Ştiri

Startul maratonului electoral aduce pâine şi circ pentru comunităţile locale

România anului 2009. O situaţie politico-economică care s-a declanşat în momentul în care ţara se chinuia să se adapteze unei noi realităţi, să îi spunem „ euro pene”, şi-aşa prea greoaie pentru ritmul României. A mai venit şi criza. Ca şi cum nu era de ajuns, exact în perioada în care am fi avut mai mare nevoie de ei, au fugit, s-au dizolvat, s-au demis, s-au încăpăţânat. Mă întrebam zilele trecute dacă există un ministru al Educaţiei şi dacă da atunci cine e? Interimarul Emil Boc? Sau n-avem ministru la şcoală? Şi exemplele pot continua. Pe de altă parte, mă întrebam dacă avem premier? Răspunsurile sunt: ori nici unul, ori vreo trei. Boc cel care a fost demis, Lucian Croitoru, desemnat de preşedinte, ori Klaus Johannis, cel mai iubit dintre posibilii premieri? Şi dacă e tot Boc, atunci ce efect a mai avut moţiunea, dacă avem acelaşi premier şi aceiaşi miniştri? Şi dacă se caută premier, atunci când îl vor găsi? Cu câte zile înainte de alegeri? Am căutat răspunsurile la aceste întrebări în rândul primarilor din judeţele Constanţa şi Tulcea, adică în rândul celor ce îi reprezintă pe oamenii care au cel mai mult de suferit de pe urma orgoliilor politice de la centru. Culmea, însăşi electoratul.

Un articol de Andreea PAVEL

Cine este premierul României?

Ion Adam, primar Comana (PNL): „Avem noi premier? Avem doar unul desemnat şi până va fi pus în funcţie este Boc, cel demis. Iar Johannis este susţinut de coaliţie”
Gabriel Tătulescu, primar Saligny (PSD): „Cel desemnat este Croitoru, însă mă uit la televizor şi nu-mi vine să cred. Pe de altă parte, coaliţia are dreptate şi e corect ceea ce face. La fel ca şi noi (primarii, n.red.), parlamentarii sunt cei care au dreptul să delibereze”.
Gheorghe Moldovan, primar Albeşti (PD-L): „Păi, avem un interimar, pe Emil Boc. Până când se calmează apele, dumnealui este premier. După aceea, probabil Croitoru”.

„Preşedintele poate dizolva Parlamentul” a fost o gafă?

I.A.: „Băsescu a ameninţat şi a încercat să şantajeze, dar nu era nevoie pentru că parlamentarii ştiu că acest lucru este posibil şi nu vor dori niciodată să se ajungă aici. Vă daţi seama că a fost o gafă intenţionată, dar populaţia nu ştie asta pentru că dacă se dizolvă Parlamentul, 40% din electorat se bucură. Staţi liniştită, că Băsescu nu face afirmaţii întâmplătoare. Şi după aceea a spus că a greşit şi şi-a cerut scuze doar că se ne mai amintească odată ce are de gând”.
G.T.: „Preşedintele şi-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, interesele, în mod direct. Fără să ţină cont, pentru că este un profesionist. Pe de o parte îl înţeleg pentru că a trăit pe mare şi nu face decât să continuie să se joace cu vieţile oamenilor”.
G.M.: „Nu cred că a vrut să îi potolească sau să îi ameninţe aşa cum se spune, ci doar a citat o prevedere constituţională. Până la urmă are dreptate, pentru că un preşedinte poate să facă asta, iar ei (parlamentarii, n.red.) nu trebuie să uite”.

De ce nu a fost desemnat Johannis?

I.A.: „Păi, cum să desemneze Băsescu pe cineva care nu vine din partidul lui? Normal că nu l-a pus premier pentru că a fost propus de opoziţie”
G.T.: „L-a refuzat pe Johannis pentru că este susţinut de PSD, PNL şi UDMR. Din păcate nu vom avea parte de un premier ca Johannis şi spun din păcate pentru că este un om care a pornit de jos şi a reuşit să ajungă unde este acum doar pentru faptul că este un bun administrator, iar ţara are nevoie să fie condusă administrativ, nu politic”.
G.M.: „Klaus Johannis nu e atât de independent precum pare sau vrea să pară. Este susţinut de PSD şi PNL, partide cu care simpatizează. Croitoru în schimb este independent”.

Va obţine Băsescu al doilea mandat?

I.A.: „Tot el va ieşi preşedinte, cu siguranţă. Pentru că asta e calitatea poporului român. Din care facem şi noi parte”.
G.T.: „La mine în comunitate n-am auzit niciodată să se spună ceva bun de Băsescu”.
G.M.: „După 22 noiembrie se vor stabiliza lucrurile, iar lumea trebuie să se gândească foarte bine pe cine votează. Probabil se va spune că sunt subiectiv, pentru că fac parte din PD-L, dar iată că după Revoluţie cei care s-au aflat la guvernare cel mai mult timp sunt cei de la PSD şi unde s-a ajuns acum. Nu spun că este exclusiv vina lor, dar o mare parte din vină, mai mare decât a celorlalţi, le aparţine pentru situaţia în care ne aflăm. Ei strică, iar acum pentru că nu pot scoate ţara din criză, caută nişte tehnocraţi care să repare situaţia. Cât despre Băsescu, cred că este preşedintele care a încercat să scoată la iveală anumite lucruri şi să facă ceva pentru ţara asta”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top