Litoralul românesc

Prietenului lui Mazăre, Elan Schwartzenberg, construiește un bloc la Constanța în timp ce e URMĂRIT internațional

De mai bine de un an, Poliția Română îl caută pe Elan Schwartzenberg pentru a pune în aplicare un mandat de arestare preventivă emis pe numele omului de afaceri de Tribunalul București, la data de 9.06.2016. Acesta este, bineînțeles, într-o țară de unde extrădarea se face mai greu, Israel, astfel încât tragerea lui la răspundere de către autoritățile noastre să fie aproape imposibilă.
Nu imposibil este însă ca Elan Schwartzenberg să-și continue afacerile liniștit în țara care-l caută pentru a-l deferi justiției. Astfel, firma în care deține 38%, SC Seaview Media SRL a obținut în luna martie 2017 Certificatul de Urbanism din partea Primăriei Constanța pentru ridicarea unui bloc de 10 etaje pe bulevardul Tomis, iar în perioada aceasta, societatea comercială lucrează la întocmirea Planului Urbanistic Zonal. Blocul este destinat atât locuințelor, cât și activităților comerciale.

SC Seaview Medis SRL îl are ca acționar majoritar pe Ionuț Barbu (55%), firmă la care acesta este și administrator. Alături de cei doi oameni de afaceri, 5% din capitalul societății este deținut de Oana Mihaela Schwartzenberg, cumnata lui Elan. În urmă cu un an, Emilian (Elan) Schwartzenberg deținea 49% din părțile sociale ale firmei, în timp ce Ionuț Barbu avea 36%.

În 2016, SC Seaview Medis SRL solicita primăriei Constanța autorizație de construire pentru amenajarea unui sector de plajă de care urma să se ocupe firma lui Radu Ștefan Mazăre Petcu, fiul fostului primar Radu Mazăre.
Tribunalul București a emis mandatul de arestare preventivă nr. 246/UP din 09.06.2016 pe numele lui Emilian Schwartzenberg, pentru complicitate la dare de mită într-un dosar în care este implicat Radu Mazăre.

În cursul anului 2011, spun procurorii DNA, Schwartzenberg Emilian l-ar fi ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu cât și în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian ar fi constat, pe de o parte, în faptul că ar fi intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea pe traseul banilor a unei societăți offshore (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, ar fi facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein.

Toate operațiunile de transfer bancar ar fi fost ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real și puse în executare de o altă persoană.
„În cauză este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Schwartzenberg Emilian având în vedere că, pe de o parte, din probele cauzei rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa şi, pe de altă parte, că inculpatul s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală”, se arată în propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă înaintată Tribunalului București.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top