COMUNICATE

Unde s-au dus banii Fundaţiei pentru SMURD?

În urmă cu câteva luni publicam un articol despre fundaţia creată de medicul Arafat. Scriam atunci, printre altele, de faptul că ONG-ul a declarat excedent (profitul realizat de fundaţii este denumit simplu „excedent”) în fiecare an, de la înfiinţare. La momentul respectiv, oficialii fundaţiei ne-au asigurat că toţi banii au mers către proiectele în curs şi că este vorba de o neînţelegere a indicatorilor financiari.
Pentru a înlătura aceste neînţelegeri, am luat legătura cu mai mulţi experţi contabili, inclusiv din cadrul administraţiilor financiare. Cu toţii ne-au declarat acelaşi lucru – că, în cazul în care banii ar fi mers pe proiecte şi achiziţii, ei ar fi trebuit să se regăsească la capitolul „Cheltuieli”. În continuare, facem o trecere în revistă a unora dintre „ciudăţeniile” din contabilitatea Fundaţiei pentru SMURD. De asemenea, vă prezentăm modul bizar în care s-au „evaporat” rapoartele financiare pe 2011, după demararea acestei anchete.

Un articol de Răzvan PETRE

 

Fundaţie non-profit, dar pro-excedent

Orice persoană juridică înregistrează, la sfârşitul anului financiar, profit, sau pierderi. Întrucât fundaţiile, prin natura lor, sunt entităţi non-profit, surplusul este înregistrat ca „excedent”. Încă de la înfiinţare, Fundaţia pentru SMURD s-a dovedit a fi o construcţie viabilă. Ea a atras sume importante de bani şi donaţii în natură. Fiecare exerciţiu financiar a fost închieiat pe plus, sumele colectate depăşind cu mult cheltuielile. Teoretic, acest excedent ar fi trebuit să fie utilizat ulterior, pentru realizarea obiectivelor din Statut. În realitate, însă, banii au continuat să se adune – pe măsură ce Fundaţia a atras sume mai mari, a sporit şi valoarea excedentului.

Profituri de milioane de euro

Conform datelor puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor, în 2007, Fundaţia pentru SMURD a încasat 1.417.526 RON. În paralel, însă, într-un an întreg, au fost cheltuiţi doar puţin peste 8.000 RON. Acest dezechilibru ar putea fi pus în seama faptului că Fundaţia se afla la început de drum. Însă, aşa cum o arată datele oficiale, trendul a continuat şi în 2008. În acel an, ONG-ul doctorului Arafat a strâns 3.827.729 RON, din care a cheltuit mai puţin de jumătate, respectiv 1.653.950 RON. Deşi procentajul cheltuielilor a sporit anul următor, ele nu au depăşit veniturile. Astfel, pe 2009, Fundaţia pentru SMURD a declarat venituri de 2.936.968 RON şi cheltuieli de 1.934.271 RON.
O adevărată explozie, atât a încasărilor, cât şi a profitabilităţii (!!) Fundaţiei a avut loc în 2010. Pentru acest an, cifrele vorbesc de la sine: venituri de 8.433.484 RON şi cheltuieli de doar 4.388.967 RON.

Fundaţia pentru Servicii de Urgenţă nu consideră urgentă folosirea banilor

Practic, în patru ani de activitate, Fundaţia a strâns peste 16 milioane de lei, din care a cheltuit ceva mai puţin de jumătate – 8 milioane de lei. Este vorba, aşadar, de un excedent cumulat de peste 2 milioane de euro (la o valoare medie a cursului de schimb leu/euro de până în 4 lei – valoare depăşită abia în 2010). La aceste sume se adaugă veniturile pentru primele 5 luni ale lui 2011, care au totalizat peste 5,5 milioane lei. Cheltuielile corespunzătoare au fost – aşa cum ne-am obişnuit – semnificativ mai mici, de puţin sub 2,5 milioane lei.
Ajungem astfel la o situaţie paradoxală: O fundaţie creată de cel mai cunoscut medic de urgenţă, al cărui principal scop este acela de a acorda asistenţă, de dezvolta şi de a dota serviciile de urgenţă, nu consideră că trebuie să se grăbească în cheltuirea banilor pe care îi primeşte în acest scop. Acest fapt a fost certificat chiar de răspunsul primit de la Tiberiu Fechete, Directorul Executiv al Fundaţiei, care a admis în ianuarie 2012 că în conturile ONG-ului pe care îl reprezintă se află sume colectate în 2011, dar şi unele aferente anilor anteriori.

Experţii contabili contestă afirmaţiile reprezentanţilor Fundaţiei

Contactaţi în urmă cu câteva luni, reprezentanţii Fundaţiei pentru SMURD ne-au asigurat că excedentele înregistrate au fost cheltuite şi că totul se datorează unei neînţelegeri.
Pentru a limpezi apele, am contactat o serie de experţi contabili, mergând până la responsabili din Direcţia Finanţelor Constanţa care centralizează datele raportate de Fundaţii, responsabili din Minister şi contabili care se ocupă de finanţele unor alte fundaţii. Cu toţii ne-au spus acelaşi lucru – că orice cheltuială este consemnată ca atare, la capitolul „Cheltuieli”, în momentul în care sumele de bani pleacă din fundaţie. Singura excepţie (parţială) de la această regulă este în cazul achiziţionării unor mijloace fixe (autoturisme, de exemplu), a căror amortizare se face treptat, pe parcursul mai multor ani. Dar chiar şi aşa, situaţia excedentelor înregistrate de SMURD nu se limpezeşte..

După demararea anchetei, rapoartele financiare ale Fundaţiei pentru SMURD au dispărut în ceaţă

La momentul la care am demarat ancheta, am încercat să obţinem punctul de vedere al reprezentanţilor Fundaţiei. Contactat telefonic, Directorul Executiv ne-a răspuns cu amabilitate, până în punctul în care am adus în discuţie situaţia excedentelor-record. În acel moment, Directorul şi-a adus aminte brusc că este la volan şi ne-a cerut să îl contactăm pe email.
Ulterior, în răspunsul său, Tiberiu Fechete ne-a asigurat că se lucrează la „o situatie sintetică cu privire la destinaţia fondurilor şi modalitatea de cheltuire a acestora, care urmează a se regăsi pe site-ul fundaţiei până cel târziu la jumătatea lunii februarie, pentru o cât mai transparentă şi completă informare a opiniei publice”. De asemenea, el a declarat că vom putea accesa în scurt timp şi situaţia financiară pe 2011, care era în lucru la momentul respectiv şi care urma să fie disponibilă „în termenul legal, respectiv până la finalul lunii aprilie 2012”. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Contrar cutumei, raportul de activitate al Fundaţiei pentru SMURD nu a mai fost actualizat, putând fi accesat în continuare cel din iunie 2011. De transparenţa fundaţiei s-a ales praful – situaţia privind sumele cheltuite şi destinaţia lor lipsind, în ciuda promisiunilor Directorului Executiv.
Şi mai „amuzantă” este situaţia indicatorilor financiari de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Oficial, aceasta ar fi fost actualizată. Concret, însă, pentru anul 2011 sunt „clonaţi” indicatorii aferenţi anului 2010, fiind schimbate doar datele, pentru a corespunde anului respectiv. Contactaţi telefonic, oficialii Ministerului au admis că este vorba de o eroare şi că este extrem de improbabil ca Fundaţia pentru SMURD să fi realizat, doi ani la rând, aceleaşi venituri şi cheltuieli, la virgulă. Cu toate acestea, ei nu ne-au pus la dispoziţie datele reale. Timp de o săptămână, am fost trimişi de la un departament la altul, apoi la Direcţia Finanţelor Târgu Mureş. Şi aici ni s-a comunicat că ar fi vorba de o eroare, dar pentru aflarea datelor reale am fost trimişi… înapoi, la Ministerul Finanţelor.
La ora la care a fost redactat articolul, Fundaţia pentru SMURD nu ne comunicase nici punctul de vedere privind aspectele semnalate în articol, nici rapoartele privind activitatea pe 2011.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top