Litoralul românesc

Traficanţii de persoane din dosarul “Piripitsis” au pus ochii pe constănţeni

Mariea Poclid încearcă să revină cu firma SC Trabaho SRL pe Şantierul Naval din Mangalia.

În 2008, presa ieşeană a făcut publică povestea mai multor români păcăliţi de patru traficanţi din Iaşi care au fost arestaţi ulterior în dosarul “Piripitsis”. Mariea Poclid, Petruţa Homoranu, Dumitru Stoica şi Dumitru Ursu au fost reţinuţi pe 31 octombrie 2008, acuzaţi fiind de trafic de persoane. Aceştia au exploatat prin muncă în Cipru peste 100 de români. Oamenii erau racolaţi prin anunţuri publicitare date de cinci firme pe care le conduceau. Potrivit procurorilor, cei patru, împreună cu Niculina Enescu, care a fost obligată să nu părăsească ţara, Florinel Neagu Dumitru şi cipriotul Ioannis Piripitsis i-au minţit pe cei racolaţi că semnează precontracte de muncă legale şi că îşi vor îmbunătăţi traiul odată cu plecarea în Cipru. Se pare că scandalul în care a fost implicată Mariea Poclid revine în actualitate, de data aceasta, povestea desfăşurându-se la malul mării.

Un articol de Andreea PAVEL

Român ţepuit de Poclid: O să plângă constănţenii, cum au plâns şi moldovenii

Pe 27 februarie a.c., jurnaliştii DEZVĂLUIRI au primit, pe adresa redacţiei, un mesaj care spune cam aşa: “În Şantierul Naval de la Mangalia s-a instalat o firmă cu o reputaţie extraordinară în domeniul ţepelor şi păcălelilor, condusă de o condamnată penal la puşcărie, care în Moldova nu mai are intrare, pentru că a ţepuit tot pe aici şi a găsit de cuviinţă să ţepuiască un pic şi judeţul frumos al Constanţei. N-o să vorbesc prea mult, o să vă dau câteva link-uri şi trageţi dumneavoastră concluzia, şi vă rog să popularizaţi mesajul, că altfel o să plângă lumea la fel cum a plâns prin Iaşi, sau Neamţ, sau Bacău, sau Galaţi”.

Link-urile trimit către articole de presă din 2008, un film despre firma “Trabaho”, aparţinând Mariei Poclid, postat pe youtube.com (http://www.youtube.com/watch?v=nBRjiDGH8gc) şi către un raport al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Sursa, care şi-a păstrat anonimatul, susţine că Mariea Poclid s-ar fi refugiat la malul mării, întrucât prin zona Moldovei este foarte cunoscută pentru ţepele date românilor şi astfel, nu prea mai are succes în racolarea naivilor.

Peste 100 de români exploataţi de Mariea Poclid & co.

Un comunicat de presă trimis de DIICOT în octombrie 2008 arată că în toamna anului 2006, inculpatul Piripitsis Loannis, cetăţean cipriot, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea de infracţiuni grave, şi anume traficul de persoane. La grupul astfel constituit, au aderat ori l-au sprijinit inculpaţii Neagu Florinel-Dumitru, Homoranu Petruţa Elisabeta, Creţu Mihaela Elena, Ursu Dumitru, Poclid Mariea, Stoica Dumitru, Enescu Niculina. În cadrul grupării, rolul inculpaţilor Homoranu Petruţa Elisabeta, Creţu Mihaela Elena, Ursu Dumitru, Poclid Mariea, Stoica Dumitru, Enescu Niculina a fost acela de a racola victimele din diferite zone ale ţării şi a le trimite în Cipru, pentru a fi exploatate.
Ca mod de operare, inculpaţii, administratori  ai unor firme comerciale, postau anunţuri publicitare, sub diferite forme, prin care ofereau locuri de muncă în străinătate, pentru diferite meserii, condiţiile prezentate fiind atractive. Victimele se prezentau la sediile firmelor, iar, după ce se stabilea calificarea fiecărei persoane, inculpaţii le spuneau că au oferte de muncă avantajoase doar pentru Cipru, unde urmau să plece în cel mai scurt timp, comparativ cu celelalte ţări unde ar fi durat câteva luni. Părţilor vătămate li se oferea un salariu ce varia între 500 şi 1400 de euro pe lună, cazare şi uneori masa, programul de lucru fiind stabilit la opt ore pe zi, de luni până vineri, urmând ca eventualele ore suplimentare să fie remunerate corespunzător.
Victimele semnau un contract de muncă, întocmit în limba engleză şi tradus în română, care avea aparenţa că ar fi emis de societatea angajatorului cipriot, AM Consu-Serve LTD Limasol, administrată de Piripitsis loannis. O altă parte dintre contracte apăreau ca fiind încheiate între victime şi AM Consu-Serve LTD Limasol, reprezentată de Lannos Kesar. Neagu Florinel-Dumitru, pe aeroport sau la sediul societăţii destinatare, le lua victimelor toate actele de identitate şi contractele de muncă semnate în România. Acesta era şi momentul în care părţile vătămate intrau într-o stare de dependenţă faţă de inculpaţi, deoarece nu cunoşteau limba, nu aveau acte de identitate, nu aveau venituri.
Victimele constatau că angajatorii nu respectau normele legale privind salarizarea, sănătatea şi condiţiile de muncă, fiind cazaţi în locuri insalubre şi trăind la limita subzistenţei. În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau sprijinul inculpaţilor Piripitsis loannis şi Neagu Florinel-Dumitru ori inculpaţilor care-i racolaseră, pentru a se întoarce în ţară, părţile vătămate se regăseau aservite prin datorii şi, uneori, ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi.

În 2008, reprezentanţii şantierului Daewoo au alungat-o pe Poclid din Mangalia

Contactat telefonic, Marin Florian, liderul Sindicatului “Navalistul” din Mangalia, a declarat că ştie atât despre Mariea Poclid, cât şi reputaţia acesteia. Mai mult, Florian susţine că în urmă cu un an Poclid a încercat să pătrundă, prin firma Trabaho, în Şantierul Naval Daewoo-Mangalia, însă, din cauza trecutului acesteia, reprezentanţii şantierului ar fi refuzat propunerea ţepuitoarei. Întrebat fiind dacă are cunoştinţă de vreo încercare recentă a Mariei Poclid de a pune bazele unei “afaceri” în cadrul şantierului, Marin Florian a infirmat zvonul: “Sunt sute de firme, nu avem acces chiar la toate. Momentan nu ştiu nimic de vreo propunere recentă, dar ştiu că anul trecut Daewoo a refuzat oferta doamnei”.

Marin Florian a mai vorbit şi despre încercarea sindicatului de a angaja, cu prioritate, români: “Nu sunt de acord să fie angajaţi străini, atât timp cât în România sunt mii de şomeri. În cadrul şantierului, momentan, nu a avut loc nici o disponibilizare, singura problemă, însă, este că nu sunt bani”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top