Litoralul românesc

Statul poliţienesc, instaurat în ”primăria PSD” de la Mangalia

Primarul municipiului Mangalia a reuşit, în scurtul timp trecut de la preluarea mandatului, să îşi atragă nenumărate critici.

Un articol de Răzvan PETRE

Pe lângă finanţările europene pierdute, jongleriile cu contractul de colectare a gunoiului menajer şi angajarea în primărie a peste o sută de prieteni şi colegi de partid, la lunga listă a acuzelor s-a mai adăugat, săptămâna trecută, încă una, foarte gravă – instaurarea la Mangalia a unui regim securist, care include o reţea de turnători, precum şi folosirea angajaţilor primăriei pentru intimidarea contestatarilor.

Prezent, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PD-L Constanţa, fostul primar al Mangaliei a făcut o serie de referiri la activitatea desfăşurată de Claudiu Tusac – noul primar al municipiului. Vorbind din postura celui care a condus instituţia timp de 12 ani, Zanfir Iorguş a criticat unele măsuri luate de noul primar, mergând până la a cere, printr-o scrisoare publică, implicarea prefectului pentru stoparea abuzurilor din primărie.

Iorguş a criticat, printre altele, faptul că, de la preluarea mandatului de primar de către Tusac, în Primăria Mangalia se fac angajări pe bandă rulantă. Conform datelor vehiculate în presă, în ultimele patru luni, aici ar fi fost angajate peste o sută de persoane, cifra avansată de Zanfir Iorguş fiind de circa 120 de noi angajaţi. În opinia fostului primar – actual candidat pentru un loc în Parlamentul României – acesta este modul în care Tusac îi recompensează pe cei care l-au ajutat în campania pentru primărie. Un exemplu adus de Iorguş este biroul însărcinat cu relaţia cu asociaţiile de locatari, în care lucra înainte o singură persoană, iar în momentul de faţă sunt angajaţi nu mai puţin de şase funcţionari, care nu au nici măcar loc pentru a încăpea în spaţiul fizic al biroului. Un alt fapt reclamat este acela că în primărie lucrează, în acest moment, oameni care nu au pregătirea necesară, iar unii dintre ei nici nu figurează, oficial, în organigrama instituţiei.

Reţea de turnători şi agenţi de intimidare

Motivul pentru care Zanfir Iorguş a solicitat implicarea lui Dănuţ Culeţu pentru stoparea abuzurilor din Primăria Mangalia, este instituirea a ceea ce el numeşte „o practică securistă”. Conform declaraţiilor lui Iorguş, „toţi angajaţii primăriei, la sfârşit de program, fac o notă informativă adresată primarului” în care trebuie să declare toate lucrurile care l-ar putea interesa pe Tusac.

Un alt fapt reclamat de fostul primar este acela că, „din dispoziţia domnului Tusac, s-au retras toţi gardienii” responsabili de paza unităţilor de învăţământ şi a altor obiective, aceştia fiind trimişi să patruleze oraşul. Scopul acestei măsuri, aşa cum s-a afirmat în conferinţa de presă, este intimidarea agenţilor economici şi a cetăţenilor care distribuie presa critică la adresa lui Tusac, precum şi a acelora care afişează mesajele electorale ale adversarilor politici ai PSD-ului.

Viceprimarul, turnat primarului Tusac

Dovada adusă de Zanfir Iorguş în sprijinul afirmaţiilor sale este o declaraţie în genul celor invocate. Aceasta este semnată, poartă ştampila Primăriei Mangalia şi are număr de înregistrare. În conţinutul declaraţiei, autorul – consilier în cadrul primăriei, relatează participarea sa la o şedinţă cu directorii unităţilor de învăţământ din municipiu. Pe lângă activităţile anodine prezentate în declaraţie, consilierul menţionează faptul că viceprimarul Viorel Oleniuc (n.r. – între timp, acesta a demisionat din funcţia deţinută) „la problema ridicată (…) cu privire la serviciile medicale obligatorii ale cadrelor didactice a intervenit recomandând firma soţiei sale pentru prestarea acestora”. În acest mod, angajatul primăriei îl toarnă cu spor pe fostul viceprimar. Dacă informaţiile prezentate în declaraţie sunt adevărate şi pot fi probate cu martori, atunci faptul că Oleniuc a intervenit, la limita infracţiunilor de abuz şi trafic de influenţă, în favoarea firmei soţiei sale, poate pune într-o lumină nouă demisia acestuia din funcţia de viceprimar, la doar câteva luni de la instalarea în funcţie.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top