Comisia Europeană

Înşelătorie cu o icoană care plânge, la Mănăstirea 23 August! Iată dovada!

Minunea s-a repetat într-o mănăstire a Mitropoliei Ortodoxe de Milano, în anul 2010.

În anul 2010, o icoană a Maicii Domnului de la o mănăstire ortodoxă din Milano a început să plângă. Acest fapt neobişnuit a atras, conform presei din Italia, o mulţime de credincioşi ortodocşi, catolici şi chiar musulmani. Mănăstirea Sfântul Nicolae din Milano aparţine Mitropoliei de Milano şi Aquilea, condusă de câţiva foşti preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române, daţi afară sau autosuspendaţi în urma unor scandaluri. Între călugării mănăstirii (având chiar funcţia de stareţ, după spusele sale) era în acea vreme Nicolae Sima (pe numele de călugăr Macarie), reţinut în România pentru pedofilie. Întâmplător au nu, în perioada în care Sima conducea Mănăstirea de la 23 August, judeţul Constanţa, o icoană a Maicii Domnului a plâns mai multe zile. O anchetă a Arhiepiscopiei Tomisului, în urma căreia Macarie a fost exclus din rândul călugărilor, a scos la iveală faptul că totul fusese o înşelătorie.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Bani dispăruţi şi moaşte de animale

Pentru a ne lămuri cu privire la strania coincidenţă, am încercat să mergem pe firul anchetei Arhiepiscopiei Tomisului, ce a avut loc în anul 2008.
Preotul Andrei, Exarhul mănăstirilor din judeţul Constanţa ne-a relatat că ancheta a plecat de la suspiciunea că stareţul Macarie îşi însuşise diverse sume de bani din donaţiile făcute de credincioşi pentru construirea unei biserici în incinta mănăstirii. „În urma anchetei, am constat că lipsea o sumă de câteva zeci de mii de euro. Macarie şi-a recunoscut implicit fapta, semnând un angajament de a returna banii. Cu toate acestea, după ce a semnat acest angajament, ne-a spus că el nu are, de fapt, de unde să pună banii înapoi”, ne-a declarat Părintele Andrei. O altă neregulă observată a fost legată de mai multe moaşte pentru care Macarie nu avea acte de provenienţă şi deci nu putea să le dovedească autenticitatea. (Ziarul DEZVĂLUIRI a publicat, cu un an înaintea anchetei Arhiepiscopiei Tomisului, un articol pe această temă, în contextul căreia fostul stareţ Macarie pretindea că moaştele i-au fost dăruite de diverşi călugări din Rusia şi Ucraina, unde fusese în pelerinaje). Între documentele de la dosarul anchetei se regăseşte însă declaraţia unei credincioase care a relatat că Macarie a pus-o să adune oase de animale, pe care ulterior acesta le-ar fi pus în raclă, pe post de sfinte moaşte.

Pe suprafaţa icoanei se văd urmele substanţei cu care fost „tratată”

În ceea ce priveşte icoana Maicii Domnului care a plâns timp de mai multe zile la Mănăstirea de la 23 August, actualul stareţ, părintele Nicandru, spune că a fost vorba de o înşelătorie: „Icoana este încă în mănăstire şi de atunci nu a mai plâns… Noi credem că aceasta a fost o înşelătorie, pentru a păcăli credincioşii şi a strânge bani. Puteţi veni să vedeţi icoana, Macarie a reuşit să o strice, căci se văd încă pe ea urmele substanţei cu care a <tratat-o>”.
E vorba de o icoană pe lemn, de dimensiuni mari, ferecată într-un metal, probabil argint aurit, protejată de un geam. Prin spate, icoana este mascată de un placaj subţire, care putea fi dat la o parte foarte uşor. Pe suprafaţa icoanei se observă mai multe dâre ale unei substanţe care a deteriorat metalul în mai multe zone. Pe alocuri, aceste zone au căpătat o nuanţă de verde, fapt ce ne trimite la ideea că aliajul (probabil aur şi cupru) a şi coclit.

Un tânăr de 22 de ani s-a castrat după un an petrecut la mănăstirea lui Macarie

În „epoca Macarie”, Mănăstirea „Sfântul Nicolae şi Bretanion” din comuna 23 August era un loc ciudat, în care regulile bisericeşti erau depăşite de propriile reguli ale stareţului, rezultând un fel de creştinism popular, cu mare priză la oamenii simpli, neinformaţi.
În 2007, am găsit acolo o biserică construită din placaj, în care fraţii de mănăstire intrau în picioarele goale, iar credincioşii îşi lăsau încălţările la uşă. La icoane erau agăţate bijuterii, iar fondul sonor (în afara slujbelor) era asigurat de „muzică populară religioasă” din portofoliul mişcării Oastea Domnului. Aşa cum reiese din sumedenia de comentarii postate la articolele despre reţinerea lui Macarie pentru întreţinere de relaţii sexuale cu minori, stareţul organiza slujbe noaptea şi avea grijă să treacă drept vindecător.
În aceeaşi perioadă, s-a întâmplat un fapt cutremurător, legat tot de mănăstirea păstorită de Macarie: un tânăr de 22 de ani din localitatea Chirnogeni a ajuns la Unitatea de primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, cu ambele testicule tăiate. Tânărul a povestit jurnaliştilor că şi-a petrecut un an şi jumătate la Mănăstirea de la 23 August, unde a vrut să se călugărească. Acolo a avut mai multe dispute cu superiorii săi, care îi tot repetau că nu este bun de călugăr. Gonit de la mănăstire, tânărul s-a autocastrat, cu următoarea motivare: „Cred că am făcut asta pentru că tentaţiile erau prea mari. Îmi pare rău de ce am făcut, dar nu mai pot da înapoi. Vreau să fiu călugăr şi sînt multe mănăstiri în ţara noastră în care aş putea merge”. Exarhul mănăstirilor, Părintele Andrei, ne-a declarat că tânărul este în prezent călugăr (sub numele de Gherontie) la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, unde s-a adaptat perfect şi nu crează niciun fel de probleme.

Reprezentanţii Mitropoliei de Milano nu au fost disponibili pentru un punct de vedere.

Actualitate

To Top