Interviu

Stuful, la cheremul intereselor politice

Dupa ce au anulat vechile concesiuni privind activitatea de pescuit din Delta Dunarii, autoritatilor nu le-a scapat nici recoltatul stufului. Mârâind printre dinti ca fostii concesionari au fost oamenii PSD-ului, reprezentantii Administratiei Biosferei Delta Dunarii s-au grabit sa concesioneze rezervele de stuf unor firme apropiate de PNL (guvernatorul Paul Cononov este membru al acestui partid). Incendiile izbucnite în ultima luna în Delta au oferit prilejul unor oficiali ai ARBDD sa arate cu degetul catre SC Stuf Delta Production SRL, concesionarul rezervelor de stuf din zona Grindului Lupilor. Mai ales ca patronul acestei societati, Octavian Popa, a obtinut contractul pe vremea PSD-ului si este banuit de relatii apropiate cu Bittner si Nastase.

Un articol de Mihai Razvan ROTARU

Între noul guvernator al Deltei si Octavian Popa sunt relatii tensionate înca din 2004, când primul a fost numit sef la ARBDD. Acest lucru este recunoscut de fiecare dintre cei doi. Cononov spune ca Popa încalca legea, depasind limitele precise trasate pe Grindul Lupilor, între zona din care se poate recolta stuful si aria strict protejata. În replica, Popa considera ca e vorba de o vendeta politica: “Guvernatorul Deltei este nemultumit ca eu am luat atitudine împotriva intabularii cu acte false a unor terenuri de pe Grindul Lupilor. Primarul Grameni, din localitatea Mihai Viteazu, îi este coleg de partid si de aceea îi ia apararea. În schimb, instantele de judecata au demonstrat ca pe grind se comit ilegalitati. Si asta pentru ca oameni importanti vor sa îsi ia terenuri în acea zona. Eu nu vreau sa fac politica si m-am tinut departe de aceste sfere, dar nu pot sa nu observ ca în cazul acelor terenuri e vorba de interese politice”.
Puternicele incendii ce au izbucnit în ultima luna pe teritoriul rezervatiei pare a fi prilejul pentru oficialii ARBDD pentru a arata cu degetul înspre Popa. Reprezentantii ONG-ului de mediu Oceanic Club au inventariat distrugerile produse de incendii în zona complexului lagunar Razelm-Sinoe, pe o suprafata de 2.000 mp. Dupa o conferinta de presa inedita, în care reprezentantii Oceanic Club au asezat pe trotuarul din fata Prefecturii Constanta carapace de testoase omorâte de flacari, directorul ONG-ului, Razvan Popescu Mirceni, s-a lansat în acuzatii: „S-a stabilit ca incendiile au fost provocate si nu sunt simple accidente, principalul suspect fiind societatea comerciala care exploateaza stuful“. Adica SC „Stuf Delta Production“ SRL.

O data gasit “vinovatul”, directorul executiv adjunct al ARBDD, Grigore Baboianu, i-a invitat pe reperezentantii Oceanic-Club la Tulcea pentru a semna un protocol de supraveghere a complexului lagunar Razelm – Sinoe.
Octavian Popa neaga toate acuzatiile care i se aduc si considera ca la mijloc e vorba tot de interese politice. “Cum as fi putut sa dau foc stufului, când noi din asta traim. În plus, eu am platit deja acest stuf, printr-o redeventa stabilita prin contract. Deci ar fi fost absurd ca dupa ce am platit, sa dau foc materiei prime cu care lucrez. Tocmai de aceea noi am stins focuri aprinse în zona”. Popa considera ca vinovati sunt braconierii, care s-au înmultit foarte mult o data cu schimbarea regimului de concesionare a activitatii de pescuit în Rezervatie. Acestia, spune Popa, se întorc noaptea de la pescuit si aprind focuri sa se încalzeasca, iar din cauza vântului se aprinde stuful. Contactat de ziarul DEZVÃLUIRI, guvernatorul ARBDD, Paul Cononov a fost prevazator si ne-a declarat ca nu poate sa dea vina pe SC Stuf Delta Production, pâna când organele de ancheta nu vor gasi vinovatul, chiar daca nu are o relatie prea buna Octavian Popa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top