Fără categorie

„Am auzit că şeful Poliţiei şi un procuror din Medgidia vor să-mi însceneze un flagrant”

Interviu cu primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea

Dezvăluiri: Ce relaţii aveţi cu Centrala Nucleară?


Mariana Mircea
: Am lucrat 11 ani la Centrală, între 1990 şi 2001. Am început ca inginer simplu şi înainte de a-mi da demisia am fost şef proiect special “Evaluarea probabilistică a securităţii nucleare”. În cei 11 ani am avut si iniţitativa înfiinţării unui nou sindicat, pentru că cel existent consideram că nu reprezintă interesele angajaţilor. Am făcut si grevă protestând pentru că nu ni se plăteau orele suplimentare. A fost o experienţă grea şi interesantă înfiinţarea acelui sindicat. Atunci mi-am dat seama de capacitatea de mobilizare pe care o am şi de puterea pe care o am ca lider. Le-am demonstrat că îi pot reprezenta, iar ei m-au urmat.

Dezv: După ce aţi plecat de la Centrală aţi activat într-un ONG cu preocupări legate de energia nucleară?

M.M.
: Când am plecat de la Centrala Nucleară eram deja de 4-5 ani consilier local, începusem deja împreună cu alte ONG-uri o analiză a situaţiei vizavi de relaţia centralelor nucleare cu comunităţile locale. Din 2002 am început o colaborare mai apropiată cu GMF, adică Asociaţia Europeană a localităţilor cu utilităţi nucleare. Am fost vicepreşedinte al Asociaţiei între 2003-2005, iar acum sunt iarăşi. În general funcţiile nu contează pentru mine, dar experienţa aceasta m-a pregătit foarte bine şi m-a determinat să acţionez în continuare pentru că văzând experienţa altora ţi se pare că nedreptatea este şi mai mare.  

Dezv: Ce beneficii au comunităţile locale din Vestul Europei, pe teritoriul cărora sunt amplasate centrale nucleare?

M.M.: Beneficiile nu seamănă, sunt destul de diferite. Eu, împreună cu reprezentanţi ai ONG-urilor considerăm că modelul sloven ar fi potrivit. Pe de o parte era vorba de o fostă ţară comunistă, membră în prezent a Uniunii Europene, există multe similitudini de gândire, de atitudine. Şi ei au un depozit de deşeuri radioactive şi de o unitate nucleară. După modelul sloven, pe scurt, în funcţie de populaţia din zona de excludere şi de populaţie redusă, se alocă o sumă de bani pentru dezvoltarea comunităţii locale, o aşa numită compensaţie. De asemenea, pentru înfiinţarea depozitului de deşeuri radioactive se dă comunităţii o altă compensaţie. Totodată se înfiinţează şi un comitet local de informare care are rolul de a înţelege ce se întâmplă cu obiectivele nucleare şi ce reprezintă interesele cetăţenilor. Pentru noi este dureros că nu avem nici acest Comitet, autorităţile din domeniul nuclear nedorind o astfel de relaţie. Este foarte importantă şi informaţia, pentru că altfel degeaba primeşti bani. Deci noi am susţinut ca modelul sloven să se aplice şi în România. Conducerea centralei consideră că modelul suedez este bun pentru că acolo nu există bani care se cheamă compensaţie. În schimb, în Suedia impozitul şi TVA-ul, rămân la localităţi.

Dezv: Şi asta e o compensaţie, practic.

M.M.: Bineînţeles. Eu n-am nimic împotrivă ca în orice moment conducerea centralei să aplice modelul suedez la Cernavodă. Până la urmă compensaţiile sunt interpretate ca un fel de milă, iar noi nu cerşim, să se înţeleagă foarte bine. Efectiv ne cerem drepturile în această situaţie. Dacă am fi în Suedia am avea dreptul acesta şi la fel în orice altă ţară europeană. În România clădirile centralei nucleare sunt scutite de impozit. Fiind o activitate economică este ilogic să fie scutite.

Dezv: Putem vorbi despre un război între primarul Mariana Mircea şi conducerea Centralei Nucleare?

M.M.: Putem vorbi de un război în măsura în care eu, ca reprezentant al comunităţii locale, mă simt ameninţată. Şi mă simt ameninţată.

Dezv: Vreţi să ne detaliaţi? Presa a scris de anumite grupuri de interese din jurul centralei.

M.M.: Nu vreau să acuz pe nimeni, nu ştiu cui aparţine iniţiativa, dar ştiu clar că, sistematic dintr-o direcţie, mă loveşte cineva fără nici un motiv, în afara acestuia. Mai exact, de anul trecut, când s-a format noul Guvern. Până atunci n-am simţit nici o ameninţare, aveam discuţii, ne contraziceam, votasem deja taxa de poluare, m-am întâlnit şi cu fostul prefect cu care am discutat despre valoarea taxei, dar discuţiile erau relativ omeneşti, ca un schimb de opinii. După luna ianuarie, deja a pornit o acţiune sistematică împotriva mea. Prima a fost chestia cu referendumul despre care vreau să spun că iniţial când am aflat de el, prin februarie, mi s-a părut amuzant. Faci referendum pentru ce? Care sunt acuzele pe care mi le poţi aduce? În schimb, am început să iau în serios această treabă când la începutul lunii martie m-am autoinvitat la Bucureşti la noul director al SNN care mă tot evita. M-am dus acolo pe ideea că trebuie să relatez istoria relaţiei comunitate – centrală  nucleară, având în vedere că dânsul este nou atât în domeniul nuclear, cât şi pentru Cernavodă. După ce am intrat şi l-am salutat, am şi primit ameninţarea: a fost prefect de Huneadoara şi că în această calitate a mai demis primari.

Dezv: Practic un prefect nu poate să demită un primar, în mod direct, nu?


M.M.
: Conform legii, nu, dar această frază este elocventă pentru modul de gândire: ne propunem să dărâmăm un primar şi îl dărâmăm prin orice mijloace. Am încercat să glumesc pe tema asta, dar am reţinut informaţia pentru că exact ce spunea dumnealui  începuse să se întâmple şi în localitate. Un referendum organizat de cineva despre care Poliţia îmi spune că ar fi proxenet şi încă o persoană care fusese eliminată din primărie tocmai pe motivul că moralitatea era puţin spus îndoielnică, pe vremea fostului primar.  Nu i-am luat în serios, având un astfel de comportament şi considerând că Poliţia trebuie să se ocupe de această situaţie, în nici un caz primarul. Am revenit, mi-am reconsiderat părerea după discuţia cu directorul SNN. Am aflat ulterior că până să ajung acolo, fuseseră deja atât fostul candidat, în prezent consilier, Soare, cât şi alţi reprezentanţi PD-L.  S-a confirmat implicarea organizaţiei PD-L Cernavodă în relaţia cu centrala nucleară la momentul înfiinţării EnergoNuclear, societatea care trebuie să se ocupe de continuarea lucrărilor la Unităţile 3 şi 4. Ministrul Videanu a venit la Cernavodă şi a.ţinut conferinţa de presă la sediul PD-L, nu la centrala nucleară. S-a dorit o demonstraţie pe faţă că obiectivul nuclear este al PD-L. Nici un Guvern din 1990 până acum nu a făcut aşa o demonstraţie. Ziariştii au fost şocaţi la momentul respectiv. Este clar o alianţă pe linia asta: PD-L – Centrala Nucleară, din momentul în care s-a schimbat conducerea de la Bucureşti.

Dezv: Miza este una politică, sau este vorba de bani? Sau şi una, şi alta?

M.M.: Este vorba de bani, pentru că indirect mi s-a sugerat că aş fi primar PD-L. Ar trebui să ne întrebăm cine se poate supăra atât de tare pe mine pentru că am cerut aceşti bani pentru localitate. Aceşti bani nu stau undeva, într-un seif, ci sunt rulaţi în anumite condiţii. Dacă vor fi luaţi şi daţi localităţii, se va supăra sigur cineva. Vă las pe dumneavoastră ca Organizaţie de Investigaţii Jurnalistice să vedeţi cine.
Ceea ce cunosc, este că bugetul SNN îşi permite să plătească această taxă. Chiar zilele trecute presa a publicat profitul SNN de anul trecut, profit pe care îl are şi anul acesta, deci se vede clar că taxa se poate plăti. S-a spus către presă că din cauza primarului din Cernavodă va creşte preţul energiei în ţară. Asta e o sfidare şi un fals. Este o manipulare urâtă a opiniei publice care doreşte să îndrepte o ţară întreagă împotriva oraşului nostru… . Eu nu solicit o creştere a preţului la megawat şi nici nu este nevoie de aşa ceva. Chiar am solicitat la majoritatea întâlnirilor să discutăm cu bugetul dânşilor pe masă pentru că n-am de gând să intervin în aşa fel încât să disturb ce se întâmplă în administrarea banilor la SNN, dar nu vreau nici să aud această motivaţie: nu sunt bani şi din cauza taxei creşte preţul energiei. Ar fi interesant dacă SNN şi Ministerul Economiei ar face o estimare acum cu cât ar creşte preţul pe megawat după iniţiativa de a uni Centrala Nucleară cu unele termocentrale care merg pe pierdere. Această iniţiativă este distrugătoare pentru obiectivul nuclear în sine fără a mai vorbi de comunitatea locală.

Dezv: Spuneaţi mai devreme de strângerea de semnături. Care este relaţia dumneavoastră cu Poliţia şi cu şeful Poliţiei?

M.M.: I-am cerut un raport vizavi de referendum. Evident că şeful Poliţiei cunoaşte foarte multe pentru că are informatori şi surse foarte bine puse la punct. A fost ciudat că, deşi iniţial mi-a spus că respectivul Costache ar fi proxenet şi că se întâmplă ceva, după aceea a dat înapoi când l-am rugat să îmi dea o declaraţie scrisă. Varianta iniţială a raportului şefului  postului făcea referire la fostul candidat Costache Manole, deşi era vorba de Costache Ion, cel care strângea semnături. O confuzie pe care n-ar fi făcut-o nici un copil.

Dezv: Deci nu se pune problema că nu era informat?

M.M.: Nu. Şi i-am zis să corecteze pentru că e o confuzie, dar deja de la această confuzie mi-am pus un alt semn de întrebare pentru că era o confuzie intenţionată. Plus că evita să dea o declaraţie scrisă, sau orice fel de răspuns.  Şi până la urmă am primit un răspuns în scris, pe care l-am comunicat Prefecturii şi Consiliului Judeţean, dar în continuare au devenit şi mai agresivi. Acţiunea a durat trei luni şi jumătate în care aceste persoane au mers din uşă în uşă şi vreau să vă spun că sunt departe de a fi persoanele care fac voluntariat. Trei luni şi jumătate non-stop. Mie mi s-a spus că au fost plătiţi şi pare foarte probabil pentru că trei luni şi jumătate nu ar face asta, voluntar. Deja în a doua parte a strângerii de semnături veneau locuitorii să se plângă de acţiune. Mă întrebau de ce nu iau măsuri. Le-am spus că nu pot lua măsuri pentru că Poliţia consideră că ceea ce se face acum în localitate este legal, deşi e evident că nu e legal. Dacă vroiau să facă asta trebuiau să facă un lucru legal, adică să expună motivele pentru care vor să organizeze referendumul. Pe unde au mers de fiecare dată spuneau altceva. În mare parte au manipulat. Am avut declaraţiile câtorva zeci de oameni care ori mi-au spus că nu au semnat, ori spun că au semnat deoarece li s-a promis că primesc lemne sau că sunt pe o listă pentru care primăria organizează ceva.

Dezv: Consideraţi că Poliţia nu s-a implicat în această chestiune?

M.M.
: Nu s-a implicat şi dacă îi întrebaţi consideră că a fost o acţiune legală. În urma intensificării, am făcut o plângere penală, pentru că aveam şi dovezi, declaraţiile oamenilor şi faptul că unii apăreau pe liste deşi nu fuseseră întrebaţi. Am sesizat Procuratura Medgidia care a întors dosarul tot spre analiza Poliţiei Cernavodă.

Dezv: Poliţia ar fi trebuit să îi cerceteze pe cei doi?

M.M.: Da. Şi iarăşi un lucru ce mi-a ridicat un mare semn de întrebare: după ce s-a înapoiat dosarul Poliţiei, l-am întrebat pe şeful Poliţiei: aţi avansat ancheta, aţi întrebat ce se întâmplă, de ce se manipulează oamenii? Mi-a spus ca nu puteau să demareze ancheta atât timp cât nu dădeam eu o declaraţie, dar ce puteam declara mai mult decât în plângere? S-au practicat nişte metode de tergiversare evidente.

Dezv: Circula o informaţie care a ajuns şi la urechile noastre care spune că şeful Poliţiei, cu ajutorul unui procuror de la Parchetul Medgidia ar vrea să vă pună la cale un flagrant.

M.M.: Am auzit şi eu aşa ceva. Din ce în ce mai mulţi îmi dau acest mesaj, eu nici nu-mi pot imagina cum ar putea să facă asta, dar probabil au dânşii metodele lor. Ciudat este că în momentul în care mi-am exprimat public opinia şi am spus în public că cineva încearcă să organizeze un flagrant, la câteva zile, într-o duminică, procurorul din Medgidia a dispus începerea urmăririi penale împotriva mea pentru un accident de muncă din iarna anului trecut.
Am fost chemată marţi în calitate de învinuit, pentru faptul că nu am prins în organigramă serviciul de protecţia muncii. Asta însemnând că am făcut un lucru penal. La Centrala Nucleară se cheamă “Serviciul de radioprotecţie, PM şi PSI”, iar eu aveam în organigramă “Biroul de resurse umane PM şi PSI” şi cu toate acestea consideră că am făcut o chestie penală.  

Dezv: Să înţelegem că acest procuror nu cunoaşte legea?

M.M.: Sincer, sunt uimită când am văzut acuzaţia şi m-am gândit: omul ăsta glumeşte sau nu cunoaşte legea? L-am întrebat dacă dânsul ştie cum a fost anunţat acel accident de muncă pentru că un accident de muncă produs cu cineva de la gospodăria comunală, un individ care era băut la momentul respectiv, care avea şefi deasupra lui, vreo trei, avea şi un şef de gospodărie comunală care este expert în protecţia muncii, că aveam responsabili numiţi pentru fiecare segment şi cu toate acestea consideră că dacă primarul organizează protecţia muncii eu trebuia să discut cu angajatul respectiv. I-am explicat că am avut peste 800 de angajaţi şi nu îi cunosc personal pe fiecare pentru că nu sunt un primar de la ţară care are cinci angajaţi. M-am gândit că face o confuzie. Probabil fac o chestie penală zilnic pentru că ar trebui, în viziunea dumnealui, să fac personal şi anchetele sociale şi orice lucru de detaliu pe care îl execută de fapt sute de angajaţi din aparatul primarului. Dacă o anchetă socială se face eronat ce o să facă? O să mă lege şi pentru asta?

Dezv: Şefii direcţi ai omului accidentat sunt într-un dosar?

M.M.: Am aflat că au fost chemaţi, dar interesant este că după ce au fost chemaţi au venit şi mi-au spus că in timpul anchetei întrebările procurorului vizau primarul.

Dezv: Practic avem imaginea unui război care se poartă pe mai multe fronturi? În presă, Justiţie, mediul politic, mediul economic. Care credeţi că va fi finalitatea acestui război?

M.M.
: Evident că se încearcă intimidarea mea, dar cei care mă cunosc ştiu că nu prea ţine asta cu intimidarea. Dacă nu mă intimidez, atunci poate vor insista să mă înlăture.

Dezv: Vreţi să transmiteţi ceva acestor persoane?

M.M.: Cred că ar trebui să înceteze acest război pentru că mai am trei ani de mandat şi trebuie să mă lase să-mi îndeplinesc promisiunile. Nu am încercat să lovesc pe nimeni în mod intenţionat sau poate indirect am lovit, solicitând aceşti bani pentru localitate.
Cred că este anormal ca nişte instituţii ale Statului să lovească alte instituţii ale Statului. Voi uza de toate prerogativele ce-mi revin ca primar ales chiar dacă trebuie să lupt juridic şi politic pentru apărarea drepturilor cetăţenilor din Cernavodă şi îndeplinirea promisiunilor pe care le-am făcut în faţa lor.

Au consemnat Mihai Răzvan Rotaru
                       Ştefan Doru COPOŢ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top