Afaceri Europene

Vasile Oțelea (BNS) către Mircea Burlacu (FNSP): „Ai altă culoare a ochilor decât lucrătorii portuari”

Blocul Național Sindical, filiala Constanța alegeri cu scandal pentru funcția de președinte

Marți 10 decembrie a.c. în Sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța a avut loc ședința prilejuită de organizarea alegerilor din cadrul Blocului Național Sindical- Filiala Constanța. Invitat, din partea BNS central a fost chiar președintele federației, Dumitru Costin. Președintele filialei constănțene, Vasile Oțelea, și-a încheiat mandatul, urmând ca membrii filialei să aleagă un nou președinte. Adunarea a fost încă de la bun început dominată de o atmosferă tensionată, din cauza divergențelor existente în cadrul federației de mai multă vreme, fapt care a condus la apariția a două tabere. Pe de o parte a fost biroul operativ condus de preşedintele Vasile Oţelea , care se află la sfârșit de mandat, și  sindicatele afiliate cu acte în regulă. De cealaltă parte, s-au aflat sindicatele membre ale BNS, dar care nu s-au înregistrat în cadrul Filialei BNS Constanţa, aşa cum este prevăzut de statutul federației.

Un articol de Ștefan Doru COPOȚ

De la bun început discuțiile și problemele au apărut în momentul în care s-a pus problema dreptului la vot. Situația delicată în care se află în prezent Federația Națională a Sindicatelor Portuare a condus la contestarea intenției de vot a membrilor acesteia.  Majoritatea delegaţilor prezenți în sală nu au fost de acord cu participarea la vot a FNSP.
Apogeul discuțiilor în contradictoriu s-a plasat la momentul în care Mircea Burlacu (foto stânga)– actualul preşedint al FNSP, având calitatea doar de invitat la şedinţa BNS, a contestat modalitatea de vot.
Acuzele l-au vizat în mod direct pe Vasile Oţelea, susținând despre acesta că ar alimenta de multă vreme un război împotriva sa și a FNSP în general.
Replicile lui Vasile Oțelea nu au întârziat să apară, acesta aducându-i aminte lui Burlacu de situații delicate petrecute de-a lungul timpului, în care, dacă nu i-ar fi luat partea ar fi fost exclus de multă vreme din sindicat. Replici de genul: ” Ai devenit omul patronatelor” (…) “Ești un rău pentru mișcarea sindicală” (…) sau, „Ai altă culoare a ochilor decât lucrătorii portuari”, au fost doar câteva dintre replicile tăioase ale lui Vasile Oțelea la adresa lui Burlacu.
Au existat și alți sindicaliști care au avut reproșuri față de Mircea Burlacu, aceștia invocând faptul că de când este președinte multe sindicate portuare au părăsit FNSP. Singurul care i-a luat apărarea lui Burlacu a fost liderul de sindicat al societății portuare Socep, Ion Gherghina.
Către finalul ședinței Dumitru Costin a declarat că va sesiza Comisia de Etică a BNS și va face public raportul acestei comisii. A specificat ca dacă vor fi găsiți vinovați, vizavi de situațiile expuse de-a lungul discuțiilor, aceștia vor fi trași la răspundere, mergând până la excluderea din viața sindicală. 15 februarie 2014 a fost data până la care au fost amânate alegerile în cadrul Biroului Executiv al BNS filiala Constanța.

Actualitate

To Top