Politic

Senatorul Ştefan Mihu – interpelare parlamentară la adresa ministrului Culturii în cazul monumentului de la Straja

În ședința Senatului din 18 februarie a.c., senatorul PSD de Constanţa, Ștefan Mihu a adresat o interpelare către Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.

Senatorul constănțean îi atrage atenția ministrului asupra unui important monument și obiectiv turistic din județul Constanța.

“Pe teritoriul Județului Constanța, pe raza comunei Straja, se află un obiectiv turistic, altădată faimos, având o istorie aparte: este vorba de « Monumentul Tineretului de la Straja », cunoscut și sub numele de « Făclia Tinereții » sau «Îngerul Căzut », creație a cunoscutului artist plastic Pavel Bucur, edificiu menit să lase mărturie peste timp în ceea ce privește eforturile și contribuția tinerei generații de atunci la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Considerat, la  momentul inaugurării lui, în 1988, primul monument din Europa și al doilea din lume din punct de vedere al înălțimii (50 de metri, fără soclu), dupa celebra « Statuie a Libertății », din nu mai puțin celebra metropolă americană, edificiul de la Straja și-a pierdut, în timp, o parte din atuurile care l-au consacrat și aceasta atât din motive legate de apariția pe plan internațional a altor construcții de mari proporții (motiv, pentru care, în prezent, se află pe locul 35 pe plan mondial), cât şi din considerente mult mai prozaice, care țin de indiferența crasă a celor care ar fi trebuit să-l valorifice spre folosul comun al societății.

Este suficient să menționăm aici trecerea în ultimii ani a acestui monument în gestionarea  absolut defectuoasă a unei obscure și foarte controversate Fundații Județene pentru Tineret Constanța, administrată de o persoană nu mai puțin controversată  care și-a nesocotit în mod flagrant obligațiile care îi reveneau prin lege și cu o «consecvență» demnă de o cauză mai bună, a lăsat edificiul în neîngrijire și paragină, la cheremul hoților și a altor infractori de drept comun, « interesați » de « subtilizarea » cu tonele a bronzului și părților metalice ale întregului edificiu (tot ce  se poate demonta și « valorifica » pe piaţa neagră).  « 

Față de cele de mai sus, vă rog să precizați, stimate domnule Ministru, ce loc ocupă « Monumentul Tineretului de la Straja » în preocupările Ministerului Culturii și Identității Naționale privind valorificarea patrimoniului artistic și turistic al Județului Constanța, precum și măsurile concrete avute în vedere privind reincluderea acestui edificiu în grija și atenția directă a statului și, nu în ultimul rând, în circuitul turistic național.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top