Editorial

Hristos a înviat a treia zi, după scripturi și a doua zi, după Vela

Atunci când faci o prostie, cel mai nimerit lucru este să recunoști și să îți ceri iertare pentru greșeală. Dacă încerci să o dregi, în 9 din 10 cazuri vei face o prostie și mai mare decât prima. Așa i s-a întâmplat și nevolnicului Vela, care după ce a pupat poala Patriarhiei, a scuipat în obraz pe toți românii ortodocși și a maimuțărit minunea Învierii.
Niciodată, nici în cele mai negre vremuri ale comunismului, nici în vremea stăpânirii musulmane din Dobrogea, nu s-a interzis – cu subiect și predicat, prin act oficial al guvernului, președintelui sau sultanului – ca românii ortodocși să respecte o parte sau alta din tradiția lor religioasă. A făcut-o Vela acum, printr-un simulacru legal, la care proasta de B.O.R. a aderat, cu voioșie.
În fiecare duminică, la liturghie, norodul și preotul recită că ”Hristos a înviat a treia zi după scripturi”. Prin dispoziția lui Vela și acordul cu B.O.R., în Anul Domnului 2020, Hristos a înviat a doua zi: Lumina Sfântă trebuia distribuită credincioșilor, conform nomelor enunțate sentențios de Vela, exclusiv sâmbătă – a doua zi în tradiție, după răstignirea Mântuitorului care este marcată tradițional în Vinerea Paștilor.
Cum a fost posibilă această maimuțărire a tradiției creștine? Foarte simplu – Vela a încercat să dreagă prostia comisă anterior. Mai întâi, Vela i-a discriminat pozitiv pe creștinii ortodocși: Printr-un acord semnat cu BOR, polițiștii și jandarmi deveneau purtători de lumină, fiind obligați să colinde pe la casele enoriașilor cu pască, lumină și – de ce nu? – cu niscai covid. Reacția la această inițiativă deplasată a fost feroce: internetul și presa s-au reunit sub sloganul ”De Paște, virusul vine cu girofarul!” Reorientarea politicii de stat a fost semnalată de președintele Iohannis, care a cerut revenirea asupra deciziei de a pune polițiștii la dispoziția B.O.R.
Guvernul s-a executat prompt. Ministrul Vela, ca orice milițian zelos, a sărit dintr-o extremă într-alta. Așa că a purces să îi persecute pe creștinii români ortodocși pe care până mai ieri îi discriminase pozitiv. Mai întâi, polițiștii și jandarmii au fost scoși de la serviciul de pască-delivery. Normalitatea s-a terminat aici, restul măsurilor fiind unele excesive, inutile, de-a dreptul câinoase, unele de persecutare a 20 de milioane de creștini care nu aveau nicio vină că Vela sau alții din guvern au vrut să deconteze capital de imagine de pe urma unei asocieri cu B.O.R. Noul acord prevedea:
1. Lumina Sfântă urma să se distribuie exclusiv Sâmbătă 18 aprilie, contrar tradiției și scripturilor, care spun că Învierea – și ritualurile aferente, inclusiv urarea Hristos a înviat, sunt în ziua de Duminică.
2. Distribuirea Sfintei Lumini era descurajată – de această operațiune aveau voie să se ocupe doar preoții și maxim 5 voluntari în fiecare parohie. Având în vedere că preoții aveau de pregătit cea mai importantă slujbă a anului, care putea să dureze până la ora 5 dimineața, doar parohiile cu schema de personal supraîncărcată puteau să trimită un preot în această misiune. La țară, unde un preot acoperă 4 sau 5 biserici din sate aflate la zeci de kilometri distanță ale aceleiași comune, niciun preot nu putea participa la acestă misiune. Cei cinci voluntari trebuia să respecte regulile și să aibă ecuson ștampilat de parohie, cu ”data de identificare” – o cerință atât de abstractă și neclară, încât nici Vela, probabil, nu știe ce înseamnă…
3. Regulamentul M.A.I. – B.O.R. se referea la exclusiv la Sfânta Lumină de la Ierusalim. Aceasta a sosit cu avionul la Otopeni la 18.15, alte curse aviatice fiind programate către alte colțuri ale țării, unde ar fi putut fi disponibilă cel mai devreme la 19.30 -20.00. Deci preoții și voluntarii aveau de ales – fie lucrau pe acordul MAI-BOR, cu lumina de la Ierusalim (caz în care aveau o oră-două să preia lumina și să ajungă cu Ferrari-ul până la Cocârlații din Deal unde să o livreze credincioșilor) – fie scăpărau amnarul ei înșiși și livrau lumină de producție autohtonă, acționând pe lângă regulament și punându-și pielea la saramură.
4. Credincioșilor li se interzicea să iasă din casă. Conform ordonanțelor militare, sâmbătă noaptea, dacă un luteran, un musulman sau un ateu voia să iasă la alergare, la plimbat câinele, sau la cumpărături, acesta era în regulă. În schimb, dacă un român creștin ortodox făcea un pas afară din casă cu o lumânare în mână, el risca să fie luat pe sus de poliție. Nu conta dacă el avea mască, mănuși, dacă stătea la 50 de metri de alte persoane, dacă nu se expunea și nu expunea pe alții la vreo îmbolnăvire. Simplul fapt că era ortodox în căutare de lumină îl stigmatiza.
5. Condițiile pentru luarea luminii la bloc erau imposibil de îndeplinit. Conform regulamentului, la blocuri, putea lua lumină doar un singur reprezentant al asociației de proprietari sau chiriași. Conform legii, forul decizional al acestor asociații este Adunarea Generală a Proprietarilor, iar deciziile sunt valide doar în prezența a 50% + 1 membri, cvorumul nemaifiind necesar decât dacă adunarea este la a doua convocare. Pentru ca asociațiile să poată desemna persoana aia de care vorbea boierul Vela, trebuia convocată adunarea, închiriat un spațiu în care ea să se desfășoare, apoi dacă nu se îndeplinea condiția de cvorum, reconvocată. Legal, acest lucru este imposibil de făcut, termenul de reconvocare a adunării fiind mult mai mare decât cele două zile disponibile – de miercuri (când a anunțat Vela regulamentul), până vineri (când începea distribuirea paștilor). De asemenea, adunările de mai mult de 3 persoane sunt interzise prin ordonanțele militare, deci pentru a îndeplini regulamentul de paște, trebuia să încalci Ordonanța Militară (20.000 de lei amendă + dosar penal, după noroc).
6. Boierul Vela s-a făcut că nu știe că în asociațiile de proprietari pot fi și 1.000 de membri. Blocul în care stau eu e într-o asociație cu 9 alte blocuri. La nivel național sunt mii de asociații în care sunt 2 sau mai multe condominii. După Vela, la mine la asociație trebuia să se găsească un nebun care să meargă cu lumină la câteva sute de apartamente. Același nebun trebuia să treacă strada pentru a ajunge de la un bloc la altul, lucru interzis de regulamentul M.A.I – B.O.R. Deci nebunul respectiv trebuia: a) să colinde cu lumina vreo 2-3 ore, b) să riște de vreo 10 ori să ia amendă.
7. Condițiile pentru îmbolnăvire au fost mărite simțitor. În varianta inițială, polițiști sau jandarmi echipați corespunzător distribuiau lumina. După schimbarea regulamentului, în ecuație intrau preoți, voluntari, șefi de asociație care colindau să strângă mandate de vot, sau adunări generale cu zeci de participanți, persoane de semnate de asociații care colindau din bloc în bloc ș.a.m.d. Practic, revizuirea regulamentului nu a bifat decât două obiective: 1. persecutarea creștinilor ortodocși, respectiv 2. Scoaterea M.A.I. din ecuație. Obiectivul care ar fi trebuit să fie principal, sau unic – prevenirea răspândirii virusului – a fost ratat cu totul, căci noua procedură presupunea un număr mai mare de persoane și mult mai multe interacțiuni. Preoții și credincioșii au fost puși să aleagă – stau fără Lumină, sau riscă amenzi și îmbolnăvire.

La finalul conferinței prin care anunța discriminarea creștinilor ortodocși, Vela a ținut să mulțumească șefului B.O.R. – Daniel. Lucru demn de luat în seamă și de ținut minte – regulamentul de Paște nu a fost semnat doar de sudorul Vela, mândrul mânuitor al limbii de lemn, șeful milițienilor. Această acțiune mârșavă de discriminare a românilor ortodocși a fost semnată și de patriarhul Daniel, cel care s-a dovedit, o dată în plus, a nu fi apărătorul credincioșilor, sau măcar al credinței.
La final, singurul rezultat al regulamentului a fost o recoltă-record de amenzi. De Paște, lumea iese să ia lumină, apoi stă acasă și se ghiftuiește. Cu toate astea, în noaptea de Paște, miliția română a dat la fel de multe amenzi ca în perioada precedentă, în care toți românii ieșeau la cumpărături – aproape 12 milioane de lei în total.
Dacă Vela ar fi vrut să repare greșeala, ar fi fost suficient să anuleze acordul inițial. Ortodocșii ar fi avut voie să iasă din casă ca toți ceilalți și respectând aceleași reguli de distanțare socială, slujbele ar fi putut să se desfășoare ca și până acum.
Discriminarea și pedepsirea ortodocșilor a fost o mârșăvie. Mai ales dacă ne gândim că, de Paștele catolic și protestant, nu s-au făcut reguli speciale care să-i încuie în casă pe luteranul nostru președinte sau pe frații catolici. Peste două săptămâni începe Ramadanul. Ca să fie corect până la capăt, Vela ar trebui să dea un edict prin care musulmanii să nu aibă voie să circule după apusul soarelui. În ceea ce mă privește, sper sincer că nu o va lua și că semenii musulmani nu vor simți pe pielea lor discriminarea religioasă de stat. Nu trebuie să ne alarmăm însă – Vela probabil că nu are habar de musulmani și oricum nu sunt semne că ar avea curajul necesar ca să își asume o asemenea măsură.
În ceea ce privește majoritatea creștin ortodoxă, sunt și motive de bucurie. Cu trecerea Paștelui, am trecut împreună încă un test. Am respectat cu sfințenie un regulament cu valoare legală zero barat, care nu avea nicio aplicabilitate înafara M.A.I. și B.O.R. Am dovedit că suntem suficient de proști și de obedienți încât să acceptăm călcarea în picioare a drepturilor religioase și discriminarea religioasă gratuită. Lumina se putea lua, respectând celelalte reguli pe care le respectăm oricum, dar noi am fost închiși în case pentru că suntem creștini și nu am zis nici Pâs!

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top