Politic

Senatorul Ştefan Mihu – interpelare parlamentară privind programul Bibliotecii Naţionale

În ședința Senatului din 8 aprilie senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare către Ministrul Culturii și Identității Naționale despre situația Bibliotecii Naționale a României. Reamintim că Biblioteca Națională a fost subiectul unei alte interpelări inițiate de senatorul social-democrat care însa nu a primit nici un răspuns. Redăm mai jos textul integral al interpelării.

“Stimate domnule ministru,

În octombrie 2018, adresam predecesorului dumneavoastră o interpelare, prin care îi solicitam unele clarificări legate de dotările în plan logistic şi programul de funcţionare ale Bibliotecii Naţionale a României.

Din păcate, nu a existat nicio reacţie din partea MCIN la această interpelare nici formal, în contextul corespondenţei propriu-zise, dar nici prin măsuri concrete, care să fi fost intreprinse de oficiali din instituţia dumneavoastră !

Reluând foarte rapid fondul problemei, mă adresam atunci, adică la momentul primei interpelări, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, făcându-mă purtatorul de mesaj al multor cetăţeni, în primul rând al celor tineri, care îşi doreau şi sunt convins că îşi doresc în continuare, să beneficieze de un loc adecvat de studiu, din toate punctele de vedere, în condiţiile în care Biblioteca Naţională a României are dotări logistice relativ modeste, precum şi un program de funcţionare aproape similar cu cel al unei bănci!

În acest context, aş întreba Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale cam pe ce poziţie figurează în lista acesteia de priorităţi obiectivul încurajării tinerilor şi a celor mai puţin tineri să frecventeze în timpul liber şi nu numai, bibliotecile şi, în general, instituţiile de cultură, atâta vreme cât spaţiile de lectură, de exemplu ale Bibliotecii Naţionale, sunt deschise în 5 din 7 zile ale săptămânii, până la orele 18 (iar sâmbăta până la orele 17), asta în timp ce barurile, restaurantele şi discotecile rămân deschise aproape non-stop, inclusiv în weekend.

Considerăm că oficialii MCID au responsabilitatea de a identifica soluţiile necesare, inclusiv în plan financiar, pentru a suplimenta atât personalul BNR, relativ « subţire » de altfel, cu extensia corespunzătoare a programului de activitate al instituţiei, cât şi dotările ei pe palierul logistic, care sunt înca sub nivelul pretins de standardele de funcţionare ale unui asemenea lăcaş de cultură !

Ne permitem sa sugeram, in acelasi timp, activarea unor posibile finantari europene in domeniu, cu convingerea ca eventualele proiecte, judicios intocmite, sub auspiciile MCID si spre beneficiul direct al Bibliotecii Nationale a Romaniei, vor gasi toata deschiderea necesara la nivelul directiilor responsabile ale Comisiei Europene !

Fata de cele de mai sus, va rugam, stimate domnule Ministru, sa ne prezentati masurile avute de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale pentru remedierea aspectelor semnalate, precum si eventuale termene de realizare avute in vedere.”

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top