Consiliul European

Sinucigașii vechi și noi

Vineri, 26 septembrie 2014, fu prima zi de arest a lui Adrian Sobaru. Pentru alții, ca Gigi Becali și Dan Voiculescu – una din multele zile de arest. Teoretic, pentru ei este mult mai rău, pentru că nu își efectuează penitența în apartamentul proprietate personală primit cadou de la Ponta, ci între zidurile unei pușcării anoste. Dacă Sobaru ar fi avut inspirația să se dea cu Dacia break de gardul Cotroceniului, acum ar fi fost pus de așa-zisa presă guvernamentală alături de Năstase și Maniu, în rândul marilor deținuți politici. Dându-se de bariera Palatului Victoria, el s-a alăturat lui Becali și lui Voiculescu.

Un articol de Răzvan PETRE

Scenă de viață reală: Doi adolescenți și o bătrână, într-o stație de autobuz, în SUA. Aici autobuzele nu întârzie, dar adolescenții sunt la fel de nerăbdători. De plictiseală, unul dintre ei îl întreabă pe celălalt, în timp ce arată cu degetul spre bătrână: „Pentru un milion de dolari, te-ai culca cu baba asta?” „Da!”, răspunde celălalt, fără să stea pe gânduri. „Ești nebun? Nu vezi ce nasoală este, ar putea să fie bunică-ta!” exclamă primul. După care, ca într-un film cu Chevy Chase, proverbiala babă, care se dovedește a fi și ea o imigrantă de naționalitate română, îi ia la rost pe cei doi adolescenți, cu vorbe din repertoriul „Așa vă învață să vorbiți, la voi acasă?!”
Da. Sunt multe lucruri pe care mulți oameni le-ar face pentru un milion de dolari. Pentru o sumă mult mai mică, niște scursuri fără suflet și minte au acceptat să îl ucidă pe Săhleanu. Alții, mai delicați, nu au fost în stare să dea în cap, așa că au furat. Lui Voiculescu nu i-a ajuns să preia din zbor firma de spălat bani a Securității – Crescent – a trebuit să pună mâna și pe terenurile ICA. Profesorul Minciunicopschi, căruia cercetările alimentare nu i-au adus nici faimă, nici bani, a închis ochii la șmecheriile lui Voiculescu. Și peste noapte a devenit nutriționistul „number one” al țării, super-star în reclamele pentru pâinea Savoria produsă în fabrica motanului Felix și autor de best-sellere băgate pe gât cititorilor de la Gazeta Sporturilor. Cel mai bun exemplu de „Ce aș face eu pentru un milion de dolari” este Gigi Becali. La începutul anilor 90, el se împrumuta de bani de la Gică Hagi ca să facă bișniță cu blugi de la Istambul. După care i-a pus Dumnezeu mâna în cap – a fost angajat de Armată, cu jobul de „prost de serviciu”. Boșii Armatei i-au făcut cadou un teren în Pipera, pentru un parandărât generos, ei închipuindu-și, la vremea aceea, că dacă cineva se va prinde de șmecherie, Gigi va fi singurul țap ispășitor. Dar Becali nu a picat de prost – terenul din Băneasa a sporit în valoare de zeci de ori – asta fiind singura afacere pe care Gigi nu a reușit să o bage în faliment. Practic, milionarul din Pipera a riscat și a câștigat. O să taie vreo doi ani frunză la câini din Academia lui Hagi, o să publice vreo cinci cărți agramate și o să fie eliberat pentru bună purtare. Pentru acest „chin”, el va rămâne cu sute de milioane de euro profit, pentru că Statul și-a recuperat paguba la valoarea din 1998, nu la cât valorează terenurile acum.
Sunt multe cazurile în care oameni simpli au făcut gesturi disperate, pentru a-și asigura traiul lor, sau pe cel al familiei. Pe lista aceasta figurează și electricianul Sobaru de la TVR. Într-un gest bizar, ce inițial a părut o tentativă de sinucidere, el a sărit în picioare, de la balconul parlamentului, cam de la nivelul etajului 1-2. Nu a lăsat bilet de adio, ba, mai mult, anticipând că aventura sa nu se va sfârși (ca în 99% din sinuciderile prin aruncare de la etaj) într-o baltă de sânge, și-a scris mesajul pe tricou. Propulsat în luminile rampei, Sobaru a trecut de la disperare, la euforie, candidând pentru un loc de deputat și făcându-și campanie pe banii donați de fraieri. Cum schema nu i-a ieșit, a revenit la ce știe mai bine – să facă pe nebunul. A intrat în greva foamei, cerând să vină Ponta să vorbească cu el, pentru că altfel rabdă până crapă. Pămpălău cum îl știm, Ponta a venit, ba, mai mult, i-a făcut cadou lui Sobaru un apartament de 4 camere în București, fiind probabil încredințat că astfel electricianul-minune se va considera, în fine, îndestulat. Dimpotrivă, văzând că și-a găsit prostul, Sobaru a perseverat. În mai 2013, el și-a înscenat o depresie. Întreaga presă a preluat povestea neverosimilă în care nevastă-sa i-a raportat dispariția, de-abia la 4 zile după ce spusese că „pleacă la medic” și nu se mai întorsese acasă. Ce i-o fi ieșit din asta, nu știm.
În 2014, respectând scenariul „anul și scandalul”, Sobaru revine spectaculos în prim-plan. Ca un cerșetor agresiv, care amenință să-ți zgârie mașina dacă nu cotizezi, el trece în ofensivă. Își alege o zi în care bate vântul prin Palatul Victoria și sparge bariera guvernului. Din nou, avem de-a face cu o simulare – Sobaru e semi-terorist (pentru că are butelii în portbagaj, dar nu dă niciun semn că ar vrea să le detoneze, sau că ar avea o țintă) și semi-sinucigaș (își toarnă gaz în cap, dar nu are foc). Dacă data trecută și-a rupt picioarele, acum el riscă doar o pată de benzină. În schimb, îi trimite amicului său Ponta un mesaj clar – „Sunt nebun și iată că pot să intru la tine în curte când vreu eu!”
Într-o scenă finală ruptă parcă din filmul „Filantropica”, Sobaru (mândrul posesor al unui apartament-cadou de 100.000 de euro) le strigă jandarmilor care îl imobilizează: „Vă place cum arată țara asta?” Nu mai lipsea decât ca personajul interpretat de Dinică să sune în direct la Florin Călinescu, să anunțe deschiderea unui cont unde fraierii să doneze bani pentru ajutorarea sărmanului electrician…
Despre cât de nebun sau de sinucigaș e Sobaru vorbesc faptele. El nu a fost dus la azil, nu a fost pus sub supraveghere. TVR-ul nu l-a dat afara și nu i-a dat un serviciu mai ușor, doar l-a scos de la transmisiunile din instituții importante (singurele locații în care se manifestă episoadele pseudo-suicidale ale lui Sobaru). După cel mai recent show al său, judecătorul nu a pus botul nici la pista teroristului, nici la cea a sinucigașului – în loc să fie internat sub pază la azil sau la pușcărie, electricianul a primit doar arest la domiciliul său de 4 camere, unde în așteaptă acum pe Ponta, să cadă, din nou, la pace.
Sobaru este doar unul din pseudo-suicidalii români. Alții se sinucid moral, zi de zi – ca pastorele Gâdea și restul găștii vesele de la Antene – sau se sinucid social, plasându-se de bună voie în categoria „freak-show și alte arătări de circotecă”, ca pipițele, piticii-porno și cuplurile gen Viorel și Oana Lis, ce populează show-urile păcătoase și emisiunile cu acces direct. Numitorul comun al acestor pseudo-sinucigași este profitul.
Sobaru nu s-a dat de gardul Cotroceniului pentru că de-acolo nu i-ar fi ieșit nimic.

P.S.: În timp ce „coceam” editorialul ăsta, s-a petrecut ceea ce pare să fie o sinucidere „pe bune”, relatată pe larg în presă. Despre aceasta, și despre valul de articole stupide provocate de tânărul care s-a omorât, intrând cu mașina în altă mașină, într-un editorial ulterior.

Actualitate

To Top