Interviu

Breaking news: Un ciclon dispărut în 2015 va lovi România în noiembrie 2017!

În ultimele zile am fost bombardaţi cu ştiri apocaliptice despre unul, două, sau trei cicloane care vor lovi România – o justificare perfectă pentru autorităţile care vor fi, cel mai probabil, surprinse din nou de venirea iernii. În realitate, niciunul din cele trei cicloane nu va ajunge deasupra ţării noastre. Iar unele canale de ştiri s-au întrecut în a ilustra articolele despre ciclonul Olaf cu fotografii ale… uraganului Olaf, format și disipat în Oceanul Pacific, în octombrie 2015.

Încă de marți 14 noiembrie, ziarele, televiziunile, tot internetul au gemut de știri despre cicloanele care se vor abate asupra țării noastre. La început, a fost vorba de furtuna Olaf, care a afectat Europa de nord. Ulterior, în ecuație a intrat și ciclonul Numa, care a făcut ravagii în Grecia. Miercuri și joi, toată mass media s-a bătut să ne anunțe că cele două cicloane și-au dat întâlnire deasupra țării noastre, iar consecințele acestui randez-vous vor fi catastrofale.

Va fi prăpăd!

În funcție de foamea de rating sau de exaltarea știristilor, titlurile au variat de la senzațional-capcană, la umor involuntar: „Apocalipsa albă”, „Alertă meteo: Ciclonul Olaf va aduce aer polar”, „Ciclonul lovește România”, „Țara noastră va fi lovită de ninsori și temperaturi incredibile”, „Un ciclon polar ajunge în județul Botoșani”, „Un ciclon cu aer rece și unul cald vor intra în weekend în România” etc. Locul întâi revine prosport.ro, pentru un titlu din ciclul Doi Scheleți Se Trag De Piele: Preluând știrea de la Pro TV, ei ne anunțau că „Doi cicloni (sic!) vor intra în România” (Pro Tv a corectat titlul între timp)

Vrei să pleci, dar Numa, Numa, Olaf!

În cavalcada de titluri despre apocalipsa albă, au fost pierdute pe traseu informații esențiale. Reporterii s-au încurcat în date și parametri, iar declarațiile meteorologilor au fost împinse către sfârșitul articolelor și de cele mai multe ori au fost răstălmăcite.
A rezultat o abrambureală. De exemplu, Adevărul ne-a anunțat că „Ciclonul Olaf va aduce un val de aer polar pentru că el vine din zona Italiei”. La dcnews.ro, nu Olaf ci furtuna Numa era în zona Italiei, iar la Mediafax, Olaf venea, în sfârșit, din direcția Scandinaviei.
Meteorologul de serviciu, citat de Adevărul, ne lămurea: „Ciclonul Olaf va aduce un val de aer polar. El, de fapt, a înglobat o masă de aer cald, nu polar. Aerul polar vine dinspre regiunile nordice” Clar?

N-aduce Olaf, ce-aduce Peter

Miercuri seară, Mediafax ne anunța că „Ciclonul polar Olaf ajunge, duminică, în România.” 36 de ore mai târziu, vineri dimineață, tot ei reveneau cu un alt articol, intitulat „Ciclonul Olaf nu mai ajunge în România, dar Peter îi ia locul!” Din articol aflam că Olaf, „care ar fi trebuit să ajungă în România în cursul zilei de sâmbătă, s-a stins”. (n.r. – Fie-i țărâna ușoară!)
Așadar, după ce ne-a ținut în teroare psihologică aproape toată săptămâna, nesimțitul de Olaf nu mai vine! De ce? – Pai pur și simplu pentru că actualmente el nu mai există…
Cum ciclonul a murit înainte ca noi să-l putem trage în poză, ziarele și televiziunile au apelat cu încredere la Google, unele dintre ele ilustrând articole cu fotografii ale „ciclonului Olaf” făcute de sateliții NASA. Cum ciclonul din fotografii avea un ochi clar definit (caracteristică a celor mai intense furtuni tropicale, nu a cicloanelor extratropicale, cum a fost Olaf al nostru) am avut suspiciuni și am dat și noi o căutare pe internet. Astfel, am descoperit că fotografia respectivă este într-adevăr a lui Olaf. Mai exact, a Uraganului Olaf, format și disipat în Oceanul Pacific, în octombrie 2015…

Ce s-a întâmplat de fapt?

În loc să se limiteze la prognoze și referiri la mase de aer, meteorologii ANM au aruncat pe piață teoria ciclonilor cu nume sexy, care vor interacționa deasupra României. Ulterior, când presa de senzație a transformat țânțarul în armăsar cu 6 picioare, ei nu au avut măcar o tentativă de a tempera avântul știriștilor. Rezultatul a fost că toți s-au făcut de râs.
În realitate, așa cum se poate vedea din fotografia de jos, Olaf și Numa nu au fost prognozate niciodată a se afla deasupra țării noastre. Prognoza din fotografie aparține Serviciului Meteo al Marii Britanii – responsabil de crearea celor mai utilizate softuri de elaborare a prognozelor. Așa cum se poate observa, Olaf se afla vineri la prânz deasupra Finlandei, la 1750 de kilometri de granița nordică a României, iar Numa în sudul Italiei, la 650 de kilometri de granițele noastre. Între timp, Olaf a dispărut, iar Numa, pe cale de disipare, este prognozat a trece pe deasupra Anatoliei, apoi în Marea Neagră. Nici „ciclonul Peter”, cu care suntem amenințați mai nou, nu va ajunge nicăieri în apropierea țării noastre. Luni 20 noiembrie după-amiază (data limită până la care se poate face o prognoză cu un grad rezonabil de transpunere în realitate), ciclonul în cauză este prognozat de meteorologii britanici a se afla deasupra Finlandei.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top