Fără categorie

Teatru antic la Histria

Proaspăt instaurat ministru al Culturii, constănţeanul Puiu Haşotti a descins la Cetatea Histria pentru a anunţa demararea unui proiect de amploare. Este vorba despre construirea unui teatru antic (n.r. edificiu de formă semicirculară), în imediata apropiere a sitului arheologic. Ideea este mai veche, datând din timpul Guvernului Tăriceanu, dar nu a putut fi pusă în practică, după ce în 2008, liberalii au ieşit de la guvernare. Construirea teatrului antic este văzută ca o soluţie ideală pentru revitalizarea turismului cultural şi pentru atragerea la Histria a cât mai multor turişti, dornici să viziteze cel mai vechi oraş de pe teritoriul României. Aici vor putea avea loc spectacole de teatru, concerte şi multe alte evenimente culturale (scene din viaţa cetăţii antice, obiceiuri străvechi etc). Puiu Haşotti a anunţat că finanţarea acestui proiect va figura în bugetul de anul viitor al Ministerului pe care îl conduce. El a mai adăugat însă că va încerca să obţină o mică rezervă financiară, încă de anul acesta, tocmai pentru a putea da drumul la lucrări. Teatrul Antic al Histriei se va construi la 400 de metri de şantierul arheologic, pe un teren pus deja la dispoziţie de către Primăria Istria.

Un articol de Cristian CEALERA

Edificiul va avea o suprafaţă totală de 4500 de mp şi o capacitate de minim 800 de locuri, spectatorii urmând să fie repartizaţi de-a lungul a 23 de gradene. Proiectul cuprinde, de asemenea, crearea unui centru de informare şi documentare pentru turişti, precum şi o parcare, distinctă de cea a Şantierului Arheologic. Valoarea totală a proiectului suscită încă ceva discuţii, vechile cifre ale planului din 2008 nefiind reactualizate. Cu siguranţă, este însă vorba despre o investiţie de peste 1 milion de euro, suma putând ajunge la 1, 5 milioane de euro. În prezent, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, situl Histria aduce anual încasări în valoare de aproximativ 1 miliard de lei vechi.

Puiu Haşotti – ministrul Culturii – „Proiectul nu a mai avut susţinere după ce noi am pierdut guvernarea, în 2008. Vrem ca acum să îl revitalizăm, pentru a realiza acest vechi vis, acela de a avea un teatru antic funcţional, în cel mai vechi oraş al României. Există voinţa necesară de a îndeplini acest obiectiv, care practic va revitaliza turismul şi care va putea pune, mult mai bine, în valoare, vestigiile de aici, de la cetatea Histria”

Ion Herdean – primar Istria – „Amenajarea teatrului antic este o idee mai veche, însă nu am ştiut atunci unde să depunem documentaţia pentru a iniţia acest proiect. Terenul de lângă cetate, unde vrem să ridicăm teatrul şi care are câteva hectare, a fost dat de către noi în administrarea Ministerului Culturii, încă din anul 2007. Acum, cu sprijinul noului ministru, vom reuşi cu siguranţă să punem în aplicare această iniţiativă. Ne dorim să creăm aici, lângă cetate, un spaţiu pentru organizarea evenimentelor culturale, dar şi să atragem cât mai mulţi turişti să viziteze acest sit extraordinar.”

Teatru, nu amfiteatru ( O lămurire)
Proiectul de la Histria prevede construirea unui teatru antic şi nu a unui amfiteatru, aşa cum s-a interpretat greşit de unii reprezentanţi mass-media. Diferenţa este una mare, în sensul că amfiteatrul era (cu precădere în timpul Imperiului Roman) acel teatru dublu, de formă circulară sau ovală, în care aveau loc lupte de gladiatori sau curse de care şi în care nu se oficiau evenimente culturale. Teatrul de la Histria se vrea a fi o copie fidelă a  acestui tip de edificiu cultural al Greciei antice (epoca elenistică) şi în care aveau loc, strict, doar spectacole şi alte reprezentări artistice.

Unde este adevăratul Teatru antic al Histriei?
Cu siguranţă, la Histria, au existat în trecut, atât un teatru grecesc, cât şi un amfiteatru roman. Aşezarea ioniană de pe malul fluviului Istros (cum îl numea Strabon) era una dintre cele mai mari colonii de pe malul Pontului Euxin, aşa că negustorii bogaţi stabiliţi aici nu se putea lipsi de plăcerile unor evenimente culturale de calitate. În Europa există, în acest moment, zeci de teatre antice, amplasate în situri arheologice. Majoritatea au fost însă construite pe vechile locaţii. Histria va face însă excepţie de la regulă, pentru că, până acum, arheologii nu au putut da de urma Teatrului Antic propriu-zis. Motivul: lipsa banilor pentru săpături sistematice. Ne aflăm aşadar în faţa unui paradox: se vor cheltui peste 1 milion de euro pentru a construi un Teatru Antic, dar  nu există câteva zeci de mii, pentru a-l descoperi pe cel real, cel care se află încă ascuns sub ruinele sitului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top