Opinii

Sisteme ecologice de încălzire, la Saraiu

În ultima şedinţă ordinară a lunii septembrie, membrii Consiliului Local din comuna Saraiu au aprobat decizia în urma căreia va fi montată câte o centrală automată cu peleţi în fiecare dintre principalele unităţi publice din localitate. Vasile Băjan, şeful administraţiei publice locale consideră că în această categorie de beneficiari se înscriu cele două şcoli, cele două biserici, cele două cămine culturale din comună, dar şi dispensarul. Primarul a declarat pentru reprezentanţii presei locale că este finalizată toată documentaţia pentru demararea proiectului de montare a centralelor.

Un articol de Andreea PAVEL

Şi cum nu se putea să existe un primar care să nu întâmpine probleme în modernizarea comunităţii, iată că şi Vasile Băjan are o mică strângere de inimă: „Sper să putem realiza proiectul pe bani europeni, pentru că nu avem posibilitatea de la bugetul local. Pe de altă parte, vom păstra şi vechile centrale care funcţionează în prezent la unităţile publice din comună”. Raţional şi cu spirit întreprinzător, Vasile Băjan a dovedit în urma fiecărei decizii pe care a luat-o că s-a gândit de cel puţin două ori înainte. Astfel, în cazul în care sistemele ecologice nu vor mai funcţiona corespunzător, administraţia locală va trece din nou la centralele clasice pe combustibili fosili.
Unul dintre principalele motivele pentru care primarii comunelor aleg să recurgă la încălzirea cu peleţi a fost că această modalitate poate fi controlată în permanenţă şi este mai eficientă decât cea pe bază de lemne. Un alt avantaj este faptul că încălzirea pe bază de peleţi emite în cantităţi incomparabil mai mici de dioxid de carbon, decât cărbunele. Nu în ultimul rând,  mediul nu este afectat pentru că peleţii se obţin din utilizarea resturilor rămase în urma tăierii copacilor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top