COMUNICATE

Site-ul Fundaţiei pentru SMURD, plantat ilegal în infrastructura electronică a Ministerului Educaţiei

Oamenii lui Arafat au plătit 9.000 de lei pentru un server inexistent

Una din direcţiile prioritare ale Fundaţiei pentru SMURD a vizat achiziţionarea de echipamente IT, în acest scop fiind cheltuiţi peste 76.000 RON în perioada 2010-2011. Din aceştia, 16.000 au mers pentru achiziţionarea de servere pe care să fie găzduite site-urile SMURD. De aici încep problemele. Prima – serverul achiziţionat pentru SMURD Cluj contra unei sume impresionante pur şi simplu… nu există! Site-ul funcţionează pe un server privat, plătit lunar, iar oficialii clujeni nu ştiu nimic despre un computer cumpărat de fundaţie. A doua problemă este aceea că, pe serverul achiziţionat pentru SMURD Mureş, nu funcţionează doar site-ul “oficial” al Serviciului, ci şi cel al fundaţiei medicului Arafat. Mai mult, site-ul Fundaţiei pentru SMURD este inclus, cu încălcarea legii, în reţeaua ROEDUNET, creată şi protejată pe bani publici de Ministerul Educaţiei, pentru a oferi Internet la standarde maxime universităţilor şi liceelor din România.
Deşi au recunoscut, cu jumătate de gură, neregulile privind includerea site-ului Fundaţiei în reţeaua ROEDUNET, administratorii reţelei au refuzat să ne dea mai multe detalii şi ne-au trimis să aflăm mai multe de la un telefon decuplat.

Un articol de Răzvan PETRE

Arta de a te sponsoriza pe tine însuţi

Conform legislaţiei în domeniu, SMURD-ul nu are personalitate juridică şi funcţionează în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Care sunt conduse de la Bucureşti, de Inspectoratul General. Nomenclatura folosită de SMURD, însă, ne prezintă o realitate diferită. Probabil întrucât Arafat şi serviciul medical la crearea căruia a participat au pornit de la Târgu Mureş, Smurd Mureş este desemnat ca Smurd Headquarters, sau prescurtat SMURD HQ – ceea ce, în limba română se traduce prin Comandamentul SMURD.
Trecem peste această contradicţie între prezentarea oficială şi realitatea neoficială şi ajungem la problema la care făceam referire mai sus. Conform raportului de activitate al fundaţiei medicului Arafat, aceasta a finanţat SMURD Mureş în 2010 cu aproape 7000 RON pentru achiziţionarea unui server. Deşi acest echipament IT era destinat unui serviciu public al Statului Român, în descrierea obiectivelor, oficialii Fundaţiei pentru SMURD nu se sfiesc să menţioneze că echipamentul urma a fi folosit atât pentru site-ul Serviciului (site despre care purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă ne-a declarat că nu reprezintă o poziţie oficială), cât şi cel… al Fundaţiei medicului Arafat. Aşadar, prin această sponsorizare, fundaţia a împuşcat doi iepuri dintr-un foc: Pe de o parte, a mai bifat sprijinirea unei iniţiative utile, iar, pe de altă parte, a reuşit performanţa rară de a-şi susţine, în acelaşi timp, propriile interese.

Site-ul Fundaţiei lui Arafat – ilegal în reţeaua ROEDUNET licee!

De parcă faptul că SMURD Mureş a primit „cadou” datoria de a se ocupa de site-urile Fundaţiei medicului Arafat, Statul Român a considerat că e necesar să mai acorde încă un sprijin, prin includerea acestor site-uri în reţeaua creată şi finanţată din bani publici de Ministerul Educaţiei. O simplă căutare ne arată că adresa de Internet (IP-ul) împărţită de site-ul smurd.ro şi de cel al Fundaţiei face parte din reţeaua „ROEDUNET licee”. ROEDUNET reprezintă infrastructura implementată de Guvernul României, ca parte a unui proiect european, prin care se urmăreşte asigurarea celor mai înalte standarde de conectare la Internet, pentru universităţi, institute, şcoli şi licee publice. Cum a ajuns Fundaţia medicului Arafat să fie considerată liceu, nu am reuşit să aflăm. După zile întregi de conversat cu faxul ARNIEC (agenţia din Ministerul Educaţiei care administrează ROEDUNET), la telefon ne-a răspuns un domn laconic şi suspicios, fără identitate şi atribuţii. Acesta ne-a declat că reţeaua este destinată strict instituţiilor de educaţie, fără ca ONG-urile să fie incluse. Întrebat dacă Fundaţia pentru SMURD are IP alocat pe reţeaua de licee a ROEDUNET, acesta a confirmat – moment în care am întrebat, din nou, dacă ONG-urile pot beneficia de serviciile Ministerului Educaţiei. După câteva secunde în care a rămas blocat, domnul misterios ne-a spus că toate răspunsurile la curiozităţile noastre le putem afla de la Directorul tehnic Mihai Bărbulescu. La telefon, ni se comunică şi astăzi că Dl. Bărbulescu figurează cu “număr indisponibil”.
Întrucât nu am reuşit să aflăm mai multe nici de pe site-ul ARNIEC, am luat la puricat legislaţia pe baza căreia funţionează ROEDUNET-ul. Astfel am avut confirmarea că la reţea se pot conecta doar instituţiile culturale, de învăţământ şi de cercetare. Punct. Şi că agenţia este finanţată din fonduri proprii (dacă există) şi din subvenţii bugetare.

Cum a ajuns Fundaţia pentru SMURD instituţie de Stat

Deşi îşi operează site-ul în condiţii îndoielnice, Fundaţia pentru SMURD nu are nicio problemă în a menţiona, la vedere, sprijinul primit ilegal din partea agenţiei finanţată din bani publici. Pe pagina principală a site-ului fundaţiei stă scris, negru pe alb (dar în limba engleză), “cu sprijinul ROEDUNET şi al CSIRT”. ROEDUNET aţi aflat ce e, aşa că să ne concentrăm acum pe CSIRT. Acesta este un serviciu oferit de ARNIEC care priveşte detectarea şi contracararea atacurilor informatice, precum şi asigurarea securităţii beneficiarilor ROEDUNET. În carta acestui departament al ARNIEC se menţionează că “instituţiile conectate la ROEDUNET vor beneficia automat de serviciile CSIRT, fără costuri suplimentare”. Aşadar, Fundaţia medicului Arafat nu numai că e înfiptă în reţeaua Ministerului Educaţiei, dar mai şi beneficiază de serviciile de securitate de cea mai bună calitate oferite de specialiştii ministeriali. Beneficiază – gratis!
Şi uite că aşa a ajuns Fundaţia pentru SMURD, care era deja acuzată că se confundă pe alocuri cu autorităţile statale, să fie identificată de agenţiile guvernamentale ca “instituţie publică”…

9.000 RON pentru un server inexistent

Pe lângă ghiduşiile legate de site-ul SMURD şi de cel propriu, Fundaţia medicului Arafat a mai reuşit o performanţă. În 2011, ea a finanţat cu 8.998 RON achiziţionarea unui server care să găzduiască pagina de Internet a SMURD Cluj. Vestea bună este că acest site nu face parte din reţeaua ROEDUNET. Vestea proastă este că el nu e de găsit pe nicăieri. La sediul ISU Cluj (în organigrama căruia funcţionează serviciul medical de urgenţă) ni s-a spus că de site-ul serviciului se ocupă studenţii medicinişti care lucrează ca voluntari la SMURD. Purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Biriş Andrei, nu ne-a putut oferi nicio informaţie despre server (lucru neaşteptat, de vreme ce o cerere de finanţare înaintată Fundaţiei ar fi trebuit, în mod normal, să vină din partea ISU). Ulterior, l-am contactat telefonic pe medicul coordonator al SMURD Cluj. Şi pentru acesta, presupusa finanţare a unui server pentru serviciul pe care care îl coordonează era o noutate. Pe lângă faptul că a negat existenţa serverului, el a mai adăugat că site-ul SMURD Cluj se află pe serverul unei firme private, care percepe un abonament lunar, achitat “din resurse proprii”.

Până şi imprimanta SMURD are adresă de la ROEDUNET!

Mărinimia manifestată de Stat pentru interesele medicului Arafat nu s-a limitat la oferirea unui IP şi a serviciilor de securitate informatică. Deşi agenţia guvernamentală care se ocupă de ROEDUNET nu dispune de prea multe adrese IP pe care să le aloce, s-a găsit totuşi loc de câteva IP-uri pentru un mănunchi de routere (echipamente intermediare între Internet şi o serie de computere locale). Acestea beneficiază de adrese individuale, tot în plaja administrată de ROEDUNET. O altă adresă de internet unică (IP) este alocată unei imprimante multifuncţionale laser color, de dimensiuni mari, identificată ca „printer SMURD administrativ”. Ar putea să fie imprimanta SMURD, sau a Fundaţiei pentru SMURD, sau, mai degrabă, a amândurora, de vreme ce acestea funcţionează în acelaşi sediu (la adresa Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş).
“Scăparea” cu IP-ul ROEDUNET alocat unei imprimante nu e singurul derapaj al administratorilor reţelei naţionale. Câteva adrese mai încolo, tot în zona de lucru a ROEDUNET, apar nu unul, ci trei (!) IP-uri care redirecţionează pe cel ce le accesează către Universitatea Sapienţia – Erdelyi Magyar Tudomanyegyetem. Este vorba de o universitate privată, în spatele căreia se află o altă fundaţie.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top