Politic

Lucian Lungoci: Primăria Constanța are acțiuni distructive împotriva agenților economici

Deputatul Lucian Lungoci a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre problemele reprezentanților HORECA și ale proprietarilor de magazine alimentare din stațiunea Mamaia, care contestă unele decizii ale Primăriei Constanța.

Parlamentarul social democrat consideră că intenția Primăriei Constanța de a închide magazinele alimentare din stațiunea Mamaia este una distructivă, antagonizând două tipuri de activitate comercială.

În urma unor discuții cu reprezentanții din HORECA, la care au mai participat senatorul Felix Stroe și deputatul Cristina Dumitrache, Lucian Lungoci consideră că soluția ar fi fost renunțarea la vinderea de produse alimentare preambalate, produse care oricum reprezintă un procent foarte mic din totalul vânzărilor:

Am discutat cu reprezentanții din HORECA, am discutat cu reprezentanți ai acestor magazine alimentare. Este o problemă fals creată de către administrația publică locală, prin care practic pun cap în cap, antagonizează două tipuri de activități comerciale din stațiunea Mamaia. Discutând cu proprietarii de magazine alimentare, volumul de vânzare al produselor alimentare preambalate (pentru nu vinde nimeni produse alimentare vrac în Mamaia) reprezintă cam 4 la sută din total. Or proprietarii, deținătorii de magazine alimentare, sunt dispuși oricând să renunțe la această categorie de produse.

70 de agenți economici din Mamaia nu au aviz de funcționare

Un alt subiect abordat a fost adresa trimisă de către Primăria Constanța către operatori economici din Mamaia, prin care aceștia au fost anunțați că nu vor mai avea avizată autorizația de funcționare, deoarece se încalcă o prevedere legală, Hotărârea nr. 559 din 2001, emisă de Ministerul Turismului.

Practic, li s-a impus agenților economici să obțină un aviz de la Ministerul Turismului. Agenții economici au făcut solicitări de obținere a acestui aviz sau de clarificare a situației către instituția care ține acum loc de Ministerul Turismului, că nu mai avem nici Minister al Turismului acum. Li s-a răspuns că hotărârea 559/2001, se referă la emiterea unui <un aviz de specialitate eliberat de instituția noastră (Ministerul Turismului-n.red.) cu privire la documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului privind zonele și stațiunile turistice cu regulamentele de urbanism aferente PUG și PUZ întocmite de autoritățile publice locale.>

Mai exact, Ministerul Turismului și-a dat avizul la PUZ-ul făcut în 2017. Nu este nevoie de un aviz separat pentru fiecare operator economic în parte. Or, Ministerul Turismului nu emite astfel de avize.

S-a înțeles poate intenționat greșit această prevedere legală care a dus la blocarea activității a aproximativ 70 de agenți economici din stațiunea Mamaia. Problema este că în acest moment nu au avizul de funcționare, discutăm de un aviz, nu vorbim de o autorizație de funcționare nouă, nu sunt agenți economici care anul acesta încep pentru prima oară acea activitate comercială. Aceștia au un istoric. Era practic nevoie doar de un aviz și nu de o autorizație nouă.

Eu consider că este un abuz al actualei administrații publice locale din Constanța și nu face decât să arate linia aceasta distructivă cu care ne obișnuim ușor-ușor de la preluarea mandatului. Au demontat, au desființat acea roată din zona Cazinoului, cred că se puteau găsi soluții să se emită un alt aviz pentru funcționarea acelui obiectiv, turistic până la urmă. Nu s-a găsit o soluție pentru a intra în legalitate terasele care funcționează pe domeniul public, acele construcții ușoare și de o lună de zile se demontează toate terasele din municipiul Constanța. Practic, sunt agenți economici care plătesc taxe și impozite pentru municipiul Constanța, sunt numai acțiuni distructive.

Se obstrucționează activitatea agenților economici care administrează restaurante, baruri, cafenele”

Deputatul Lungoci contestă și Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și al serviciilor în municipiul Constanța, aflat în dezbatere publică. Acesta prevede, printre altele, un orar de funcționare aprobat până la ora 22.00, în zona de Peninsulă și până la ora 20.00 în restul orașului, pentru activitatea de restaurant – bar – terasă. Această prevedere va afecta grav, spune Lungoci, activitatea operatorilor din domeniu.

Discutăm atât de orașul Constanța cât și de stațiunea Mamaia. Am discutat cu colegii consilieri locali PSD și vor veni cu o serie de amendamente, pentru că și aici sunt niște aberații.

Discutăm de un regulament care prevede funcționarea agenților economici de acum încolo. Nu discutăm de măsuri luate din cauza pandemiei. Practic se obstrucționează activitatea acestor agenți economici în sezonul estival, prin limitarea acestui orar de funcționare. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit lăsat ca și până acum, ora 24.00, sau cine dorea să funcționeze non-stop, să funcționeze non-stop, pentru că este foarte greu pentru un agent economic ca la ora 22.00 să le spună clienților <Vă rugăm să părăsiți incinta, pentru că doar până la ora asta avem voie să funcționăm>.

În același timp, dacă ne uităm în acest regulament care are 44 de pagini, observăm că 4 pagini cuprind numai sancțiuni și contravenții. Deci 10% din acest regulament se referă numai la ce nu ai voie să faci și cum vei fi sancționat. Sunt crescute excesiv atribuțiile de control ale poliției locale, care se suprapune cu alte organe de control.

Toate aceste nemulțumiri le-au comunicat și colegului nostru Costin Răsăuțeanu, iar consilierii locali ai PSD vor depune o serie de amendamente la acest regulament”., a declarat Lucian Lungoci.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top