Comisia Europeană

Firma de publicitate din spatele Congaz, sancționată de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

Associated Group Communications, amendată cu 20.000 de Ron pentru  nerespectarea Legii 656, o normă care face referire și la prevenirea și combaterea actelor de terorism

Societatea care deține monopolul exploatării gazelor naturale în județul Constanța, SC Congaz SA este reprezentată la nivel de consultanță și advertising de o firmă care, de curând, a fost luată „la bani mărunți” de Oficiul  Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Societatea care manageriază contractele Congaz-ului se numește Associated Group Communications (AGC), un SRL cu sediul în Constanța. De mai bine de doi ani, AGC a derulat o activitate extrem de profitabilă, reușind să obțină sume importante de pe urma relației cu SC Congaz SA. Unele aspecte ale acestei activități ridică însă semne de întrebare și la sfârșitul anului trecut au atras atenția Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Pe data de 1.10.2012, cel mai probabil în urma unei sesizări, organul de cercetare a descins la sediul AGC, pentru a verifica modul în care această societate respectă prevederile Legii 656/2002. Aceasta este o normă de prevenire și sancționare a spălării banilor dar și una care instituie măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism! În urma acestui control, ONPCSB a decis sancționarea SRL-ului constănțean cu o amendă de 20.000 de Ron, o sumă să recunoaștem, extrem de mare.

Un articol de Cristian CEALERA


Ce spune Oficiul Național

Am încercat să aflăm mai multe despre motivele acestei sancțiuni drastice aplicate AGC. În urma unei solicitări depusă pe Legea 544 privind liberul acces la informații publice, Oficiul Național a răspuns în termen, dezvăluind motivele pentru care AGC a fost amendată la finele anului 2012. Potrivit adresei, AGC nu a respectat o serie de prevederi ale Legii 656. Astfel, societatea care conduce practic publicitatea Congaz-ului „nu a desemnat una sau mai multe persoane cu responsabilități în aplicarea Legii 656”. Deși era obligată să facă acest lucru, firma din Constanța nu a anunțat în termen cine anume se ocupă de respectarea normei legale și modul în care această responsabilitate este îndeplinită. De asemenea, potrivit răspunsului ONPCSB, Associated Group Communications „nu a stabilit politici și proceduri adecvate în materie de cunoaștere a clientelei, de raportare, de păstrare a evidențelor secundare sau operative, de control intern, evaluare și gestionare a riscurilor… pentru a preveni și a împiedica operațiuni suspecte de spălare a banilor sau finanțare a terorismului”. Nu în ultimul rând, AGC-ului i s-a imputat faptul că nu a asigurat instruirea angajaților săi vizavi de respectarea Legii 656.

Un litigiu pe rol și opinia AGC-ului

Acuzațiile aduse AGC-ului sunt, să recunoaștem, unele foarte grave iar amenda este una extrem de „piperată”. Associated Group Communications nu a acceptat decizia Oficiului Național și a contestat în instanță sancțiunea primită. Astfel, pe rolul Judecătoriei Constanța se află în prezent dosarul 25782/212/2012, SRL-ul încercând să convingă instanța că amenda primită trebuie anulată. Existența acestui dosar pe rol este de altfel și motivul pentru care AGC SRL Constanța refuză să discute cu noi despre situația existentă. „Nu putem comenta în niciun fel acest subiect. Așteptăm ca instanța de judecată să se pronunțe față de acest litigiu printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă. Până când nu vom avea această decizie, nu putem discuta în niciun fel pe tema controlului efectuat de ONPCSB” ne-a declarat reprezentantul societății, admnistratorul Mihaela Pârvu.

Firmele lui Gugoașă

În spatele acestui SRL amendat drastic de către organele statului se află Ionuț Ovidius Gugoașă, un om de afaceri de 52 de ani. Acesta și Elena Gugoașă (foarte probabil soția sa) dețin în cote egale părțile sociale ale societății. Firma AGC pe care cei doi o conduc are o vechime de 12 ani, fiind înființată în anul 2000. Ultimii doi ani au fost însă cei mai de succes pentru Associated Group Communications. Astfel, societatea s-a dezvoltat, de la șase angajați în anul 2009, având în prezent 17 salariați. În urmă cu doi ani, AGC avea o cifră de afaceri de 1.167.490 Ron și un profit de 146.653 Ron. Doi ani mai târziu, situația firmei era una mult mai bună, AGC având o cifră de afaceri de două ori mai mare, de 2.150.635 și un profit la fel de frumos, de 503.785 Ron, de aproape patru ori mai mare față de cel din 2009. AGC nu este singura firmă a familiei Gugoașă. Omul de afaceri este asociat unic al societății Ionuț Restaurante SRL Constanța, firmă cu 71 de angajați. Un aspect extrem de interesant este acela că atât AGC, cât și SC Ionuț Restaurante SRL au sediul la aceeași adresă, la parterul unei clădiri de pe strada constănțeană Alexandru Pușkin, nr 12.

În loc de epilog

Multe dintre detaliile acestui conflict rămân încă necunoscute, niciuna dintre părțile implicate, firma AGC sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, nevrând să clarifice elementele acestui litigiu. Ziarul Dezvăluiri continuă însă investigațiile. Ce anume ar fi trebuit să facă conform legii cei de la AGC, de ce asupra acestei societăți planează suspiciuni legate de nerespectarea Legii Spălării Banilor, acestea sunt doar două dintre întrebările care își caută răspunsuri. De asemenea, vom dezvălui și care sunt atribuțiile AGC vizavi de relația cu SC Congaz SA. Spălarea de bani este o infracțiune prevăzută în Codul Penal, la articolul 269 și se pedepsește cu închisoarea de  la 3 la 12 ani.

 

Actualitate

To Top