Actualitate

VIDEO/Vitali Finoghen, primar Sarichioi: „Întâmpinăm probleme cu derularea proiectelor din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții”

Proiectele aflate în curs de implementare la nivelul comunităților locale sunt în prezent blocate din cauza întreruperii finanțării lor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și pentru că prețurile materialelor de construcții au crescut foarte mult.

Cea mai mare comună din județul Tulcea, Sarichioi, a beneficiat de patru proiecte finanțate prin PNDL II, unul dintre ele, cel care a presupus construirea unei grădinițe în localitatea Sarichioi, a fost finalizat, iar celelalte trei contracte sunt în derulare. Este vorba despre un proiect de modernizare a drumurilor stradale în toată comuna, un proiect de construire canalizare menajeră în localitățile Sarichioi și Zebil și un proiect de reabilitare a școlii din Zebil.

„În acest moment primarii au fost înștiințați că nu mai există fonduri pentru finanțarea proiectelor prin PNDL II (până la rectificarea bugetară). Unele lucrări au fost sistate de constructori pentru că nu le sunt decontate lucrările efectuate. Din bugetul local nu pot fi suportate aceste proiecte deoarece valoarea lor este mare”, explică primarul Vitali Finoghen.

De asemenea, edilul a vorbit și despre creșterea prețurilor la materialele de construcții.

„La toate proiectele semnate înainte de creșterea prețurilor materialelor de construcții vom întâmpina probleme. Le întâmpinăm deja, deoarece prețurile au crescut mult, iar diferențele nu știm de unde vor fi suportate. Dacă aceste diferențe vor trece la cheltuieli neeligibile, nu știu de unde vom putea acoperi sumele. Vom fi în situația de a apela la împrumuturi financiare astfel încât să le finalizăm”, spune Vitali Finoghen.

Edilul speră că se vor găsi soluții pentru ambele probleme care blochează implementarea proiectelor la nivelul comunităților locale. Pentru proiectele derulate prin PNDL soluția trebuie găsită de Guvern,
inclusiv pentru acoperirea prețurilor materialelor de construcții.

Pentru proiectele finanțate prin intermediul fondurilor europene (AFIR, ITI Delta Dunării), Vitali Finoghen speră că UE o să găsească soluții pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare cauzate de creșterea prețurilor la materialele de construcții. „Este sigur că UE nu va dori să renunțe, deoarece este o problemă a întregii Europe. Ar însemna să oprească toate proiectele din UE. La Comisia Europeană trebuie să se găsească soluții”, conchide primarul comunei Sarichioi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top