Nicolae Emilian a trecut în declaraţia de avere doar terenul, uitând că pe el are construită o casă
Ziarul DEZVĂLUIRI a descoperit un adevărat ranch pe care şeful Poliţiei Cernavodă, Nicolae Emilian, a uitat să îl treacă în declaraţia de avere. Domeniul se află la Seimeni, judeţul Constanţa, pe o insulă izolată de Dunăre şi două canale, unde mai mulţi „băieţi descurcăreţi” s-au apucat să îşi construiască case de vacanţă.
Ranch-ul lui Emilian are cea mai bună poziţie, cu o latură spre Dunăre şi alta spre canal. Domeniul său e format din mai multe clădiri şi un lac artifical de 1500 metri pătraţi, pe care şi l-a săpat chiar în curte. Bosul poliţiei Cernavodă şi-a tras şi un ponton pe canal, astfel că bărcile sale stau la adăpost şi pot ieşi imediat pe fluviu.
În declaraţia de avere completată în mai 2009, Emilian Nicolae a trecut două case în Cernavodă şi 500 mp de teren extravilan la Seimeni. E vorba chiar de această suprafaţă de teren, pe care şeful Poliţiei Cernavodă nu a băgat de seamă că are şi o construcţie. Să nu ştie Nicolae Emilian că fapta comisă este de natură penală, sau ar trebui să le dăm crezare celor care vorbesc despre numeroasele încălcări ale legii comise de acesta?
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Ştefan Doru COPOŢ
Fortăreaţa de vacanţă – câini în posturi, ca la penitenciar
La câteva sute de metri înainte de intrarea în comuna Seimeni, un drum pietruit o ia spre Dunăre. După ce trece pe lângă o staţie de pompare a apei, intră în pădure şi urcă pe un dig. Într-o parte e canalul şi în cealaltă e pădurea. Câteva case construite pe piloni ne amintesc de locuinţele lacustre, toată zona e inundabilă. Se vede că abia au fost ridicate, unele nici nu sunt amenajate. După o curbă, traseul nostru se opreşte brusc, în faţa unei porţi metalice, deşi drumul continuă. Un tânăr ne iese în întâmpinare. “E proprietate privată, nu puteţi trece. Dar oferim cazare. Avem condiţii ca la hotel. Puteţi să staţi la noi, pescuiţi, vă distraţi”. Imediat după pensiune, încă o poartă blochează drumul. Doi câini fioroşi, un lup şi un rotweiler, ne latră cu convingere. “Dincolo nu se închiriază, e casa unui poliţai”, ne lămureşte angajatul pensiunii.
Facem cale întoarsă şi încercăm să ajungem la Dunăre prin mijlocul insulei, e singura cale de acces spre vila „poliţaiului”. Insula e un adevărat paradis sălbatic, cu pădure, apă, păsări şi câţiva pescari rătăciţi. Ne întâlnim cu garduri de sârmă ghimpată care au rolul de a ne reaminti că în România proprietatea este garantată. Mai ales în cazul unora… .
Un dig înălţat câţiva metri faţă de nivelul Dunării are rolul de a proteja proprietatea poliţistului şi în faţa apelor Dunării. De jos, reuşim să zărim printre copaci o construcţie nouă, cochetă, vopsită în culori de camuflaj. Parter, mansardă, terase largi, antenă parabolică. O gaură lăsată intenţionat în gard ne ţine departe de casă: încă nu ne-au simţit câinii. De pe malul canalului se vede că în curte sunt două construcţii cu spaţii de locuit şi o esplanadă închisă cu geamuri. Cuştile câinilor sunt dispuse la distanţe egale, în posturi, ca la penitenciar. Ne aflăm lângă o adevărată fortăreaţă de vacanţă, de care curioşii trebuie ţinuţi cât mai departe.
Paradis de vacanţă pentru doar 5 lei pe lună
Informaţiile oficiale obţinute de la instituţii ale Statului arată că paradisul de vacanţă al lui Emilian are mari probleme de legalitate.
Conform Contractului de concesiune nr. 3 din 30.03.2007, Nicolae Emilian a primit în folosinţă pentru 49 de ani 500 mp de teren, pentru care plăteşte 0,12 lei/mp/an. Altfel spus, pentru toată suprafaţa, poliţistul plăteşte suma record de cinci lei pe lună!
După ce a primit un aşa cadou, Emilian s-a apucat să construiască. Sursele noastre spun că totul s-a făcut în timp record, fără ca poliţistul să cheltuiască mare lucru, fiind ajutat de oameni de afaceri care îi erau datori într-un fel sau altul (asta ca să folosim un eufemism). Conform unei plângeri înregistrate în 23.01.2008 la primăria oraşului Cernavodă, Nicolae Emilian şi-a construit un heleşteu de peşte cu o suprafaţă de 1500 metri pătraţi, lucrare efectuată de un angajat al Direcţiei de Gospodărie Comunală din Primăria Cernavodă, cu un tractor Caterpilar al instituţiei. Conform petentului, atât angajatul primăriei, cât şi oamenii de afaceri au fost “constrânşi moral şi psihic” să participe la aceste lucrări.
Lacul e în Zona de protecţie
Revenind la heleşteu, apare astfel întrebarea cum poţi să îţi faci un lac de 1500 de mp pe o suprafaţă de teren de doar 500 mp? Un angajat al Primăriei Seimeni a încercat să ne dea un răspuns: lacul e pe terenul fratelui poliţistului, care ar fi concesionat un lot vecin.
Schiţa loturilor de teren ne arată însă că informaţia nu este adevărată. Nu doar că acea suprafaţă nu a fost concesionată nimănui, ci mai mult, ea este trecută în Planul proiectului parcelar ca “Zonă de protecţie”. Cu alte cuvinte, din informaţiile pe care le avem în acest moment, reiese că şeful Poliţiei Cernavodă şi-a făcut lacul într-o zonă de protecţie, pe un teren ce nu îi aparţine!
Vom reveni!