Fără categorie

Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți: Comisia Europeană îndeamnă statele membre să pună în funcțiune linia telefonică de urgență 116000 pentru semnalarea copiilor dispăruți

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, vicepreședinții Comisiei Europene – Viviane Reding, comisarul responsabil pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie în cadrul UE, și Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitală, au îndemnat statele membre ale UE să își intensifice eforturile în vederea introducerii unor sisteme de alertă privind copiii și în vederea punerii cât mai repede în funcțiune a liniei telefonice de urgență 116000, destinată semnalării copiilor dispăruți.

„Fiecare copil dispărut înseamnă o tragedie și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni astfel de tragedii. Comisia a creat linia europeană de urgență 116000 pentru a permite semnalarea copiilor dispăruți și pentru a oferi recomandări și sprijin familiilor acestora oriunde în Europa. Din păcate, această linie de urgență nu este operațională decât în 11 state membre„, a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție, drepturi f…

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, vicepreședinții Comisiei Europene – Viviane Reding, comisarul responsabil pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie în cadrul UE, și Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitală, au îndemnat statele membre ale UE să își intensifice eforturile în vederea introducerii unor sisteme de alertă privind copiii și în vederea punerii cât mai repede în funcțiune a liniei telefonice de urgență 116000, destinată semnalării copiilor dispăruți.

„Fiecare copil dispărut înseamnă o tragedie și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni astfel de tragedii. Comisia a creat linia europeană de urgență 116000 pentru a permite semnalarea copiilor dispăruți și pentru a oferi recomandări și sprijin familiilor acestora oriunde în Europa. Din păcate, această linie de urgență nu este operațională decât în 11 state membre„, a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Este dificil să accepți faptul că niște măsuri care ar putea fi utile nu sunt încă pe deplin aplicate în toată Uniunea. Ar fi o dublă tragedie dacă unui copil dispărut care ar încerca să telefoneze la linia de urgență 116000 i-ar răspunde robotul și ar auzi un mesaj înregistrat în prealabil, anunțând faptul că serviciul va deveni operațional în 2012. Invit statele membre să depună toate eforturile pentru a schimba această situație.”

Vicepreședintele Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitală, a adăugat: „Statele membre trebuie să își respecte obligațiile legale nu numai de a pune în funcțiune, cât mai repede posibil, numărul de urgență pentru semnalarea copiilor dispăruți, ci și de a asigura o bună informare a publicului în această privință.”

UE a adoptat deja normele necesare pentru a garanta faptul că numărul 116000 este rezervat peste tot în UE pentru liniile de urgență destinate semnalării copiilor dispăruți și oferirii de recomandări și sprijin familiilor acestora. Aceste linii de urgență sunt în prezent operaționale în 11 state membre (Belgia, Danemarca, Grecia, Franța, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România și Slovacia). Odată cu adoptarea, în noiembrie 2009, a noilor reglementări ale UE în domeniul telecomunicațiilor, statele membre ale UE au obligația să depună toate eforturile astfel încât linia de urgență 116000 să fie activată până la data de 25 mai 2011 (MEMO/09/491, IP/09/1812). Comisia va monitoriza îndeaproape îndeplinirea acestei obligații de către statele membre, la fel cum a făcut pentru numărul unic european pentru apeluri de urgență 112, care poate fi apelat gratuit oriunde în UE (IP/08/1968).

Comisia sprijină, de asemenea, crearea unor sisteme transfrontaliere de alertă privind copiii, care sunt utile pentru căutarea copiilor răpiți prin faptul că permit populației să furnizeze autorităților competente informații în timp real. Astfel de sisteme de alertă există în 8 state membre (Țările de Jos, Portugalia, Franța, Luxemburg, Belgia, Grecia, Germania și Regatul Unit).

Istoricul dosarului

La 15 februarie 2007, Comisia a adoptat o decizie care impune țărilor UE obligația de a rezerva numărul 116000 pentru linii de urgență privind copiii peste tot în UE (IP/07/188). Comisia a îndemnat în mod repetat statele membre să pună acest număr în funcțiune cât mai curând posibil (IP/08/1129).

În luna martie a acestui an, Comisia a adoptat două propuneri care conțin noi norme menite să intensifice lupta împotriva abuzurilor asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile. Aceste noi propuneri vor garanta acordarea unei asistențe mai eficace victimelor și adoptarea unor măsuri mai aspre împotriva persoanelor care se fac vinovate de acte de exploatare sexuală a copiilor și de trafic de copii (IP/10/379).

Conform reglementărilor revizuite în domeniul telecomunicațiilor, adoptate în 2009 (a se vedea MEMO/09/513), în special conform articolului 27a din Directiva modificată privind serviciul universal, statele membre au obligația să depună toate eforturile astfel încât, până cel târziu la data de 25 mai 2011, cetățenii să aibă acces la un serviciu care să opereze o linie telefonică de urgență destinată semnalării cazurilor de copii dispăruți. Linia de urgență va fi disponibilă apelând numărul „116000″. Conform aceleiași directive, statele membre au, de asemenea, obligația de a „se asigura că cetățenii sunt informați în mod adecvat în legătură cu existența și utilizarea serviciilor corespunzătoare seriei de numere „116″, în special prin inițiative care vizează în mod specific persoanele care călătoresc între statele membre”.

Pentru informații suplimentare

Missing Children Europe:

http://www.missingchildreneurope.eu/

Newsroom Justiție și afaceri interne:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/news_intro_en.htm

Pagina principală a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Pagina principală a dnei Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru agenda digitală:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/index_en.htm

ANNEX

Countries where 116 000 is operational

Member State

Operational since

Belgium

May 2009

Denmark

February 2009

Greece

October 2008

France

May 2009

Hungary

June 2008

Italy

May 2009

The Netherlands

September 2008

Poland

March 2009

Portugal

September 2007

Romania

May 2009

Slovakia

May 2009

 SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top