Ştiri

Social-democraţii vizează ministere

Democrat-liberalii şi liberalii îşi fac calculele pentru Parlament

PSD mai are până la finele acestei săptămâni pentru a se decide asupra persoanelor care vor fi propuse pentru a candida pentru colegiile electorale din judeţul Constanţa. În timp ce contracandidaţii lor aproape au terminat lista nominalizărilor, pesediştii nu au făcut public decât numele Manuelei Mitrea, care a acceptat oferta lui Radu Mazăre, de a schimba Mehedinţiul pe un loc de deputat la malul mării. Echipa primarului Constanţei se arată, însă, extrem de încrezătoare în rezultatul votului de peste câteva luni, deja fiind avansate nume şi posibile portofolii ministeriale ce ar urma să revină pesediştilor constănţeni.

 

Un articol de Răzvan PETRE

Scenariile făcute de Radu Mazăre şi de apropiaţii săi includ preluarea portofoliului Mediului, acest minister fiind primul pe lista neagră a primarului constănţean. După ce, de patru ani încoace, el a reproşat că oficialii de la mediu îi pun beţe în roate şi îl împiedică să îşi realizeze obiective-cheie din programul său, Mazăre speră în preluarea puterii de către PSD, ceea ce i-ar permite să desemneze el însuşi o persoană mai deschisă propunerilor sale. Un alt portofoliu vizat de PSD Constanţa este cel al turismului, acesta fiind un alt capitol fruntaş în agenda lui Radu Mazăre. Social-democraţii constănţeni mai mizează şi pe o funcţie în Ministerul transporturilor, această funcţie urmând a-i reveni, conform tradiţiei, lui Miron Mitrea.

PD-L şi PNL fac liste de parlamentari

În timp ce social-democraţii îşi ţin lista candidaţilor la secret, principalii lor contracandidaţi au ajuns în stadiul definitivării propunerilor pentru colegiile uninominale. Părând a fi depăşit problemele din vară, pedeliştii au dat publicităţii numele ce urmează a fi date spre validare organizaţiei centrale a partidului. Cu mici excepţii, lista este definitivă, pentru câteva colegii existând mai multe propuneri, dintre care organizaţia judeţeană ar urma să aleagă candidatul potrivit, până la finele săptămânii. Listele PDL au făcut obiectul unei controverse, o „scrisorică otrăvită” fiind răspândită săptămâna trecută, ce acredita ideea manipulării nominalizărilor de către proaspătul lider al organizaţiei judeţene a PDL.

Spre deosebire de adversarii lor, PNL şi-a anunţat candidaţii din vreme, în acest moment fiind în suspensie doar nominalizările pentru un colegiu de senator şi unul de deputat. Singura nemulţumire a liberalilor este faptul că actualul prefect, Dănuţ Culeţu, a refuzat oferta fostului său partid, lăsându-i pe penelişti cu ochii în soare, şi cu un nume în minus pe lista candidaţilor.

Mediu, turism, sau amândouă?

Propulsaţi pe prima scenă social-democrată de către rezultatele excepţionale obţinute la alegerile locale, membrii PSD Constanţa visează cu ochii deschişi la funcţii în viitorul guvern. Într-o serie de declaraţii ce au variat între stabilirea unor puncte iniţiale de negociere şi un optimism menit a demonstra electoratului încredere în forţele proprii, deputatul Alexandru Mazăre a reiterat, săptămâna trecută intenţia fratelui său de a cere pentru organizaţia sa posturi importante într-un eventual guvern social-democrat. În legătură cu o posibilă nominalizare pentru Ministerul turismului, el a declarat „Aş accepta doar funcţia de ministru al Turismului. Noi vrem un minister al Turismului, egal în drepturi cu celelalte existente: cu buget propriu, ordonator de credite şi personal aferent”. Revenind la celelalte domenii de interes pentru organizaţia pe care o reprezintă, Mazăre a mai afirmat că PSD Constanţa vrea, neapărat, funcţia de ministru al Mediului şi un secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Referitor la modul în care aceste posturi ar urma a fi acoperite, el a mai adăugat: „Avem deja persoanele care să preia posturile respective.”

Manuela Mitrea vine la Constanţa

Soţia ex-ministrului social-democrat al Transporturilor, Manuela Mitrea, a acceptat propunerea PSD Constanţa de a schimba actuala sa circumscripţie electorală – mehedinţi – pentru patru ani ca reprezentant al constănţenilor. „Am primit această propunere şi acum patru ani, dar atunci am vrut să duc mai departe proiectele din Mehedinţi…” a declarat Manuela Mitrea. Referitor la alegerea făcută, ea nu s-a ferit să recunoască, deşi voalat, că PSD stă mult mai bine la Constanţa, decât în circumscripţia pe care o reprezintă acum.

Culeţu – mai bine-n satul tău prefect…

Părând să dea curs vorbei populare „Mai bine-n satul tău fruntaş, decât la oraş, codaş” prefectul Dănuţ Culeţu i-a lăsat în ofsaid pe liderii PNL Constanţa. Convinşi că prefectul va reveni în sânul liberalilor pentru alegerile de peste două luni, aceştia s-au grăbit să îl anunţe pe Culeţu ca unul din principalii candidaţi pentru funcţia de deputat. Tentativa de a forţa mâna prefectului a eşuat, în ciuda aşteptărilor el declarând că nu are intenţia să lase funcţia călduţă pe care o deţine. Într-un discurs în care a uitat să îi menţioneze doar pe Ion Iliescu şi pe Moş Crăciun, Culeţu a spus că decizia a fost luată în urma unor consultări cu familia, cu prietenii, cu directorii direcţiilor deconcentrate, cu primarii (poate primarii de la alte partide, căci PNL Constanţa nu prea mai are primari în judeţ), cu miniştrii şi chiar cu primul-ministru! Rămas fără cel mai valoros candidat de pe lista sa, şeful liberalilor constănţeni, Gheorghe Dragomir a încercat să vadă şi partea plină (dar inexistentă) a paharului – felicitându-l pe Culeţu pentru că este printre puţinii prefecţi care îşi duc mandatul la bun sfârşit.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top