COMUNICATE

Vicele din Tuzla și-a transferat terenurile la Eforie, ca să le piardă urma

În anul 2000, pe baza unei chitante de mâna, o sola de teren intravilan de 1,3 hectare din trupul de mosie al comunei Tuzla a fost transferata orasului Eforie, fara nici un beneficiu public. Situatia a iesit la iveala abia un an mai târziu, când proprietarii terenurilor au aflat ca nu mai sunt înregistrati fiscal la Tuzla, urmând sa-si achite impozitele aferente proprietatilor, catre bugetul local al orasului Eforie. Cum între cele doua localitati exista o diferenta de rang, care se resimte în valoarea de impozitare, proprietarii terenurilor si ai caselor din sola mentionata s-au pomenit peste noapte oraseni cu acte în regula, cu obligatii de plata ca în marile orase, desi proprietatile lor se afla în continuare în mediul rural, mai exact chiar în trupul de mosie al satului Tuzla.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Astfel au aflat beneficiile si dezavantajele mutarii de la tara la oras, chiar daca operatiunea a avut loc doar pe hârtie, fara a mai fi necesar deranjul inerent transportului mobilierului, covoarelor si buteliei. Caraghioasa ineptie a transferului de terenuri, care a condus la aparitia unui cartier al Eforiei în mijlocul Tuzlei, are la baza un interes particular al unui functionar public. Si nu orice functionar, ci chiar eternul viceprimar al comunei, Marian Saracila.
 
Secretul unei tranzactii imobiliare

Beneficiind de pozitia cheie pe care o detine de ani buni în administratia publica din Tuzla, Saracila a tras sforile pentru a pune mâna pe o bucata de teren în apropierea turnului de apa din localitate. Desi legile retrocedarii nu-i pledau interesul, acesta a reusit totusi sa-si impuna punctul de vedere în comisia locala de fond funciar în vederea retrocedarii unor terenuri nu pe vechiul amplasament, ci pe fosta mosie a movilestilor. În vecinatate, i-a retrocedat o suprafata similara fostului colonel de informatii Ion Raducea, de care îl leaga o prietenie mai veche, dar si interese de afaceri. Astfel, Saracila este asociat cu Stefan Stanciu, fratele vitreg al fostului colonel, la rândul sau fost politist de frontiera ramas fara loc de munca dupa ce a primit o spaga de 1.500 de dolari americani. În anul 2000, Saracila s-a ocupat cu transferul catre Eforie a solei din zona turnului de apa. Imediat dupa întocmirea chitantei de mâna între cele doua institutii publice, primaria Tuzla si primaria Eforie, vicele celei dintâi a solicitat si obtinut de la cea din urma certificat de urbanism în vederea înstrainarii terenului, atât pentru el, cât si pentru Raducea. Afacerea imobiliara a avut loc departe de ochii curiosi ai consilierilor locali sau ai functionarilor de la Tuzla, secretul tranzactiei constituind, se pare, motivul care a generat caraghioasa situatie a transferului terenului catre Eforie.

Afacerile penale ale lui Viciu

Marian Saracila este din multe puncte de vedere un personaj controversat. În anul 1988, actualul viceprimar al comunei Tuzla a fost cercetat penal pentru acuzatia ca ar fi patruns, pe timp de noapte, într-o sola cultivata cu grâu de catre Societatea Agricola Recolta SA Tuzla, unde ar fi treierat 100 de hectare cu o combina închiriata. Produsul a fost valorificat, pe baza unor documente întocmite fictiv, în Constanta. În 2003, a fost cercetat penal pentru vatamare corporala, fiind condamnat la plata unei amenzi penale. În acelasi an, pentru o fapta similara, a fost judecat la Tribunalul Ialomita. Pe holurile Inspectoratului Judetean de Politie, Saracila si-a capatat porecla VICIU, însa proptelele sale politice si de afaceri au facut sa scape basma curata. Saracila este si un prosper om de afaceri, reusind sa lucreze peste 400 de hectare de teren agricol, prin intermediul SC Vasy Condany SRL. Societatea detine mai multe spatii comerciale, printre care un magazin în centrul comunei sau atelierul mecanic de la Moara Tuzla, aflate pe terenuri notificate pentru retrocedare. Cererile în cauza, desi întemeiate, nu au fost solutionate, mai ales ca unul din pilonii de baza ai comisiei locale de fond funciar este chiar Marian Saracila.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top