Litoralul românesc

Victima lui Argintaru spune că nu a fost violată!

 

Ziarul DEZVĂLUIRI readuce în atenţia publicului cazul lui Alin Argintaru, condamnat de Judecătoria Medgidia, la opt ani de închisoare pentru viol. Familia susţine că Argintaru a fost victima unui complot pus la cale de către câteva persoane din Ostrov, cu sprijinul avocatului Ion Cristian şi al procurorului Theodor Niţă (FOTO).

Un articol de Andreea PAVEL, Mihai Răzvan ROTARU

Avocatul lui Argintaru aduce în discuţie înregistrarea unei conversaţii pe care a purtat-o la el în birou cu una dintre reclamante, Iordănica Cântăbine. În înregistrarea video, Cântăbine a declarat că a fost obligată să-l acuze pe Argintaru de viol, pentru că altfel avocatul Cristian şi Elena Gheaţă (care a depus plângere pe numele lui Alin Argintaru, pentru loviri şi alte violenţe) nu vor putea „să-l rezolve”.

Dorina Argintaru, mama inculpatului, a adus în atenţia presei mai multe acuze cu privire la modul în care s-a desfăşurat ancheta lui Argintaru: „În faza incipientă a cercetării penale, domnul procuror, împreună cu avocatul părţilor vătămate, în aproximativ 12 ore ia declaraţii de la 30 de persoane, multe dintre ele în toiul nopţii, de la copii minori, neînsoţiţi de părinţi, exercitând presiuni de natură psihică asupra acestora, s-a răstit la martori, a bătut cu pumnul în masă, i-a ameninţat cu ani grei de închisoare dacă nu declară în favoarea părţilor vătămate, mergând până la dictarea declaraţiilor şi inserarea în cuprinsul acestora a unor afirmaţii mincinoase”. Despre procurorul Theodor Niţă, Dorina Argintaru spune că a dispus percheziţii fără mandat judecătoresc, afirmând nervos că mandatul este el. Femeia susţine că au fost ameninţaţi, că, dacă nu vor deschide uşa vor intra la puşcărie cu tot cu avocat. După spusele Dorinei Argintaru, Niţă a abuzat de funcţia pe care o deţine, ameninţându-l în mai multe rânduri pe inculpat că după socotelile sale, Argintaru va fi închis pentru cel puţin 20-30 de ani.Totodată, mama lui Argintaru spune că procurorul l-a „asigurat” pe inculpat că pentru liniştea Ostrovului îi va „aranja” un loc în celulă şi va avea grijă să păţească ce-au păţit şi fetele. „Când avocatul fiului meu i-a spus că acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la o hotărâre definitivă şi irevocabilă, procurorul, foarte iritat, i-a spus că se amestecă în ancheta pe care o conduce el şi l-a ameninţat că va dispune amendarea acestuia, şi că va trimite o scrisoare către baroul Tulcea pentru a se lua măsuri disciplinare asupra acestuia.” Dorina Argintaru îşi încheie declaraţia blamând metodele de acţiune ale lui Niţă, „folosite înainte de 1989”. Femeia susţine că încălcările repetate ale legislaţiei române în vigoare, ca şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la care România este parte, îi amintească de procedeele folosite înainte de 1989, în statele comuniste. Mama îndurerată atrage atenţia asupra faptului că prin comportamentul arbitrar şi maniera stalinistă de care dă dovadă, Theodor Niţă împiedică anchetarea corectă a fiului său.

În replică, procurorul Theodor Niţă îi contrazice pe membrii familiei Argintaru: “Eu am aplicat legea în anchetarea cazului Argintaru. După cum aţi văzut două instanţe l-au condamnat pe Alin Argintaru, iar el se află acum în penitenciar, unde îşi ispăşeşte pedeapsa. Restul comentariilor sunt de prisos”

Stenograma înregistrării video

Avocatul: -Cine te-a învăţat să faci, măi, plângerea? Ion Cristian…?

Iordănica Cântăbine: -Avocatul.

Avocatul: -Avocatul?? Ce a făcut avocatul? A venit la voi şi ce a făcut?

I.C.: -Eu n-am ştiut că Elena Gheaţă a angajat un avocat şi eram la şcoală şi a venit Gheaţă, era Gheaţă cu maica-sa’, cu frati-su’ şi cu avocatul respectiv, au venit la mine acasă, eu eram, ei le-au zis lu’ părinţii mei ce-au auzit de la ceilalţi şi a venit tati la mine la şcoală, şi m-a luat, şi-a zis “hai să-mi declari ce ţi s-a întâmplat, împotriva lu’ Argintaru”.

Avocatul: -De asta aţi trecut pe lângă mine cu capul în jos când ne-am întâlnit atunci la confruntare.

I.C.: -Şi zic: ”Ce s-a întâmplat? Păi, c-o să vezi tu”.

I.C.: -Şi zic “N-am ce să declar”. Într-adevăr, se auzise că m-ar fi bătut, dar nu că m-a violat şi faza cu violu’… m-a luat în maşină şi copiii de pe stradă care m-au văzut că m-am urcat în maşină au spus că şi…

Avocatul: -Păi, şi de ce nu ai spus, mă, de la început? Că doar v-am întrebat.

I.C.: -Am zis!! Am spus! Nu, am spus, scuzaţi-mă, i-am spus lu avocatu că am la Alin 300 de mii să-i dau şi la care, la declaraţii zice “NU, scrii că NU ai avut nici… nici o sumă de bani să-i dai. Şi am zis că nu, n-am avut… într-adevăr, am avut să-i dau o sumă de bani, m-am împrumutat la el, m-am împrumutat şi la frati-su’, care frati-su’ nu a vrut să-mi dea că nu a avut şi mi-a dat Alin. Şi de bătut, m-a bătut pentru chestia asta, dar de violat nu… Deci m-a bătut, dar i-a părut rău şi zice “Hai să te duc acasă”, că era chiar târziu.

Avocatul: -Ah… Deci ţi-a dat o palmă.

I.C.: -Da şi m-am suit în maşină la el, am vorbit civilizat, deci m-am calmat, dar pe urmă nu s-a întâmplat nimic, am dat o tură prin Ostrov.

Avocatul: -Cum, măi? Că tu spui acolo că ai fost violată, că te-a ameninţat cu pistolul..

I.C.: -Într-adevăr, am fost între… mmm… nu ştiu… şi părinţii mei când au auzit, zic… cănu numai Gheaţă i-a zis, că poate dacă îi spunea numai Gheaţă, poate nu credea, dar i-au spus şi alte persoane.

Avocatul: -Tu îţi dai seama ce aţi făcut voi acuma? L-aţi băgat pe ăsta, opt luni de zile a stat acolo ca berbecul, a pierdut sărbători, a pierdut… bună treaba e asta?? Mai ales dacă eraţi prieteni şi mergeaţi la el la internet şi aşa mai departe, şi se pare că ce spune el se adevereşte în mare măsură.

I.C.: -Da, recunosc asta şi poate pot să fac tot posibilul ca să nu mai… să nu mai fie… şi când am fost pe 26 la proces a venit un avocat în locu’ lu’ Cristian.

Avocatul: -Pe 26 care? Când am lipsit noi?

I.C.: -Da.

Avocatul:-Aşa, aşa, Ionuţ.

I.C.: -Ionuţ… şi ne-a zis Elena că l-a angajat, că i-a dat şapte sau opt milioane şi trebuie să-i mai punem şi noi, şi i-am spus că nu , ”Că, de ce?”

Avocatul: -Dar asta i-a spus lu’ Ionuţ.

Mădălin: -Nu, era şi cealaltă fată.

Avocatul: -Gheaţă, Zânica şi maică-sa’ lu’ Gheaţă.

I.C.: -Zice… I-am zis lu’ Zâna “Ce faci? Îl angajezi pe avocatul?”. “Păi, că nu am bani… că nu ştiu ce”…zic “Păi, ce faci? Îl angajezi, sau nu?”. Şi zice, “Păi, nu, îl angajez, dar o să continui procesul”. Şi am încercat să o îndemn şi pe ea să spună adevărul, dar mi-e cam frică că eu dacă îi spun că vorbesc cu Mădălin (fratele condamnatului Alin Argintaru, n.red.) sau că o îndemn posibil să mă spună lu’ Gheaţă.

I.C.: -Şi mi-e frică să nu-i spună lu’ Gheaţă!

Avocatul: -Dar Gheaţă ce presiuni exercită asupra voastră, măi, fetiţă, de vă face să declaraţi fals în instanţă?

I.C.: -Ca să… e avocat… aşa a zis avocatul, ne-a tras după ea ca să meargă bine procesul să-l bage, că ea cu o palmă NU-L REZOLVĂ. NU REZOLVĂ!

Avocatul: -Şi voi, fete bune, v-aţi dus şi…

I.C.: -Eu m-am luat după…

Avocatul: -Şi eu când v-am întrebat, Dana, că ţi-am zis de atâtea ori “măi, spuneţi adevărul”, ştiţi că am vorbit.

I.C.: -Da.

Avocatul: -Spuneţi ce s-a întâmplat, v-am întrebat şi în instanţă atunci, “măi, ăsta-i limbaj juridic, de unde ştiţi voi?”, că erau expresii care denotau o oarecare cultură juridică, că omul poate să aibă cultură, dar nu pe domeniul respectiv. Cu termeni gen ”fibrilaţie” , cu termeni gen….

I.C.:- Indiferent ce-o fii, vreau să merg, să îmi dau declaraţia, nu contează că o să fie Elena Gheaţă, c-o să fie maică-sa.

Avocatul: -Deci. Din ce-mi spui tu, Gheaţă şi maică-sa fac presiuni asupra voastră? Şi la momentul ăsta?

I.C.: -Da.

Avocatul: -Ce ascendent moral au asupra voastră?

I.C.: -Aseară m-a sunat, zice “Ai grijă, Dano, ce spui acolo, vezi cum agravezi situaţia şi vezi să nu vorbeşti cu Mădălin că am observat că tu vorbeşti cu Mădălin”.

Avocatul: -Păi, cum adică “Vezi cum agravezi situaţia?”. Adică, bagă-l pe ăla în puşcărie pentru opt ani de zile…Ţie ţi se pare normal? Sincer?

I.C.: -Adică să nu spun adevărul… !!!

I.C.: -Am buletinul la ea şi acum tre să fac să îmi iau buletinul.

Avocatul: –Cum adică ai buletinul… Dar, buletinul e un act de identitate personal pe care trebuie să-l ţii la tine.

 

(continuare pe http://dezvaluiri.ro/Video.html)

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top