Politic

Felix Stroe: Ne opunem ferm vânzării companiilor de stat! În situații de criză, Statul ar vinde pe nimic

Senatorul Felix Stroe a transmis într-o conferință de presă că PSD se opune vânzării participațiunilor statului de la companiile românești. Parlamentarul constănțean atrage atenția că aceste companii nu sunt în insolvență, așa cum susțin reprezentanții guvernului și chiar dacă ar fi, acesta nu este un motiv ca ele să fie vândute, în condițiile în care există o lege a insolvenței:

CEC-ul nu este în insolvență, Nuclear Electrica nu am auzit, nici Hidroelectrica și nici Compania de Aeroporturi București sau Portul Constanța. Nu înțelegem ce caută aceste companii pe această listă. Pentru că nu sunt întreprinderi în insolvență.

Scuza invocată că ar fi companii în insolvență nu ține, pentru că această lege a Insolvenței există, nu? Și în insolvență o întreprindere are această oportunitate de a vinde niște active, de a vinde un pachet de acțiuni, pentru a procura chash flow-ul necesar pentru ca să scoată compania din insolvență. Este cunoscut foarte clar că Legea insolvenței este foarte, foarte bună. Nu este nevoie să vii cu o lege separată.

Noi, după cum știți am reușit și am promovat Legea 173/2020, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, legea prin care s-a interzis vânzarea participațiilor Statului și a activelor de Stat cel puțin până în 2022, dar atenție!, legea insolvenței funcționând. Deci nu trebuie să invoci aceste motive ca pe niște măsuri de interes național”.

Miză imobiliară, industrială, plus șomajul aferent

Stroe a mai spus că actuala coaliție de guvernare a încercat pe 30 martie 20121 să modifice Legea 173/2020, dar n-a reușit să întrunească cvorumul necesar, lipsindu-le trei voturi, „ceea ce a creat un foarte mare deranj”.

Senatorul constănțean atrage atenția că pentru multe companii, dincolo de activele fizice, sunt foarte importante brevetele, rețetele și mărcile, pe care cumpărătorii le vor face să „dispară” și oferă ca exemplu cazul Oltchim, unde miza erau tocmai rețetele și brevetele.

La toate acestea s-ar adăuga miza imobiliară imensă a activelor fizice, miza industrială și problema șomajului aferent.

Este foarte important să ai o bancă românească (CEC), care să sprijine întreprinzătorii mici și mijlocii

CEC Bank este singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul Statului. Este foarte importantă istoria CEC-ului, CEC Bank este a șaptea bancă din România și este deținută integral de Statul Român din anul 1864. În octombrie 2019 s-a primit acordul UE pentru recapitalizarea CEC-ului. Este foarte important să ai o bancă românească care să sprijine întreprinzătorii mici și mijlocii, pentru a găsi capitalul necesar desfășurării activităților curente, a investițiilor, mai ales în această perioadă de pandemie.

Președintele PSD, poate nu știți, a propus în plenul Parlamentului un amendament la Bugetul național privind acordarea unui ajutor către CEC, un împrumut, în valoare de până la 1,4 miliarde de lei. Însă și acest amendament a fost respins la vot. În continuare ei merg să vândă, este o inițiativă absolut păguboasă, aceste active sau participații vor fi vândute la prețuri derizorii și odată vândute lucrurile sunt ireversibile și nu sunt spre beneficiul Statului român”, a adăugat Stroe Felix.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top