Profil de Primar

Amenajarea Canalului Vechi, prima investiţie turistică de la Medgidia, e aproape gata

Atunci când SC Laughserv Construct SRL Medgidia a câştigat licitaţia pentru proiectul de amenajare a Canalului Vechi din Medgidia, foarte mulţi au fost surprinşi de rezultat (luând în calcul faptul că în competiţie se înscriseseră mai multe firme importante din judeţ). O altă surpriză a fost valoarea generoasă a ofertei SC Laughserv Construct (o redevenţă de 36000 lei pe an şi o investiţie de aproximativ 800000 euro), mult peste celelelate oferte. Iată că la mai puţin de un an de la semnarea contractului investiţia e finalizată în proporţie de 90 la sută. În primăvară, pescarii sportivi vor putea să îşi petreacă timpul pe o baltă situată într-o zonă liniştită, între vii, cu 15 hectare de apă curată şi oxigenată ce vine din Canalul Dunăre-Marea Neagră, cu adâncimi de până la opt metri (record pentru bălţile de la şes), cu pontoane foişoare pentru grătar şi servit masa, cu debarcader şi bărci.

15 hectare de apă curată, adâncă de până la 8 metri, într-o zonă liniştită

Pe balta Canalul Vechi s-au făcut lucrări de dragare, în adâncime de 2-8 metri, s-au dragat şi cele trei canale care fac legătura între baltă şi Canalul Dunăre-Marea Neagră, în lungime totală de 1,3 km (două dintre aceste canale se colmataseră complet în ultimii ani), iar gurile de ieşire au fost prevăzute cu stăvilare-grătar.
Investitorul a montat de jur împrejurul bălţii un gard de protecţie, în lungime totală de 6,3 km, a construit şi montat deja 27 din cele 31 de pontoane pentru pescuit, iar debarcaderul este aproape gata. Vor fi aduse la început 10 bărci pentru pescuit, urmând ca, în funcţie de cerere, să fie comandate alte bărci.
Pescarii vor putea campa pe maluri, vor putea face grătar şi servi masa în foişoare din lemn, amenajate în jurul bălţii.
Pentru a spori frumuseţea locului, în primăvară vor fi plantate sălcii şi salcâmi, în locurile permise, din zona de protecţie a malurilor.
Pentru că în zonă se află câteva stâne, Dan Cotârlă a amenajat două culoare de trecere, pentru ca animalele să se poată adăpa.
Popularea bălţii cu peşte va începe pe 15 octombrie. Vor fi aduse: 6 tone de crap între 2 şi 4 kg, câteva tone de policultură (crap, fitofag, cten) şi 10 tone de puiet (200g-1 kg), caras şi crap-oglindă.
Balta va fi inaugurată în primăvara viitoare, doar pentru pescuit sportiv, în schimbul unei taxe, cu posibilitatea de reţinere a unei cantităţi de peşte.
Proprietarul ne-a asigurat că nu va pescui industrial niciodată în Canalul Vechi.
“Mă bucur că am reuşit să intrăm pe ultima sută de metri cu amenjarea Canalului Vechi şi oamenii pot vedea că m-am ţinut de cuvânt. Ţin să reamintesc că unii s-au îndoit de capacitatea mea de a duce până la capăt această investiţie, dar iată că s-a făcut, în regie proprie, cu utilajele şi angajaţii SC Laughserv Construct SRL Medgidia, fără banii altora şi fără fonduri europene, aşa cum s-a zvonit la început”, ne-a declarat Dan Cotârlă.

Un proiect realizat după 30 de ani

Ideea amenajării Canalului Vechi de la marginea municipiul Medgidia e veche de 30 de ani. Până în prezent, au existat două tentative de a transforma Canalul Vechi în zonă turistică şi de agrement. Prima i-a aparţinut fostului primar Eftimie Ilisei, care a intenţionat, în 1980, să facă acolo o bază de agrement care să atragă lotul naţional de canotaj. A fost schimbat din funcţie înainte să îşi pună ideea în practică, iar primarii care i-au urmat nu au continuat proiectul.
În vara anului 2006 a urmat o încercare de amenajare a unei plaje şi a unui bar. Locuitorii din Medgidia nu prea s-au înghesuit la acest “ştrand”, temându-se probabil că apa nefiltrată şi mâlul puteau să provoace îmbolnăviri. În plus, în lipsa paznicilor, peste iarnă, hoţii au furat tot.
Între 2008 şi 2010, Primăria şi Consiliul Local Medgidia au făcut demersuri pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru realizarea unei baze sportive sau a unei baze piscicole. S-a decis că cel mai bine ar prinde o bază pentru pescuit sportiv. Pentru că Primăria nu avea capacitatea financiară să susţină o astfel de investiţie, s-a decis că singura soluţie realizabilă este concesionarea obiectivului către un investitor privat.

Primarul Iordache apreciază investiţia

Primarul Municipiului Medgidia, Marian Iordache, este mulţumit de felul în care decurge investiţia: “Noi am gândit de la început dezvoltarea zonei pentru agrement, acesta fiind şi locul cel mai atractiv din vecinătatea oraşului. Am elaborat un Plan Urbanistic General, care prevede o zonă de agrement, profitând de prezenţa luciului de apă, care facilitează pescuitul sportiv şi practicarea sporturilor nautice. S-a aprobat PUZ-ul, s-a organizat licitaţia şi am avut surpriza plăcută ca SC Laughserv Construct SRL Medgidia să câştige. Spun surpriză plăcută, pentru că firma despre care vorbesc a făcut o ofertă foarte bună pentru noi, angajându-se să plătească o taxă de concesiune de 36.000 lei anual, pe o perioadă de 49 ani (cea mai mare taxă plătită pentru o baltă din întreg judeţul Constanţa) şi o investiţie de aproximativ 800.000 euro.
În acest fel, zona capătă o importantă valenţă turistică, contribuie la dezvoltarea circulaţiei oamenilor şi a mărfurilor, ceea ce va duce la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a infrastructurii (drumuri, parcări etc), un plus la patrimoniul local.
Am vizitat recent zona şi am văzut că s-a lucrat serios, îngrijit şi curat, cu respectarea proiectului. Dacă luăm în calcul valorile mari ale redevenţei şi investiţiei, putem spune că Dan Cotârlă dezvoltă în primul rând un proiect de suflet.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top