Opinii

Primăria Cernavodă a organizat “Exerciţiul de protecţie şi intervenţie în cazul unui accident nuclear”

În perioada 19 – 23 octombrie, în Cernavodă s-a desfăşurat “Exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear – Axiopolis 2009. Autorităţile locale şi centrale şi comitetele pentru situaţii de urgenţă se pregătesc astfel pentru  acţiunile de apărare a populaţiei şi a salariaţilor centralei nucleare, în condiţiile unei urgenţe nucleare. Scopul exerciţiului este de a identifica deficienţele sistemelor naţionale de răspuns la urgenţă, care pot încetini răspunsul şi limitarea consecinţelor unui accident nuclear. Se vor simula acţiunile de îmbarcare şi evacuare a populaţiei, de acordare a primului ajutor şi de intervenţie în cazul unui posibil accident.

Un articol de Andreea PAVEL

Alarmarea populaţiei se va face cu sirene din posturile de înştiinţare amplasate în zonele principale ale oraşului.  Au fost stabilite trei  puncte de îmbarcare. La Şcoala 1 şi Şcoala 2, de unde  evacuarea se va face  pe calea ferată  cu o  garnitură de tren specială. La Şcoala 3,  de unde evacuarea se va face  cu mijloace de transport rutier – trei autocare  care se vor deplasa  la Medgidia.  Cel de al treilea punct de îmbarcare este la Grupul Şcolar Industrial Energetic, de unde va pleca un microbuz spre Gara fluvială. De aici evacuarea se va face cu o ambarcaţiune pe apă către Topalu. În  punctele de îmbarcare  se vor afla reprezentanţi ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă,  Poliţiei locale,  Poliţiei rutiere, cadre medicale, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ. Centrul MedEvac (căutare, salvare şi evacuare medicală) se va afla la Clubul Sportiv Axiopolis. Pentru desfăşurarea  exerciţiului în bune condiţii, vor fi luate măsuri de siguranţă privind traficul în zonele de desfăşurare a exerciţiului şi delimitarea prin marcaje specifice a zonelor de desfăşurare a exerciţiului. Primăria Cernavodă a demarat o campanie de informare a locuitorilor oraşului privind derularea exerciţiului, prin anunţuri la posturile locale de cablu şi radio, pliante informative distribuite prin cutiile poştale, instituţii, mesaje prin portavoce, prin care cetăţenii oraşului erau rugaţi  să îşi păstreze calmul și să îşi continue activităţile curente, dat fiind faptul că la mijloc era vorba doar de un exerciţiu.

Finanţare nerambursabilă pentru integrarea rromilor în societate

Pe de altă parte, comunitatea de etnie rromă din Colonia Columbia – Zona Prund va beneficia de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului de Intervenţii Prioritare prin intermediului Fondului Român de Dezvoltare Socială. Conform Programului de Intervenţii Prioritare (PIP), Primăria din localitatea Cernavodă, în parteneriat cu Grupul de iniţiativă şi organizaţia neguvernamentală SIDO, a obţinut fonduri de la Guvernul României prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai din comunitatea de rromi din Columbia –Zona Prund. Grantul acordat pentru realizarea proiectului este de 107.440 euro, iar contribuţia comunităţii este de 6,81 % din valoarea proiectului şi constă în muncă voluntară. Finanţarea, acordată sub formă de grant, va fi administrată de Primărie, în calitate de Agent de Gestiune a proiectului. Deciziile importante privind proiectul se vor lua în cadrul Grupului de Coordonare a Proiectului, format din reprezentanţii Primăriei şi celorlalţi parteneri.
Grupul de coordonare a proiectului a fost instruit în diverse aspecte ale managementului de proiect, în proceduri de achiziţii şi de contabilitate, el fiind responsabil de supervizarea execuţiei lucrărilor şi de organizarea contribuţiei membrilor comunităţii. Prin intermediul Grupului de Coordonare a Proiectului, comunitatea va fi informată periodic şi va fi implicată în monitorizarea participativă a rezultatelor. Pe parcursul realizării proiectului, FRDS va asigura sprijin tehnic şi monitorizare pentru buna desfăşurare a activităţilor, urmărind cheltuirea fondurilor alocate. Se estimează că de rezultatele proiectului „Reabilitarea cartierului de locuinţe din zona Prund printr-un proiect integrat de regenerare urbană. Reabilitare reţea de canalizare” vor beneficia un numar 393 locuitori ai comunităţii de rromi.
PIP este una din cele patru componente ale Proiectului de Incluziune Socială, proiect guvernamental în care sunt implicate mai multe ministere şi agenţii guvernamentale. Proiectul de Incluziune Socială îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creşterea nivelului de incluziune socială pentru cele mai vulnerabile categorii de persoane din societatea românească. Finanţarea PIP este asigurată din fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un împrumut rambursabil de la Banca Mondială, în valoare totală de 15,4 mil. euro, iar derularea lui este asigurată de FRDS. Pentru buna derulare a PIP, FRDS colaborează şi comunică permanent cu Agenţia Naţională pentru Rromi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top