Comisia Europeană a aprobat o propunere de regulament al Consiliului privind ajutorul de stat pentru a facilita închiderea minelor de cărbune necompetitive din UE,până la 15 octombrie 2014.
Scopul propunerii este de a asigura închiderea definitivă a minelor necompetitive până la 15 octombrie 2014. Companiile trebuie să fie viabile fără subvenţii. Aceasta este o chestiune de corectitudine vis a vis de concurenţii care operează fără ajutor de stat. Aceasta este, de asemenea, în interesul contribuabililor şi a finanţelor publice, care sunt limitate considerabil. Comisia va permite doar ajutor de funcţionare pentru societăţile miniere care au în plan închiderea şi subvenţiile ar trebui să meargă spre sprijinirea costurilor sociale şi de mediu „, a declarat Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei responsabil de politica în domeniul concurenţei. El a adăugat:” energia regenerabilă, energie curată este drumul pe care trebuie să-l urmăm, dar nu putem ignora consecinţele economic…
Comisia Europeană a aprobat o propunere de regulament al Consiliului privind ajutorul de stat pentru a facilita închiderea minelor de cărbune necompetitive din UE,până la 15 octombrie 2014.
Scopul propunerii este de a asigura închiderea definitivă a minelor necompetitive până la 15 octombrie 2014. Companiile trebuie să fie viabile fără subvenţii. Aceasta este o chestiune de corectitudine vis a vis de concurenţii care operează fără ajutor de stat. Aceasta este, de asemenea, în interesul contribuabililor şi a finanţelor publice, care sunt limitate considerabil. Comisia va permite doar ajutor de funcţionare pentru societăţile miniere care au în plan închiderea şi subvenţiile ar trebui să meargă spre sprijinirea costurilor sociale şi de mediu „, a declarat Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei responsabil de politica în domeniul concurenţei. El a adăugat:” energia regenerabilă, energie curată este drumul pe care trebuie să-l urmăm, dar nu putem ignora consecinţele economice regionale şi sociale care ar urma unei închideri bruşte a minelor cu pierderi şi de creşterea ridicată a şomajului.”
Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament al Consiliului, care ar permite acelor state membre interesate să acorde ajutoare pentru funcţionarea minelor de cărbune numai în cadrul unui plan de închidere definitivă, iar punerea în aplicare a acestuia ar fi strict monitorizată. În conformitate cu regulamentul propus, subvenţiile de operare ar trebui să fie reduse în timp, cu cel puţin 33%, pe o perioadă de cincisprezece luni . In cazul în care mina în pierdere nu ar fi închisă până la 15 octombrie 2014, beneficiarul ar trebui să plătească banii înapoi la stat. Orice ajutor pentru închidere trebuie sa fie condiţionat de prezentarea de către statul membru a unui plan de măsuri adecvate, de exemplu în domeniul eficienţei energetice, de energie regenerabile sau captarea şi stocarea carbonului, pentru a atenua impactul negativ asupra mediului.
Regulamentul propus se adresează Consiliului de Miniştri al UE.
Scopul propunerii este de a pune capăt subvenţiilor de funcţionare a minelor necompetitive. În schimb, orice subvenţii de la stat ar trebui să meargă din ce în ce mai mult către finanţarea a consecinţelor sociale şi de mediu, prin închiderea acestor mine. Regulamentul propus se referă mai ales la huilă. Lignitul este o formă diferită de cărbune, care nu pot primi subvenţii de funcţionare
Producţia de huilă în UE este mică în comparaţie cu cererea (147 milioane de tone în 2008 sau 2,5% din producţia mondială). De fapt, UE depinde de importuri pentru mai mult de jumătate din utilizarea acesteia în centralele electrice.
Regulamentul propus ar continua să ofere statelor membre un cadru comun şi juridic pentru a aborda costurile de consiliere şi instruire pentru reconversia profesională a celor disponibilizaţi, costurile de pensionare anticipată şi impactul asupra sectoarelor conexe, cum ar fi tehnologia de exploatare, geologia sau tehnologii de mediu. Pe lângă costurile sociale, există, de asemenea, costurile de mediu implicate în curăţarea siturilor miniere, evacuarea apelor uzate, munca de securitate în subteran şi alte costuri de reabilitare
Sectorul are în jur de 100.000 de angajaţi în Europa: 42000 în sectorul cărbunelui, în sine şi peste 55.000 în industriile conexe. Minele care se bazează pe subvenţiile de operare se află cea mai mare parte, dar nu numai, în regiunea Ruhr, în Germania, în nord-vestul Spaniei şi în Valea Jiului în România. Mai mult de 40% din electricitate este produsă în Germania de la arderea cărbunelui, şi aproximativ jumătate din huilă. Producţia de energie electrică din România bazată pe huilă este, de asemenea, de aproximativ 40%.
