Fără categorie

Vlad Stănculescu: „Nu am nici un motiv să disponibilizez pe nimeni!”

Interviu cu Vlad Stănculescu, Director General la Compania Naţională de Radio-comunicaţii Navale Radionav SA

Dezvăluiri: Domnule Stănculescu, să începem cu începutul, cine sunteţi şi ce vă recomandă?

Vlad Stănculescu: Numele meu este Vlad Stănculescu, am 31 de ani şi din data de 23 ianuarie 2009 am fost numit în funcţia de Director General la Compania Naţională de Radio-comunicaţii Navale Radionav SA. Provin dintr-o familie modestă, tatăl meu este inginer electronist şi mama mea economistă, amândoi sunt pensionari acum. Tot ceea ce am realizat şi tot ceea ce am acum, le-am obţinut prin forţe proprii, si totul pe merit! Ca şi studii am urmat cursurile Facultăţii de Inginerie Mecanică din cadrul Universităţii „Ovidius”, cinci ani de studiu la zi. Am fost angajat încă din timpul liceului, în cea mai mare parte în mediul privat, ocupând diverse posturi, în general din sfera IT, comunicaţii şi tehnologie, ultimul post fiind acela de Director Tehnic la Radionav, post de pe care am fost dat afară odată cu schimbarea guvernului şi implicit a conducerii companiei, în urmă cu doi ani. Cât timp am fost angajat la Radionav, am realizat multe proiecte de care sunt mândru şi care au rămas mărturie acelei perioade şi mă bucur nespus că acum, odată cu posibilităţile oferite de noua funcţie în cadrul aceleiaşi companii, îmi voi putea continua munca începută în urmă cu doi ani de zile şi alături de oamenii pe care îi cunosc atât de bine, voi putea realiza tot ce mi-am propus.

Dezvăluiri: Ce înseamnă RADIONAV şi cu ce se ocupă această companie ?

V.S.: Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale   ,,RADIONAV”  S.A.  cunoscută şi sub denumirea de “Radio-Coastă”, adică Staţia Română de Coastă, a fost înfiinţată în anul 1998  din  fosta  Regie  Autonomă  ,,Radionav” Constanţa  şi desfăşoară  activităţi   de interes  public  naţional  şi  internaţional   prin  asigurarea serviciilor  de radiocomunicaţii  navale  de siguranţă, securitate  şi comerciale, în spectrul  de  frecvenţă  alocat  României  de  către  Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii pentru  toate  navele, indiferent  de  pavilion. Activitatea de siguranţă maritimă se concretizează prin ascultarea continuă pe frecvenţele radio internaţionale de apel şi pericol cu transmiterea de semnale de alarmare, în cazul recepţionării unui mesaj de pericol. În cazul unui apel recepţionat de la o navă aflată în dificultate, Radionav realizează alarmarea factorilor responsabili de la uscat şi a instituţiilor responsabile în acest sens.

Dezvăluiri: S-a spus în presă că sunteţi cel mai tânăr director pe plan local. Cât de tânăr vă consideraţi la cei 31 de ani ai dumneavoastră?

V.S.: Într-adevăr, mă bucur să fiu unul din tinerii promovaţi de actuala guvernare, şi sunt convins că toţi cei ca mine, vor demonstra că un tânăr promovat poate susţine o funcţie de conducere la fel de bine, şi poate uneori chiar mai bine, decât un senior. Nu mă consider prea tânăr pentru această responsabilitate, avantajul meu fiind cei doi ani de experienţă avută în cadrul acestei companii, şi mă bucur că este aşa, pentru că sunt unul din cazurile fericite unde postul ocupat îmi este familiar şi oamenii mă cunosc foarte bine, şi pot lucra liniştiţi împreună cu mine la creşterea şi dezvoltarea companiei.

Dezvăluiri: Care sunt primele acţiuni pe care le-aţi întreprins ca nou director şi ce veţi face pe viitor?

V.S.: Primele acţiuni pe care le-am întreprins au fost stoparea risipei banilor aruncaţi pe cheltuieli nejustificate, cum ar fi telefoane mobile suportate de firmă, peste 25 de telefoane, consumul exagerat de energie electrică, combustibil GPL şi combustibil pentru deplasări cu maşinile companiei. În acest moment studiez reorganizarea departamentelor, serviciilor şi a birourilor interne, pentru a eficientiza la maximum cheltuielile pentru salarii şi a identifica nevoile companiei vis-a-vis de oferta competenţelor personalului angajat în funcţiile de conducere. Totodată am început renegocierea contractelor pentru majoritatea furnizorilor noştri. Astfel, vom încerca să obţinem oferte cât mai avantajoase pentru noi, în aceste momente de criză, când orice economie înseamnă foarte mult.

Dezvăluiri: Aveţi de gând să reduceţi numărul personalului angajat?

V.S.: Am spus-o şi o repet: nu am nici un motiv să disponibilizez pe nimeni, şi nu-i văd rostul, acum, în aceste momente dificile pentru noi toţi, când fiecare încearcă să-şi păstreze locul de muncă şi să beneficieze de stabilitatea oferită de acest lucru. Oamenii din Radionav sunt oameni pregătiţi şi profesionişti în ceea ce fac, oameni atestaţi prin cursuri recunoscute internaţional, cum aş putea să ma dispensez de ei?

Dezvăluiri: Ce ne puteţi spune despre plafonarea salariilor directorilor generali din companiile aferente Ministerului Transporturilor?

V.S.: Aş spune că este un salariu de bun-simţ, un salariu corect, vis-a-vis de salariile existente în ţara noastră la acest moment, şi ma refer la salariul mediu pe care îl ia majoritatea românilor şi pentru care muncesc şi câte 10, sau chiar 12 ore pe zi. Mă bucur nespus că actualul guvern a făcut ordine în dezordinea ultimilor doi ani de guvernare şi a oprit robinetul risipei bugetare prin acordarea de salarii aberant de mari care intrau în buzunarele ticsite ale unor directori ineficienţi care s-au ocupat mai mult de propria persoană decât de societăţile pe care le-au condus.

Dezvăluiri: Cum aţi regăsit Radionavul? Ce s-a făcut în ultimii doi ani şi ce nu s-a făcut?

V.S.: Sincer vă spun că am fost surprins într-un mod total neplăcut, practic, am găsit Radionavul cu o datorie financiară imensă şi în imposibilitatea de a-şi mai susţine singur cheltuielile, de a oferi bonuri de masă angajaţilor, sau de a putea susţine consumul de combustibil necesar încălzirii. În ultimii doi ani nu s-a făcut practic mai nimic vizibil, nici pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale personalului, nici pentru retehnologizarea echipamentelor radio sau IT ale instituţiei şi nici pentru oamenii Radionavului care nu au avut parte de nici un fel de măriri semnificative ale salariului, sau măcar să li se acorde bonurile de masă câştigate şi oferite cu regularitate în urmă cu doi ani de zile. Toate investiţiile şi cheltuielile s-au scurs în direcţii ineficiente şi, acum, în 2009, am găsit societatea cu un deficit bugetar mai mare ca oricând.

Dezvăluiri: Am înţeles că societatea preluată de dumneavoastră este într-o criză financiară extrem de acută. Cine se face responsabil de acest lucru?

V.S.: Păi, e foarte simplu de înţeles acest lucru, responsabil este managementul dezastruos realizat de fosta conducere, investiţiile haotice în servicii şi bunuri materiale total ne-justificate şi nefolositoare instituţiei, consumurile aberante, contractele ineficiente, şi aşa mai departe, lista poate continua la nesfârşit. Nu vreau să acuz pe nimeni în mod direct şi nici să arăt cu degetul, dar cert este că fosta conducere a adus societatea în pragul falimentului şi singurul lucru pozitiv de care mă bucur în acest moment este că, lăsând la o parte toate aspectele negative ale preluării unei societăţi cu un picior în groapă, eu cred că încă Radionavul mai poate fi salvat, cu ajutorul unui management eficient şi a unor investiţii şi cheltuieli raţionale!

Dezvăluiri: Ce spun angajaţii? Aţi întâmpinat probleme? Oamenii sunt alături de dumneavoastră şi înţeleg situaţia grea în care spuneţi că se află compania?

V.S.: Având experienţa anilor anteriori, când eu ocupam funcţia de director tehnic, pot spune că oamenii mă cunosc suficient de bine încât să aibă încredere în mine, în capacitatea mea organizatorică şi managerială, şi în dorinţa mea, şi a tuturor, de a face lucrurile să se mişte în sensul corect. Nu-mi fac probleme în ceea ce priveşte capacitatea oamenilor de a înţelege situaţia dramatică în care se află compania, după o guvernare aşa cum o ştim cu toţii, şi după un management atât de păgubos, doar lucrând împreună şi realizând o echipă unită vom putea depăşi aceste momente critice şi vom reuşi să punem pe picioare Radionavul.

Dezvăluiri: Un cuvânt de încheiere?

V.S.: În primul rând ţin să subliniez, încă o dată, dorinţa mea de a arăta nu numai că guvernarea actuală prin oamenii pe care şi i-a ales, va face tot ceea ce-i stă în putere şi tot ceea ce şi-a propus pentru a depăşi criza actuală, eficientizând economia şi societatea românească, dar, totodată va demonstra că promovarea tinerilor în funcţii de conducere şi de responsabilitate, va ajuta la stoparea migrării acestora către alte ţări europene, întărind astfel forţa de muncă existentă în ţara noastră, forţă de muncă tânără, pregătită şi competentă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top