Fără categorie

Articol – Nu numai tarifele împiedică liberul schimb

Articol - Nu numai tarifele împiedică liberul schimb

Articol - Nu numai tarifele împiedică liberul schimb Înlăturarea obstacolelor din calea comerțului între națiuni nu este importantă doar pentru exportatori, care ar putea astfel avea un acces mai bun al piețele străine, ci și pentru consumatori, care ar avea mai multe oportunități de a alege lucruri mai ieftine și de mai bună calitate. Deși liberalizarea pieței a redus tarifele în lume în ultima perioadă, rămân încă obstacole în calea relațiilor comerciale.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2011 – PE

Înlăturarea obstacolelor din calea comerțului între națiuni nu este importantă doar pentru exportatori, care ar putea astfel avea un acces mai bun al piețele străine, ci și pentru consumatori, care ar avea mai multe oportunități de a alege lucruri mai ieftine și de mai bună calitate. Deși liberalizarea pieței a redus tarifele în lume în ultima perioadă, rămân încă obstacole în calea relațiilor comerciale.

În cadrul Organizației Mondiale a Comerțului se reduc reciproc tarifele, se reglementează barierele netarifare, precum limitarea subvențiilor pentru export și se rezolvă dispute (guvernele pot da în judecată alte guverne, care nu respectă regulile Organizației).

Un raport parlamentar referitor la obstacolele din calea comerțului și a investițiilor, întocmit de Robert Sturdy (Conservatorii și Reformiștii Europeni, Regatul Unit), a fost dezbătut în plen pe 12 decembrie, la Strasbourg. Raportul examinează felul în care barierele netarifare pot afecta companiile europene.

  • sectorul siderurgic european plătește din ce în ce mai mult pentru materiile prime, deoarece Rusia a crescut taxele la export pentru cupru și nichel.

  • producătorii din UE s-au confruntat cu dificultăți persistente la înregistrarea și protejarea indicațiilor lor geografice în SUA, care consideră o serie de denumiri de vinuri europene drept „semi-generice” (de exemplu „Champagne”), în pofida posibilei afectări a reputației și a cotei de piață a acestor indicații

  • timp de mai mult de un an, înregistrarea produselor cosmetice europene în China a fost aproape imposibilă, în special a celor care conțineau noi ingrediente, deoarece China nu dispunea de o definiție juridică adecvată a acestora din urmă și de orientări clare privind procedura ca atare.

Neînregistrarea produselor cosmetice din cauza imposibilității evaluării acestora poate fi justificată din punct de vedere al protecției sănătății. De aceea, raportul Sturdz cere Comisiei să facă o distincție clară între obstacolele netarifare neloiale care denaturează concurența și cele care răspund obiectivelor legitime de politică publică, mai ales în materie de sănătate și de protecție a mediului.

Reducerea obstacolelor netarifare nejustificate și a altor obstacole de reglementare aplicate de țările reprezentând principalii parteneri strategici ai UE, pe calea dialogului de reglementare, ar trebui să constituie una dintre prioritățile noii politici comerciale a UE, mai spune raportul parlamentar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top