Politic

Senatorul Ștefan Mihu – declarație politică pe tema Centenarului Marii Uniri

 În ședința Senatului din 28 noiembrie a.c senatorul PSD de Constanța Ștefan Mihu a prezentat o declarație politică pe tema Centenarului Marii Uniri. Mai jos vă prezentăm integral declarația senatorului constănțean.

„Peste doar câteva zile, la 1 Decembrie 2018, aniversăm Centenarul Marii Uniri, centenarul făuririi României moderne !

În urmă cu 100 de ani, se desăvârșea crearea statului național unitar român, prin unirea provinciilor istorice românești cu Patria Mamă : Basarabia, în 27 martie 1918, Bucovina, în 28 noiembrie 1918, apoi la 1 decembrie 1918 unirea Transilvaniei, a Banatului, a Crișanei și a Maramureșului cu Romania !

În terminologia istoricilor, dar și a întregii națiuni române, cele trei evenimente menționate desemnează Marea Unire de la 1918 !

Chiar dacă, ulterior, prin odiosul Pact Ribbentrop-Molotov din iunie 1940, România pierdea Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herței, meritele celor care au înfăptuit Marea Unire de la 1918 nu sunt cu nimic umbrite sau știrbite și ele trebuie să constituie o pildă memorabilă, demnă de urmat, un exemplu strălucit de patriotism, de dăruire și de sacrificiu de sine pentru toți cei care gândesc românește și care doresc binele acestei națiuni !

Considerăm așadar că un asemenea moment aniversar – cum este considerat, cu deplin temei, 1 decembrie 2018 – reprezintă și trebuie să reprezinte, în mod firesc, un prilej de bucurie, de celebrare a evenimentelor memorabile din devenirea României de acum 100 de ani, a conjuncturii istorice în care s-a produs acest eveniment excepțional, inclusiv din perspectiva spiritului civic, a abnegației și patriotismului care a însuflețit și care a unit sute de mii și milioane de români, nu de puține ori cu prețul sacrificiului de sine, contribuind decisiv la realizarea Marii Uniri !

În același timp, aniversarea Centenarului Marii Uniri ar trebui să constituie, în egală măsură, un prilej de bilanț, de scrutare realistă, dar și vizionară a viitorului, vizând responsabilitățile care revin generațiilor de azi și de mâine în făurirea unei Românii moderne și prospere, pe deplin ancorată în comunitatea europeană și euro-atlantică, a unei țări care, prin potențialul ei uman și resursele naturale de care dispune, trebuie să-și ocupe locul pe care îl merită pe deplin în mediul internațional al națiunilor.

Pe de altă parte, apreciem că acest moment aniversar ar putea să ofere și ar trebui să ofere oportunitatea unei reconcilieri naționale și unei convergențe de acțiuni din partea tuturor forțelor politice responsabile ale țării, a tuturor românilor, indiferent de orientarea lor politică, mai de stânga sau mai de dreapta, un moment de focalizare a tuturor energiilor naționale, cu obiectivul comun al propășirii, dezvoltării durabile și prosperității României de azi și de mâine ! „

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top