Politic

Ștefan Mihu, către Ministrul Sănătății, despre carantinarea persoanelor vârstnice: Așteptăm clarificări sau demisia dumneavoastră

Senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Sănătății cu privire la propunerea carantinării forțate a persoanelor vârstnice.
Opinia publica din tara noastră a fost literalmente bulversata de unele alegații stupefiante, care au circulat insistent in spațiul public si care v-au fost atribuite dvs., urmare a interviului pe care l-ați acordat, zilele trecute, pentru Realitatea Plus, aserțiuni reluate insistent, ulterior, pe mai multe site-uri!
In mod concret, făceați referire, cu seninătate, la ideea unei carantinari forțate a persoanelor vârstnice, infectate sau nu cu COVID 19, in numele unei pretinse « siguranțe sanitare », totul, evident, din foarte marea grija a autorităților fata de aceasta categorie sociala, considerata ca fiind deosebit de vulnerabila !
Dincolo de faptul ca simpla idee de a pune laolaltă, adică de a reuni, in același spațiu, persoane sănătoase cu unele infectate indica o logica, cel puțin in suferința, vehicularea unei asemenea enormități vine sa se adauge, din păcate, altor masuri sau inițiative, cel puțin regretabile, eufemistic vorbind, pentru a nu spune aberante, adoptate de membrii guvernului din care cu onor faceți parte, la adresa persoanelor vârstnice !
Desigur ca, unii, mai naivi sau creduli – categorie in care marturisesc ca am fost tentat sa ma numar si eu – s-ar fi asteptat, poate, ca « grija » si atentia, cu totul speciale, ale autoritatilor fata de persoanele varstnice sa se manifeste prin masuri cu o alură sau « față », daca imi permiteti expresia, ceva mai umane! M-as fi asteptat, de exemplu, ca persoanelor in varsta sa le fie distribuite, in mod prioritar si/sau la preturi subventionate, masti si manusi de protectie, sa fie intrebate daca au sau nu ce sa puna pe masa, daca dispun de banii necesari pentru cumpararea de medicamente sau, poate, sa le fie asigurat, macar, accesul cu prioritate la cozile din supermarketuri si farmacii!
Dar nu, nici vorba de asa ceva, initiativele « mintilor stralucite » care au conceput, aprobat si pus in practica masurile draconice, discriminatorii si complet ilogice la adresa batranilor nostri au fost si raman ceva mai « prozaice » : dupa veritabila lor « arestare » la domiciliu decisa de guvern, a urmat inghesuirea, literalmente, a acestora pe parcursul a 120 de minute, la ore de maxima aglomeratie diurna, pentru « socializare » si rezolvarea treburilor zilnice !
Cu toate acestea, tin sa va reamintesc, domnule ministru, ca vorbim despre un segment de cetateni reprezentand circa 20-25% din populatie si despre un interval orar in care matusile, unchii si bunicii nostri si poate si ai dumneavoastra, altfel foarte vioi, pentru ca, nu-i asa, varsta le permite, trebuie sa dovedeasca adevarate virtuti sportive : sa astepte la mijloacele de transport in comun, sa stea la cozi in piete, supermarketuri sau farmacii si, de ce nu, la cabinete medicale, pentru ca, de la o anumita varsta, cam ai nevoie si de asa ceva ! Dar stati, asta nu este tot, ei trebuie sa ajunga, la timp, inapoi la domiciliu, de preferat, inainte de orele 13, trecute fix – cum ar spune marele Caragiale si ar fi de ras daca nu este, de fapt, de plans – pentru ca altfel, cu amenzile care ii asteapta, nu este de glumit si respectivii risca sa raman si fara mancare si fara medicamente, atatea cate isi puteau permite!
Domnule ministru, in calitatea dvs., de cadru medical cunoasteti sau ar trebui sa cunoasteti importanta deosebita a activitatii fizice pentru mentinerea unei bune stari de sanatate fizica si mentala, indiferent de varsta, lucru valabil, mai ales, pentru persoanele trecute de prima tinerete ! In context, ne intrebam, cum se face ca, din pozitia dvs. de membru al Grupului de Comunicare Strategica, nu ati avut nimic de obiectat atunci cand s-a decis ca este nevoie de un interval de timp pentru plimbarea animalelor de companie – dar nimeni nu s-a gandit ca si persoanele in varsta au nevoie de putina miscare sau plimbare, si asta tot din considerente de sanatate, mai ales atunci cand perioada de restrictionare incepe sa capete proportii ce depasesc tot mai mult estimarile initiale!
Domnule ministru, in unele interventii pe care le-ati avut in cursul zilei de ieri in mass-media, ati negat – cum altfel? – paternitatea alegatiilor aberante referitoare la carantinarea fortata a persoanelor varstnice! Consideram, insa, ca in raport cu emotia colectiva cu totul deosebita si tulburarea adanca generate in societatea romaneasca de simpla vehiculare a unor asemenea asertiuni, cu trimitere la practici reprobabile si vremuri de mult apuse, condamnate unanim peste tot in lume,  simpla infirmare in interviuri publice nu este, nici pe departe, suficienta!
Pe cale de consecinta, va adresam solicitarea ca institutia pe care o reprezentati sa clarifice si sa infirme in mod oficial alegatiile respective !
În caz contrar, asteptam demisia dvs. !

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top