Fără categorie

Apeluri de urgență: Comisia salută sprijinul tot mai puternic acordat de statele membre sistemului eCall integrat la bordul automobilelor

Comisia Europeană a salutat sprijinul acordat de alte cinci state membre sistemului eCall de apeluri de urgență integrat la bordul automobilelor. Acest sistem, care poate salva vieți, apelează automat numărul european unic pentru apeluri de urgență 112 atunci când are loc un accident grav și, după implementarea sa completă, ar putea salva anual până la 2 500 de vieți în Europa. Cu ocazia unei ceremonii desfășurate la Bruxelles la data de 4 mai, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Malta și România vor semna memorandumul UE de înțelegere pentru implementarea eCall în întreaga Europă, alăturânduse astfel altor 15 state europene, care l-au semnat deja.

Vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes, responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Sunt foarte mulțumită că, până în prezent, 20 de state membre s-au angajat să implementeze eCall. Acest sistem reprezintă un excelent exemplu al modului în care tehnologia informației și a comunicațiilor poate îmbunătăți și chiar salva viețile cetăț…

Comisia Europeană a salutat sprijinul acordat de alte cinci state membre sistemului eCall de apeluri de urgență integrat la bordul automobilelor. Acest sistem, care poate salva vieți, apelează automat numărul european unic pentru apeluri de urgență 112 atunci când are loc un accident grav și, după implementarea sa completă, ar putea salva anual până la 2 500 de vieți în Europa. Cu ocazia unei ceremonii desfășurate la Bruxelles la data de 4 mai, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Malta și România vor semna memorandumul UE de înțelegere pentru implementarea eCall în întreaga Europă, alăturânduse astfel altor 15 state europene, care l-au semnat deja.

Vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes, responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Sunt foarte mulțumită că, până în prezent, 20 de state membre s-au angajat să implementeze eCall. Acest sistem reprezintă un excelent exemplu al modului în care tehnologia informației și a comunicațiilor poate îmbunătăți și chiar salva viețile cetățenilor.”

Vicepreședintele Comisiei Europene Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat, la rândul său : „Sistemul eCall poate salva anual viața a numeroși utilizatori ai drumurilor și de aceea sunt încântat că din ce în ce mai multe state membre s-au angajat să implementeze acest sistem”. eCall apelează automat numărul european unic pentru apeluri de urgență 112 atunci când are loc un accident grav și transmite celui mai apropiat serviciu de urgență locul exact și alte informații esențiale cu privire la accident. Se estimează că, după implementarea sa completă, eCall ar putea salva anual până la 2 500 de vieți și ar putea atenua consecințele accidentelor grave în peste15% din cazuri, datorită reducerii timpului de intervenție a serviciilor de urgență.

Cinci state membre (Belgia, Danemarca, Luxemburg, Malta și România) vor semna memorandumul de înțelegere eCall în cadrul unei ceremonii care se desfășoară la Bruxelles la data de 4 mai. Ele se alătură astfel celor 15 state membre ale UE și celor 3 țări europene din afara UE care s-au angajat să implementeze eCall (Austria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Țările de Jos, Suedia, Islanda, Norvegia și Elveția).

La aceeași dată, memorandumul va fi semnat și de alte organizații, cum ar fi Agoria,

ATX, Belgian Automobile Club Touring, DEKRA, Electronics Solutions, European Transport Safety Council (ETSC-Consiliul European pentru siguranța transporturilor),EUROSMART, GMV, ITS Belgium, Compania națională de autostrăzi și drumurinaționale din România, OctoTelematics, Universitatea Româno-Americană, Serviciulde Telecomunicații Speciale (STS), UTI Systems. Operatorii de telefonie mobilă(IP/09/1290) și sectorul european al construcției de automobile fac parte din cei 90de semnatari care și-au declarat în mod oficial sprijinul în favoarea acestui sistem.

În 2008, peste 1,2 milioane de accidente pe șoselele Europei au provocat 39 000 de decese și rănirea a peste 1,7 milioane de persoane. Se estimează că instalarea sistemului eCall în fiecare automobil nou costă mai puțin de 100 de euro. Pentru implementarea completă a eCall, administrațiile naționale trebuie să se asigure că serviciile lor de apeluri de urgență sunt dotate cu echipamentul necesar prelucrării apelurilor și că toate automobilele noi sunt echipate cu tehnologia eCall.

Inițial, Comisia a lansat un apel pentru introducerea benevolă în toată Europa, până în 2009, a sistemului eCall (IP/09/1245), însă implementarea acestuia a fost întârziată din cauza lipsei sprijinului câtorva țări ale Uniunii Europene.

Context

Comisia a sprijinit atât proiecte de cercetare privind sistemul eCall care să asigure funcționarea transfrontalieră a tehnologiei (de exemplu, E-MERGE și GST-Rescue), cât și cooperarea dintre sectorul public și cel privat în cadrul inițiativei eSafety și a Platformei europene de implementare a sistemului eCall. eCall reprezintă una dintre prioritățile Inițiativei Vehicule inteligente și ale Planului de acțiune pentru sisteme de transport inteligente care promovează utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC) pentru un transport rutier mai inteligent, mai sigur și mai nepoluant (IP/06/191, IP/10/353).

În ultimii trei ani, UE a investit aproximativ 160 de milioane de euro pentru cercetarea privind TIC în domeniul transporturilor (sisteme de siguranță, sisteme pentru vehicule inteligente și servicii de mobilitate).

Memorandumul UE de înțelegere și lista semnatarilor sunt disponibile aici :

Mai multe informații despre sistemul eCall sunt disponibile aici :

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top