Guvernul României

Operaţiunea „Trident” din Portul Constanţa, un fiasco al Poliţiei Române

Când lupii din Poliţie sunt puşi paznici la oile statului, ciobanii din MAI trag şpăgile.

Încă din anul 2005, ziarul DEZVĂLUIRI deconspira reţelele de traficanţi şi combinatori din Portul Constanţa. Din păcate, de atunci şi până în prezent, dezvăluirile legate de ilegalităţile făcute în Port de anumite grupări de tip mafiot, nu au avut nici o finalitate vizavi de vreo măsură concretă a Poliţiei care să anihileze, sau cel puţin să reducă activităţile infracţionale desfăşurate în acest perimetru.  Din contră, grupările mafiote din Port şi-au consolidat poziţiile şi şi-au creat breşe aproape inexpugnabile în sistemul poliţienesc, vizând în acest fel protecţia combinaţiilor. Modul lor de operare în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei, a fost cel de atragere în combinaţii şi a unor oameni ai legii. Operaţiunea „Trident”, demarată chipurile pe ascuns la nivelul întregului Port, a fost un adevărat fiasco. Şi asta deoarece, oameni cheie ai acestei operaţiuni au fost racolaţi şi corupţi de grupările infracţionale din Port.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

La începutul anului 2006 a fost demarat proiectul Trident România. La acel moment, Trident se declara a fi o unitate interministerială de informaţii din trebuiau să facă parte profesionişti din Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aici trebuiau reuniţi specialişti din domenii privind investigarea fraudelor, criminalitate organizată, frontieră, transporturi, investigaţii criminale, protecţie internă şi vamă. În cadrul acestui proiect erau prevăzute să funcţioneze trei grupuri de lucru, formate din peste 40 de ofiţeri (operativi şi analişti), dispuse în Aeroportul “Henry Coandă”, Portul Constanta şi Giurgiu rutier şi feroviar (Bechet şi Ostrov). Conform ultimelor evenimente petrecute în Portul Constanţa, Poliţia Port şi chiar în sânul proiectului „Trident”, se pare că Ministerul Administraţiei şi Internelor a suferit încă o înfrângere ruşinoasă, iar Statul Român a mai luat încă o ţeapă în ceea ce priveşte rezultatul finanţării acestui proiect, devenit peste noapte… ruşinos.

Agăţaţi în propriul trident

În vara anului 2007, fostul şef de la Ordine Publică din cadrul Poliţiei Port, comisarul Adrian Feraru şi omul de afaceri Daniel Enache, au înaintat o plângere la DNA, împotriva comisarului şef Ioan Bucur, fost şef al Poliţiei Transporturi. Feraru declarase atunci procurorilor de la DNA Bucureşti că şpaga colectată din Portul Constanţa ar fi fost plasată unor persoane foarte influente. Printre acele nume erau vehiculate cele ale fostului ministru de Interne, Constantin Dudu Ionescu, deputatul Tănase Barde şi al chestorului Anghel Andreescu. Procurorii DNA au dispus în luna iunie 2008 neînceperea urmăririi penale pentru toate cele şapte persoane reclamate de comisarul Feraru. Relaţia dintre Feraru şi Enache este una mai specială, cei doi colaborând perfect atunci când se punea problema „lucrării” vreunui poliţist incomod din zona port, sau a vreunei grupări de combinatori care acţiona în Portul Constanţa şi care intra în zona exclusivistă controlată de Enache. Colaborarea dintre cei doi, a condus la un moment dat la arestarea a doi ofiţeri din cadrul Poliţiei Transporturi.

Daniel Enache este cercetat în prezent în stare de libertate după ce a fost acuzat că ar fi coordonat o reţea care a sustras sute de tone de cocs de la operatorul portuar Comvex. Surse din cadrul Poliţiei Port susţin că Feraru ar fi fost detaşat în cadrul operaţiunii Trident, urmare a deconspirării mitei luate de superiorului său, comisarul Ioan Bucur, acţiune finalizată de arestarea acestuia din urmă.

Precedentul penal al lui Enache se găseşte în dosarul Convex

Nu de mult, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Enache, consilier la SC „UTI Servicii Portuare” SRL, Claudia Roman- administrator la SC „Steel Prod” SRL Constanţa, Cristinel-Nicu Ţigmeanu- administrator al SC „Cris Trans Com” SRL, Cristinel Atodiresei- asociat la SC „Steel Prod” SRL Constanţa, Vasile Dediu- conducător utilaj la SC „Comvex” SA Constanţa, Nicu-Robert Drăgan- conducător auto la SC „Cris Trans Com” SRL,  Laurenţiu Cristea- agent pază la SC „Cobra Security” SRL, şi, Aurelian Gabor Ceornodolea. Toţi cei opt sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, spălare de bani, furt calificat, complicitate la furt calificat şi abuz în serviciu. Conform procurorilor, Daniel Enache şi Cristinel Atodiresei ar fi iniţiat şi coordonat membrii şi acţiunile grupului infracţional. Astfel, în perioada iulie – octombrie 2008, gruparea ar fi sustras în mod repetat sute de tone de cocs de la SC „COMVEX” SA Constanţa, marfă care ulterior, a fost valorificată prin intermediul SC „Steel Prod” SRL către diverşi beneficiari. Ulterior, operaţiunile ilicite ar fi fost acoperite cu hârtii, facturi şi documente false. Anchetatorii susţin că toate aceste fapte au fost comise cu complicitatea unor poliţişti din cadrul Poliţiei Port. Surse din cadrul mediului de afaceri din Portul Constanţa, poliţiştii implicaţi, nu puţini la număr, ştiau mişcările celor din cadrul operaţiunii Trident şi se pare că beneficiau şi de protecţie.

Furturi de milioane de euro au loc cu protecţia poliţiei Port încă din 2005

Câteva milioane de euro s-au scurs din Portul Constanţa, numai în anul 2005. La acea vreme, reporterii DEZVĂLUIRI semnalau fenomenul furtului a sute de tone de silicomangan din barjele Companiei de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA Galaţi, fără ca acest asspect să fi stârnit vreo stare de alertă în rândul poliţiştilor, administraţiei portuare, procurorilor sau a unei anumite părţi din cadrul serviciilor secrete. Manevra a ieşit la iveală tot printr-o „turnătorie” făcută de concurenţa mafioţilor din port, mai ales că potul era foarte consistent. Silicomanganul furat este un produs siderurgic folosit la obţinerea aliajelor speciale din oţel, necesare în industria armamentului (blindaje, arme etc). În România, astfel de aliaje speciale se obţin la Galaţi, Târgovişte, Reşiţa şi Baia Mare. Ultimul mare tun din domeniu care a fost deconspirat graţie rivalităţii dintre grupările mafiote, a fost tras în noaptea de 29 spre 30 iulie 2005. Cu acordul tacit sau explicit al autorităţilor şi poliţiei, o barjă încărcată cu silicomangan a ajuns pe blat în danele cu acces nesecurizat din Portul Agigea, unde aproximativ 20 de persoane au rupt sigiliile, au tăiat capacele sudate ale magaziilor de marfă şi au sustras aproximativ 100 de tone de produs siderurgic. La valoarea de piaţă, silicomanganul furat valora 100.000 de euro. Astfel, printr-un denunţ, CNFR Navrom Galaţi s-a prins într-un final cum rămânea fără marfă în barje şi cum suferea pagube de ani de zile. Sute de milioane de euro se duceau pe apa sâmbetei de mai mult de patru ani. Drept consecinţă, CNFR Navrom a depus o plângere penală. Dosarul a ajuns pe masa şefului de atunci al Poliţiei Port, comisarul-şef de Ion Bucur. Acesta a avut grijă să „rupă gâtul” dosarului datorită lipsei probelor.

Din aceleaşi surse se pare că una din firmele implicate în „afacerea silicomangan” avea legături strânse cu Bucur. Deconspirarea afacerii s-a vrut de fapt să fie, un avertisment dur pentru Bucur, tocmai din partea celor care până la urmă au participat la mazilirea lui din funcţia avută în cadrul Poliţiei Port şi, ulterior, arestarea sa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top