Politic

Senatorul Vergil Chițac: Decebal Făgădău, primarul care tace și NU face!

Senatorul Vergil Chițac critică lipsa de transparență și de comunicare a primarului orașului Constanța, Decebal Făgădău, care „tace și nu face”. 

Redăm mai jos textul mesajului senatorului constănțean:

„Într-o declarație făcută cu ceva timp în urmă, dl. Făgădău spunea că el preferă să tacă și să facă, explicând astfel lipsa discursului său adresat constănțenilor. Timpul a trecut, iar lista problemelor reale ale orașului și a promisiunilor neonorate este din ce în ce mai lungă. Zilele când era o mândrie să spui că ești constănțean au apus. Cum am ajuns la periferia civilizației urbane?… e simplu de explicat dar greu de acceptat. O combinație de nepricepere și aroganță…cel puțin, a celor ce au condus orașul de 20 de ani încoace. Mai jos vă voi demonstra că primarul nu face nici măcar ce e obligat de lege să facă.

Legea administrației publice locale (art. 63, pct. 3, lit. a) îl obligă pe primar să prezinte în primul trimestru al anului, un raport cu privire la starea economică, socială și de mediu a orașului.

Unde-i lege, nu-i tocmeală, spun românii. Din păcate, în cazul Primăriei Constanța, lucrurile stau tocmai pe dos: unde-i lege, e tocmeală sau și mai grav…nu interesează pe nimeni.

Primarul Constanței nu s-a achitat niciodată de această obligație legală, nu a prezentat niciodată un astfel în fața consilierilor locali. Cum peștele de la cap se împute, i-au urmat exemplul viceprimarii și mulți consilieri locali, care, deși sunt obligați să depună rapoarte anuale de activitate conform aceleiași legi (art.51, al.(4)), nu o fac. Potrivit paginii de internet a primăriei, pentru anul 2016 au depus rapoarte 15 consilieri, pentru anul 2017 numai 7, iar pentru anul 2018 nici măcar unul.

M-am întrebat de ce nu prezintă primarul acest raport și cred că răspunsul nu este deloc greu de ghicit.

Ar trebui să vorbească despre starea economică a municipiului. Ce să spună? Ar putea să spună că, din păcate, în acești ani în Constanța nu se poate vorbi despre nicio investiție majoră, care să creeze locuri de muncă bine plătite. Sau că salariile au ajuns pe un incredibil loc 19 la nivel național. În decembrie 2018, un constănțean, câștiga în medie 2.305 lei, în timp ce un clujean câștiga 3.105 lei. Vorbim de județ, este adevărat, dar în ambele județele, orașele reședință sunt motoarele economice, cu circa jumătate din populație. Ar putea să spună ce noroc are cu Portul Constanța, care încă funcționează și oferă câteva mii de locuri de muncă, fără ca el să aibe vre-un merit. Nu vreau să-mi imaginez ce se va întâmpla cu acest oraș dacă portul va avea probleme.
Ar mai putea să spună că a cumpărat autobuze din Turcia, cu bani împrumutați, în condițiile în care alte orașe apelează la fonduri nerambursabile. Noi vom plăti, cu toții, peste 100 de milioane de lei. Numai în acest an vorbim despre o rată de 12 milioane de lei. Sau ar putea să vorbească despre cum milioane de euro se duc în continuare către firme spre care se duceau și în perioada fostului său șef, condamnatul penal Radu Mazăre. Constănțenii ar trebui să audă și cum bugetul Constanței s-a redus constant și am ajuns să avem nevoie de 20 de milioane de euro numai pentru ca orașul să poată să funcționeze la avarie. Nici vorbă de investiții! Cu un buget mai mic an de an cum să fie starea economică a orașului? Proastă!

Ar trebui să vorbească primarul, în acest raport, despre starea socială a orașului. Ar putea să spună că nemulțumirea oamenilor este din ce în ce mai mare din cauza măsurilor luate. Ar putea să vorbească spre faptul că nu a făcut nicio parcare din cele promise, dar că a pus stâlpișori pe trotuare, sau despre cum investește primăria milioane de euro în campusurile sociale, fără ca locuitorii de lângă să fie întrebați dacă sunt de acord, fără dezbateri publice, fără soluții concrete de integrare eficientă în comunitate. Să spună ceva și despre faptul că, în 2018, Poliția Locală, aflată în subordinea sa, a aplicat nu mai puțin de 64.520 de amenzi, de trei ori mai mult decât în 2017….o cincime din acestea, șoferilor care, în cele mai multe cazuri, nu au unde să parcheze. Ar putea să ne spună care este numărul de asistați sociali care le-au perpetuat realegerea atâția amar de ani. Zeci de mii!

În fine, ar trebui să vorbească despre starea mediului în Constanța. Adică despre asediul continuu și susținut asupra puținului spațiu verde pe care îl mai avem, pe care apar peste noapte blocuri, transformând Constanța într-o junglă de beton. Nu înțeleg de unde au acești oameni atât de multă ură pe tot ceea ce înseamnă verde. Ar putea să vorbească din nou despre autobuzele diesel, nu electrice, despre cioturile de piste de biciclete, despre programele de bike-sharing, care ni s-au promis în mai multe rânduri, dar degeaba, despre traficul infernal și poluant, în care pierdem zile întregi. Ar putea să se și laude, totuși: pentru că nu avem industrie, orașul nostru nu face parte din topul celor mai poluate din România. O laudă puțin amară. Ar putea să spună, ar trebui să spună…dar nu spune.

Primarul Constanței, oricare ar fi el, ar trebui să respecte legea și să-și respecte cetățenii. Acest lucru implică și prezentarea acestui raport anual și punerea în discuție a stării economice, sociale și de mediu a orașului. Nu poți să rezolvi problemele până când nu admiți că le ai și nu le identifici. Acesta e primul pas. Și apoi starea orașului cu multiplele ei fațete: economice, sociale și de mediu; trebuie raportată la o strategie de dezvoltare a orașului care nu există.

Dacă nu știm nici cum stăm, nici unde suntem și nici încotro mergem, atunci ce mai e de capul nostru?”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top