Opinii

Sărbătoarea Teilor de la Luncaviţa, un festival cu gust de miere

Artişti de valoare din întreaga ţară, o locaţie pitorească, vremea superbă şi bucate tradiţionale, pregătite ca în poveşti, au fost în prima zi a lunii lui Cuptor ingredientele unui spectacol de neuitat. Sărbătoarea Teilor din comuna tulceană Luncaviţa a adunat peste 10.000 de persoane, venite din toate colţurile Dobrogei şi nu numai. De la ora prânzului şi până târziu în noapte s-a cântat şi s-a dansat pe câmpul ce desparte comuna Luncaviţa de satul Rachelu. Câţiva dintre cei mai de seamă artişti ai României, cântăreţi de muzică uşoară sau populară, au încins atmosfera şi i-au scos la dans pe spectatori. Cea de a 12-a ediţie a Sărbătorii Teilor a fost prezentată de cunoscutul Cătălin Măruţă. Pe scenă au urcat artişti precum CRBL, Jean de la Craiova, Andrei Duban sau Gabriel Dorobanţu.

Un articol de Cristian CEALERA

Şi pentru că a fost un festival al tradiţiilor şi obiceiurilor nu puteau lipsi rapsozi populari precum Tiberiu Ceia, Gheorghe Turda, Daniela Condurache sau Marius Ciprian Pop. Poate cea mai mare bucurie a spectatorilor a fost însă cea adusă de Ansamblul „Ghiocelul” din Luncaviţa, cei peste 70 de copii membri ai grupului artistic local fiind aplaudaţi la scenă deschisă, minute în şir, de miile de spectatori. În paralel cu spectacolul de pe scenă, pe câmpul de la Rachelu a avut loc şi o expoziţie cu vânzare a produselor cu specific local. Vizitatorii au avut ce vedea, alege şi cumpăra, de la bucatele tradiţionale tulcene şi până la împletituri şi ţesături specifice zonei. La loc de cinste a stat evident, mierea teilor de Luncaviţa, un produs ce nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare şi care a adus, prin calitatea sa, renumele aşezării tulcene.

Sărbătoarea străbunilor

Acest festival al Teilor îşi are originea în urmă cu sute de ani. În vechime, la Luncaviţa, mereu în preajma Sfinţilor Petru şi Pavel, s-a ţinut anual această sărbătoare. Zona Luncaviţa – Rachelu – Hamcearca – Cerna (Munţii Măcinului) este cea mai întinsă zonă meliferă din Europa. De altfel, albina este unul din simbolurile stemei comunei Luncaviţa, alături de Munţii Măcinului şi de Lunca Dunării. Celebrare interzisă în anii 70, de către comunişti, Sărbătoarea Teilor a fost reluată în urmă cu 12 ani. Primarul comunei, Ilie Ştefan consideră că acest festival reprezintă modul optim prin care Luncaviţa poate arăta întregii ţări tot ceea ce are mai bun.

Ilie Ştefan – primar comuna Luncaviţa Tulcea – „Această sărbătoare nu am inventat-o noi, ci strămoşii noştri. Avem aici peste 6000 de hectare de tei şi la sfârşitul sezonului de stupărit, în preajma Zilei Sfinţilor Petru şi Pavel, avem mereu această sărbătoare a locului nostru. Ea ne-a ajutat să devenim cunoscuţi în întreaga ţară, iar oamenii de peste tot vin an de an la noi, ca să petreacă şi să se simtă bine. Sărbătoarea Teilor ne-a ajutat indirect să realizăm, de-a lungul timpului, numeroase proiecte benefice pentru comunitatea noastră”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top