Vodă, Saligny și Tuzla), ANCPI abia se află în procedura de licitație în vederea atribuirii contractelor de prestări servicii, deși proiectul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2023. Trece timpul, trec si banii…

Deși utilitatea Proiectului este evidentă, demararea sa la nivel național a fost anevoioasă, cauzele fiind reprezentate de reticența autorităților publice locale, dezinteresul reprezentanților societăților comerciale care prestează servicii în domeniul cadastrului sau incapacitatea acestora de a onora contractele, dar și de birocrația excesivă.

De exemplu, GEOAGRI CADASTRU SRL București, responsabilă de contractul aferent UAT Mircea Vodă este una din societățile care nu au capacitate logistică și umană necesară derulării activităților aferente. Operatorul economic și-a adjudecat, la nivel național, 27 de contracte de cadastrare, fiind greu de crezut că va reuși implementarea tuturor contractelor în timp util.

Nici la Mihai Viteazu situația nu este mai favorabilă. Încă din august 2022, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța a transmis societății responsabile o serie de observații necesar a fi luate în calcul, CAR TOP SRL, societatea responsabilă de contractul aferent acestui UAT, nedepunând până în prezent documentațiile revizuite.

Nici legislația nu e convingătoare. Astfel, OUG nr. 44/2023, permite încheierea de către ANCPI a unor acte adiționale de prelungire cu 1 an a termenelor de prestare a lucrărilor de înregistrare sistematică, dar fără includerea unor măsuri coercitive aplicabile operatorilor economici care nu își respectă în mod culpabil prevederile contractuale, existând în continuare riscul de nefinalizare a lucrărilor specifice.

Parte din proiect ar putea, într-adevăr, să fie eșalonat și să continue și în anii următori, însă măsura s-ar aplica doar în situația în care întârzierile în implementare nu conduc la un număr semnificativ de rezilieri a contractelor de prestări servicii.

Întârzierile sau nerespectarea obligațiilor contractuale ar putea crea un prejudiciu enorm absorbției fondurilor europene și s-ar reflecta și asupra obiectivelor bugetului național, dar și asupra capacității economice a furnizorilor de servicii activi în sectorul cadastral.

OCPI ar putea să impulsioneze persoanele autorizate și societățile implicate ca să realizeze lucrările contractate și, cu sprijinul angajaților din primării, s-ar putea ajunge la atingerea unui grad de implementare dezirabil al proiectului.

Proiectul este implementat pentru a răspunde nevoilor noastre. În principal pentru a dezvolta proiecte majore de infrastructură, nevoia de a garanta dreptul Constituțional al proprietății private, nevoia de a avea o bază reală pentru evaluarea și impozitarea tuturor imobilelor. În plus, riscăm să ajungem iar în situația nerespectării angajamentelor asumate de România față de Uniunea Europeană privind înregistrarea sistematică a tuturor imobilelor.

Așadar, nu riscăm să pierdem doar banii europeni. Pierdem șansa la dezvoltare!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top